Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Ministerul Sanatatii ne intoarce spatele!

Later edit (13 februarie 2009): Textul articolului de mai jos este scris in noiembrie 2008; intre timp, conducerea Ministerului Sanatatii s-a schimbat. Am revenit cu petitii catre noua echipa de la Ministerul Sanantatii, insa deocamdata nu avem motive sa schimbam titlul acestui articol (in schimb, anumiti parlamentari si europarlamentari nu  ne-au intors spatele, dimpotriva: cooperam foarte bine).

bazac

Ministrul Sanatatii Ion BAZAC

[Sursa foto]

Suntem in asteptarea raspunsurilor oficiale la semnalarile noastre pe tema infertilitatii in Romania si avem motive (ultimul paragraf + cometarii) sa credem ca de data aceasta reactia Ministerului Sanatatii va fi mai empatica si mai profesionala.  De asemenea, mentionam ca raspunsul discriminatoriu citat mai jos a fost semnalat oficial Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD). Vom reveni cu amanunte in masura in care le vom obtine. Pana atunci, puteti urmari o cronologie a demersurilor grupului nostru de initiativa aici.

*****

Un grup de persoane afectatate de infertilitate a luat initiativa de a se semnala Ministerului Sanatatii problema lipsei de sustinere din partea statului roman pentru cetatenii care sufera de probleme de fertilitate. S-au trimis nu mai putin de 54 de petitii catre aceasta institutie; s-a primit raspuns doar la o parte dintre ele, si mult dupa termenul legal, abia dupa ce petentii au dat telefoane insistente la Minister, referitoare la petitie. Raspunsul, semnat de Directorul General Dr. Adrian Pana, precizeaza: “[…] Procedura de fertilizare in vitro se incadreaza in categoria serviciilor care nu sunt decontate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asa cum este precizat in art. 237, alin. (1), lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Procedura de fertilizare in vitro nu este inclusa in programele nationale de sanatate deoarece, potrivit Art. 45, Titlul II din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acestea reprezinta un ansamblu de actiuni organizate în scopul evaluarii, prevenirii, tratamentului si controlului bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, iar infertilitatea nu reprezinta o afectiune cu o raspandire larga in populatie. ” [sublinierile noastre]

Acest raspuns este o dovada intolerabila de cinism, dat fiind ca vine din partea unui medic (!), si de lipsa de profesionalism, dat fiind ca vine din partea unui director general in Ministerul Sanatatii. Astfel, precizam ca, desi ar fi tocmai de datoria Ministerului Sanatatii sa solicite realizarea unui astfel de studiu sociostatistic, in prezent nu par a exista statistici din care sa reiasa clar numarul cuplurilor afectate de infertilitate in Romania. La nivel european insa, acesta este estimat la cca. 15% din totalul cuplurilor aflate la varsta de a procrea; foarte probabil, Romania se afla, la randu-i, undeva in media europeana, cu precizarea ca in Romania exista numerosi alti factori care conduc la o imbatranire rapida a populatiei, estimarile referitoare la acest subiect fiind sumbre pentru urmatoarele decenii. Deci, raspunsul conform caruia infertilitatea nu ar fi o “boala cu impact major” si nu ar reprezenta o “afectiune cu o raspandire larga in populatie” [sic!] este – dincolo de cinismul sau – nejustificat statistic si, o spunem cu tarie: FALS!

Ii sugeram dlui director general un exercitiu simplu: sa isi aduca aminte ca este medic si sa mearga pe holurile clinicilor specializate in probleme de fertilitate din Bucuresti sau din tara si sa vada cozile infernale care se formeaza zilnic la usile cabinetelor. Si sa tina cont de faptul ca acolo ajung doar aceia – putini! – care isi permit financiar sa intre in lupta pentru o procedura de tip IA/FIV, adesea dupa ce au fost nevoiti sa faca apel la un credit bancar pe mai multi ani. Dupa o astfel de incursiune – ipotetica, nu ne facem iluzii -, poate dl. doctor ar ezita un pic inainte de a emite astfel de raspunsuri oficiale. Caci nu putem sa nu ne intrebam – retoric, desigur: oare crunta neputinta de a avea copilul dorit chiar sa nu fie o problema de sanatate cu un “impact major”? Si oare cam cate procente din populatia aflata la varsta reproductiva ar trebui sa fie afectate de infertilitate pentru ca acesta sa fie considerata “o afectiune cu o larga raspandire in randul populatiei”? 50%? …96,32%?! Mai putin decat cancerul, mai mult decat HIV-ul, la fel de mult ca alcoolismul?? Care sa fie criteriul acestui pat al lui Procust? Sa se fixeze prin lege, macar. Neaparat cu zecimale!

campanie de responsabilizare, fertilizare in vitro FIV, inseminare artificiala, reproducere umana asistata medical

 

Comments:

  • Anca Says:

    Cum gasim adresa de mail a doctorului Pana? Sa il invitam aici, sa ne explice, ca eu nu am inteles.

  • violeta Says:

    Felicitari pentru initiativa!
    Nu uitati, doamnelor si domnilor politicieni, ca este vorba de copii foarte doriti de parinti, care vor fi dati societatii bine crescuti, educati, ingrijitii etc.!!!

    N-ar fi bine sa fim sprijiniti de statul roman?

  • georgia_c Says:

    Domnule doctor,

    daca imi permiteti, haideti sa incercam sa facem impreuna un scenariu … trist. Dar pt Dvs este doar un scenariu nefericit de 2 minute, caci sper si va doresc sa fie doar un scenariu, pt noi (cei cu pb de infertilitate) este realitatea de zi cu zi, timp de ani la rand.

    Sa consideram ca Dvs nu sunteti Director General in Ministerul Sanatatii, ci ca sunteti o persoana simpla, care insa are un copil (nu dau un exemplu tragic complet, cu ambii copii cu probleme), cu acesta problema de infertilitate.

    Credeti ca asa stand lucrurile, nu ati face totul sa va ajutati copilul, pe langa efortul lui, sa mai faceti si dvs un efort financiar, caci emotional nu aveti cum (nu aveti cum sa simtiti in locul copilului amaraciunea pe care o traieste), sa incercati sa sensibilizati opinia publica, sa nu va placa raspunsurile cu citate din legi, si HG, OG , si alte cele? …refuz sa cred ca nu am dreptate!

    Si acum revenind la realitate, iesind din aceasta scurta simulare, care, sunt convinsa (sa fiu oare atata de convinsa?), ca v-a dat fiori … revenind la subiectul nostru, eu ma ofer voluntar sa iau cu mine la “plimbarea” mea la toti medicii, pe holurile spitalelor, din Romania, si chiar si din afara tarii, un membru din echipa Dvs sa stea la cozi cu mine, si sa fie ea/el persoana care sa-si dea cu parerea daca este sau nu o problema cu “raspandire larga in populatie”.

    Am sa inchei intrebandu-va , pe o scara de la 1 la 10 , unde trebuie sa ne aflam noi , cuplurile cu probleme de infertilitate , ca sa devenim o problema cu raspandire in populatie ?

    cu speranta ,

    georgia

  • calin Says:

    Dezgustator comportamentul Ministerului Sanatatii, pentru ei doleantele vostre sunt niste banale hartii care ii streseaza si la care raspund intr-o doara. Nu fac efortul sa se gandeasca ce drame, cate drame, se ascund in spatele unor cereri oficiale. Daca nici pentru nasterea unor copii doriti nu se dau fonduri si nu se acorda sprijin, atunci pentru ce?!

  • andrada Says:

    Imi pare rau sa aud aproape obsesiv cati bani s-au cheltuit pentru campania antifumat (si vorbesc nu doar de campania publicitara ci de banii alocati din buget pentru consultatii, psihologi, medicatie). Oare chiar nu s-ar putea gasi bani pentru subventionarea procedurilor de fertilizare (oricare ar fi modalitatea aleasa) ? Populatia Romaniei scade in mod constant, pupolatia este imbatranita si cu toate astea cuplurile care au probleme de fertilitate nu beneficiaza de niciun ajutor din partea statului. E trist !

  • raluca Says:

    Ministerului Sanatatii -e timpul sa alegeti oameni responsabili cu mintea intreaga sa judece corect situatia in Romania!Sunt foarte multe cupluri tinere sau de varsta medie care isi doresc copii,nu pot nici macar adopta din cauza nenorocitiilor care au facut legile in Romania,stau luni la rand(poate si ani la rand) cu tratamente,inseminari sau vitro cheltuind sume enorme pentru a aduce pe lume un copil care va beneficia de dragoste si educatie pentru a deveni un bun cetatean roman.Nu merita sa investim nimic in cetateanul roman educat de maine?Chiar trebuie sa intoarcem spatele cuplurilor de romani iubitori si sa umplem tara numai de copii nedoriti,needucati sau rromi?Infertilitatea este o boala !Sa o tratam mai usor impreuna!
    Cu speranta,
    Raluca

  • madalina Says:

    Buna seara,
    Problema aceasta ma intereseaza si pe mine, sunt una dintre persoanele care trebuie sa apelez la ferilizare in vitro si nu am posibilitatea financiara sa o fac! mentionez ca si eu si sotul ne dorim foarte mult un copil!
    De ce nu se deconteaza, macar o parte?

  • Alina Says:

    Am citit articolul la care faceti link in primul paragraf, despre infertilitatea de cuplu a ministrului Bazac, e greu de crezut ca o persoana publica recunoaste in Romania ca este afectata de infertilitate. Romania este tara in care persoanele publice, desi au avut grija sa declare in presa ca au avut sarcini extrauterine si au ramas fara trompe, raman apoi gravide absolut natural: “o minune”. Miau-miau. Da, o minune, la Giulesti, in eprubeta. Care e problema? De ce nu recunosc? De ce perpetueaza tabu-ul asupra acestei teme? Daca ministrul Sanatatii a declarat din proprie initiativa care o problema de infertilitate de cuplu, poate suntem pe drumul cel bun. Succes!

  • […]   Daca in urma cu trei luni de zile, primul articol scris pe acest blog se numea “Ministerul Sanatatii ne intoarce spatele”, iata ca lucrurile se mai schimba si ne bucuram ca putem aduce vesti bune cuplurilor afectate de […]

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.