Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai. Nu avem sediu, masini, angajati, chirii, salarii etc. Dar cheltuieli exista! Nu ramaneti indiferenti: implicati-va in sustinerea cauzei comune, donati sume incepand de la CINCI LEI pentru ca sa putem desfasura activitatile!
Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Implicati-va!

SUBPROGRAMUL 2011 – 2012: 1.156 de dosare aprobate:

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul SOS Infertilitatea.

SUTE DE BEBELUSI NASCUTI DEJA!

Scrie-i ministrului Sanatatii!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Peste 200 de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica, in Bucuresti, Oradea, Iasi.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre infertilitate si reproducerea asistata, disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Dr. Andreea MUSTATA

Interviu cu Dr. Andreea Mustata, medic primar genetica medicala, embriolog clinic certificat ESHRE. 

.

Succesul unui cuplu este si succesul nostru.

.

…..Stimata doamna doctor Andreea Mustata, ce sfat le dati pacientilor care banuiesc o problema de fertilitate? Care ar fi etapele pe care acestia ar trebui sa le urmeze?

Cuplurile care banuiesc ca au o astfel de problema ar trebui sa se adreseze unui specialist in infertilitate. Acesta va solicita informatii legate de istoricul fiziologic si patologic al cuplului respectiv si investigatii anterioare relevante. Etapa urmatoare presupune completarea investigatiilor necesare stabilirii cauzei de infertilitate in cuplu si alte analize pe care orice femeie care se pregateste pentru o sarcina ar trebui sa le faca. In functie de cauza/cauzele de infertilitate, se va decide impreuna cu cei doi parteneri, planul de tratament.

La ce ar trebui sa se astepte pacientii cand vin prima data la dumneavoastra? Unde va pot gasi pacientii care doresc o consultatie pentru infertilitate sau doresc sa urmeze o procedura FIV/ET? Si evident ca avem nevoie sa ne spuneti cate ceva despre costuri.

Ma puteti gasi la Clinica Promed System din Bucuresti. Pacientii care doresc sa urmeze o procedura de reproducere asistata, ar trebui sa solicite in primul rand o consultatie de infertilitate la unul din medicii nostri ginecologi. Dupa ce lista de investigatii de care vorbeam anterior este completa, urmeaza o discutie cu cei doi parteneri, in cadrul Comisiei de Infertilitate, la care participa medicii specialisti in infertilitate si embriologi. Scopul acestei intalniri este stabilirea unui plan individualizat de tratament, adica se alege cea mai potrivita metoda de reproducere asistata pentru cuplul respectiv si protocolul de tratament. Tot atunci pacientii sunt informati in detaliu asupra procedurii care urmeaza, asupra riscurilor, beneficiilor, sanselor de reusita etc.

Legat de costurile procedurii de FIV/ET: in clinica noastra pretul fertilizarii in vitro conventionale este de 7600 RON, iar daca procedura include si micromanipularea gametilor (ICSI) – 8800 RON. Analizele premergatoare procedurii costa cca. 3000 RON sau chiar mai mult, in functie de tipurile de investigatii necesare. La acestea se adauga costurile tratamentului de stimulare ovariana – cca. 3000 RON (in functie de doza necesara si de numarul de zile de stimulare) si pretul monitorizarii ecografice si hormonale in timpul stimularii – 1000 RON.

Ce trebuie sa stie un cuplu atunci cand apeleaza la serviciile unor clinici specializate in tratarea infertilitatii? Cum alegem clinica? Cea mai scumpa, cea mai ieftina sau cea mai renumita?

Alegerea unui centru de reproducere asistata este o decizie personala.

Centrul ideal de FIV ar trebui să includa următorul personal:

  • medici ginecologi – specialişti în reproducerea asistată;

  • embriologi clinici: personal cu experienţă în toate procedurile legate de FIV, inclusiv in toate tehnicile de micromanipulare a gametilor si embrionilor, al caror succes depinde in mare masura de experienta embriologului. În 2009, embriologii au fondat Asociaţia Embriologilor din România (AER), cu scopul de a stabili un standard în practicile de laborator şi de a îmbunătăţi embriologia clinică în România.

  • Asistente medicale şi alt tip de personal medical, având un altfel de abordare umană al pacienţilor cu infertilitate.

  • De asemenea, un rol foarte important este jucat de către secretare / coordonatori care reprezintă o legătură importantă între pacienti şi medic. Anxietatea pacientilor poate fi evitată prin buna funcţionare a centrului de FIV.

  • Locaţia şi împrejurimile unităţii. Unitatea trebuie să fie spaţioasă, cu design interior plăcut pentru a asigura confortul pacienţilor. Intimitatea şi discreţia sunt necesare în orice moment.


Centrul pe care îl alegeţi ar trebui să aibă, ideal:

  • Embriolog permanent, nu ocazional, astfel incat sa fie posibile tratamentele si procedurile in orice zi a saptamanii, individualizate, fara a fi necesara activitatea pe loturi de pacienti.

  • Laboratorul situat în aceeaşi clădire, iar acesta să asigure toate serviciile necesare,de exemplu: ICSI, TESE, ecloziune asistata, crioprezervare de embrioni şi spermă etc

  • Posibilitatea utilizarii spermei de la donator

Personalul si laboratorul să fie disponibile, inclusiv în weekend şi de sărbători.

Istoria centrului. Unde a fost instruit personalul? Ce experienţă are? Există legături cu alte unităţi de FIV / spitale / universităţi din străinătate?

Care este rata de succes a unităţii (fiţi circumspecţi faţă de procente de reuşită exagerat de mari).

Pretul tratamentului. Deşi într-o lume perfectă nu ar trebui să fie o preocupare principală, cu toate acestea, este în realitate un factor important. Pacientii ar trebui sa afle ce este inclus în preţ şi ce nu! Este foarte importantă “chimia” dintre cuplu şi echipa medicală, lucru care vă ajută să aveţi o abordare mai optimistă şi mai lipsită de stres a situaţiei.

În cele din urmă, echipa medicală tratează fiecare cuplu individual sau lucrează cu loturi de pacienţi? Tratamentul administrat şi monitorizarea atentă ecografica şi hormonala, au scopul de a realiza un ciclu optim de stimulare.

 Exista vreun fel de restrictii privind accesul la o procedura FIV, de exemplu varsta, analize medicale?

Nu exista restrictii propriu-zise, dar sunt situatii in care sansele de reusita sunt minime. Un factor foarte important este intr-adevar varsta femeii. Sarcina la o vârstă înaintată devine tot mai frecventă în societatea noastra, pentru ca multe cupluri preferă să devină părinţi numai după ce dezvoltă o relaţie stabilă şi securitate financiară. Există o scădere a fertilităţii odată cu înaintarea în vârstă. Declinul este treptat pe parcursul duratei vieţii reproductive a femeii, este vizibil la peste 30 de ani şi creşte între 35 şi 40, astfel încât fertilitatea este aproape zero, la vârsta de 45 de ani.

Riscul de avort spontan este şi el crescut odată cu înaintarea în vârstă, de exemplu, riscul de avort spontan la vârsta de 25-29 ani este de 10%, în timp ce riscul la vârsta de 40-44 este de 34%. În plus, vârsta avansată maternă este asociată cu un risc crescut de naştere a unor copii cu anomalii cromozomiale si se insoteste de alte potenţiale complicaţii ale sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială, hemoragii şi diabetul zaharat.

Există opţiuni limitate pentru tratarea femeilor la menopauză sau peri-menopauză. Acestea răspund de obicei slab sau nu raspund deloc la tratamentul de stimulare ovariană, iar rata de naştere chiar şi cu fertilizare in vitro, este semnificativ mai mica fata de femeile mai tinere. Pentru a îmbunătăţi rata de succes a tratamentului de fertilizare in vitro la femeile peste 40 de ani, unele clinici recomandă „assisted hatching”, transferul de blastocişti, diagnosticul genetic preimplantator . Mai mult, în unele ţări este permis transferul unui număr mare de embrioni (daca acestia exista!). In cazul in care nu se obtine niciun raspuns in urma tratamentului de stimulare ovariana, exista optiunea donarii de ovocite.

Fiecare tratament reusit in urma caruia se naste un copil este cu siguranta un miracol. Totusi aveti un caz deosebit, care v-a ramas in memorie, pe care sa-l impartasiti pe scurt cititorilor nostri?

Noi ne bucuram pentru fiecare sarcina pe care o obtinem, succesul unui cuplu este si succesul nostru si cred ca toate centrele isi doresc sa obtina un numar cat mai mare de reusite. Bucuria noastra este cu atat mai mare cand avem succes in cazul unui cuplu care are, cel putin teoretic, sanse mai mici de reusita. De exemplu, sunt situatiile in care in urma tratamentului de stimulare obtinem un singur ovocit, apoi un embrion si se naste un copil sanatos. Sau cazurile barbatilor azoospermici pentru care facem biopsie testiculara, pentru care clinica noastra are un procent foarte bun de reusita.

Va multumim pentru interviu, stimata doamna doctor.

[Interviu realizat in septembrie 2011]

*****

Interviuri

 

Comments:

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.