Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai. Nu avem sediu, masini, angajati, chirii, salarii etc. Dar cheltuieli exista! Nu ramaneti indiferenti: implicati-va in sustinerea cauzei comune, donati sume incepand de la CINCI LEI pentru ca sa putem desfasura activitatile!
Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Implicati-va!

SUBPROGRAMUL 2011 – 2012: 1.156 de dosare aprobate:

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul SOS Infertilitatea.

SUTE DE BEBELUSI NASCUTI DEJA!

Scrie-i ministrului Sanatatii!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Peste 200 de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica, in Bucuresti, Oradea, Iasi.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre infertilitate si reproducerea asistata, disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Dr. Bogdan DOROFTEI

Dr. Bogdan Doroftei, Medic specialist obstetrica-ginecologie,  Consultant medicina reproductiva, Origyn Fertility Center (Iasi & Suceava).

Din pacate, un segment semnificativ al populatiei detine un volum deficitar de informatii in privinta intelegerii infertilitatii si a acceptarii acesteia drept conditie medicala

Stimate domnule doctor, spuneti-ne va rugam cate ceva despre experienta dumneavoastra in tratarea cuplurilor cu probleme de fertilitate.

dr bogdan dorofteiDaca ar fi sa trasez coordonatele principale ale experientei mele in domeniul reproducerii umane asistate medical, as putea spune ca aceasta se constituie pe diagnosticul si tratarea cuplurilor cu probleme de fertilitate. Este vorba despre o experienta care s-a acumulat in ultimii trei ani, insa as mai putea adauga faptul ca interesul meu pentru aceasta noua directie in sanatatatea reproductiva s-a manifestat inca din perioada ce a urmat dupa finalizarea rezidentiatului, mai precis, in 2006, perioada in care interesul meu s-a concretizat prin inscrierea la diferite stagii de perfectionare in afara tarii, unde preocuparea mea majora a fost sa asimilez cat mai mult din experienta impresionanta a centrelor de profil cu prestigiu in Europa. Astfel, obiectivul principal al formarii mele ca specialist in RUAM a fost sa obtin competentele profesionale necesare oferirii de servicii medicale de calitate persoanelor infertile, obiectiv care ma motiveaza in continuare sa fiu in pas cu progresele din domeniu si sa facilitez accesul pacientilor la noile tehnologii de reproducere asistata, fara ca acestia sa fie nevoiti sa recurga la servicii de specialitate din afara tarii, fapt care ar presupune multe costuri suplimentare din partea pacientilor.

Relativ la experienta mea in tratarea cuplurilor cu probleme de fertilitate, ceea ce m-a frapat inca de la inceput – si persista inca in Romania, ca atitudine generala a populatiei – ramane suspiciunea, neincrederea pacientilor in noile tehnologii, evitarea recunoasterii faptului ca au intr-adevar o problema, acceptarea cu dificultate a metodelor de reproducere umana asistata. Referitor la fertilizarea in vitro, am observat, pe de o parte, o categorie de pacienti care este convinsa ca aceasta este singura metoda de a-si gasi rezolvarea la problema lor, dar si o categorie mai numeroasa de pacienti care ezita sa apeleze la aceasta metoda, fie din motive religioase, financiare, fie din motive de neincredere in posibilitatile terapeutice ale clinicilor de profil din Romania. Din pacate, un segment semnificativ al populatiei detine un volum deficitar de informatii in privinta intelegerii complexitatii infertilitatii si a acceptarii acesteia drept conditie medicala. In alta ordine de idei, multi pacienti au o perceptie confuza in privinta procedurilor de inseminare artificiala, fertilizare in vitro sau injectie intracitoplasmatica de sperma. Revenind la turismul medical, nu pot sa nu semnalez tendinta multor cupluri din zona Moldovei de a se directiona catre clinicile de peste hotare. Acest aspect face dovada lipsei unei informari corecte si complete, relevante pentru indicatiile de reproducere asistata, in conditiile in care, de cele mai multe ori, acestea nu au un diagnostic complet si, prin urmare, nici indicatie clara de fertilizare in vitro. Aceste cupluri se incapataneaza sa plece fie in Ungaria, Moldova, Austria, fie in alte tari fara sa se intrebe daca, intr-adevar, medicii de acolo doresc sa ii ajute sau doar sa le efectueze procedura si sa-si incaseze onorariul. Fara sa vreau sa dezvolt o polemica in aceasta directie, sunt convins ca ceea ce se face in alte tari se face si in Romania, cu diferenta ca la noi este important rezultatul. Multe centre de profil sunt la inceput de drum si, cu atat mai mult, este extrem de important rezultatul tratamentului. Numai asa vor putea medicii cu suprapecializare in reproducere umana asitata sa demonstreze ca sunt adevarati profesionisti si ca pot oferi servicii medicale de inalta calitate. Imi doresc sa vina ziua in care sa existe o reglementare clara a acestei activitati, sa existe scoala romaneasca de medicina reproductiva si sa avem centre specializate de prestigiu, recunoscute si apreciate pe plan european.

Ce sfat le dati pacientilor care banuiesc o problema de fertilitate? Care ar fi etapele pe care acestia ar trebui sa le urmeze?

 In primul rand, recomand pacientilor sa ia in calcul intervalul de timp in care au incercat sa obtina o sarcina si sa nu astepte ca sarcina sa apara in mod spontan daca a trecut un interval mai mare de doi ani. In acest sens, un prim pas pe care il indic persoanelor care banuiesc o problema de fertilitate este cel de a lua decizia de a se directiona catre un serviciu medical de reproducere umana asistata. Abordarea infertilitatii implica un protocol special de investigare si tratare, cu precizarea ca diagnosticul joaca un rol esential in instituirea terapiei optime si adaptate la specificul cauzelor de infertilitate identificate si la particularitatile, conditiile medicale ale ambilor parteneri. Asadar, in functie de stabilirea acestui diagnostic, se pot stabili ulterior strategia de tratament, optiunile, precum si sansele cuplului de a obtine sarcina. Prin urmare, cheia succesului o constituie particularizarea tratamentului pentru fiecare cuplu in parte. In alta ordine de idei, sunt convins ca nu este foarte departe momentul in care vom putea spune pacientilor “luati-va o zi libera” si la sfarsitul acelei zile sa poata avea un diagnostic complet si, eventual, o interpretare medicala specializata a rezultatelor analizelor care sa ofere cuplului raspunsul la intrebarea “Domnule doctor, noi de ce nu am obtinut sarcina pana acum?”.

La ce ar trebui sa se astepte pacientii cand vin prima data la dumneavoastra?

 Pentru mine, prima discutie pe care o port cu pacientii, privind problema lor de fertilitate, este foarte importanta si relevanta pentru evolutia ulterioara a cazului. La aceasta prima intalnire, protocolul de investigatie prevede ca fiind obligatorie si absolut necesara prezenta si implicarea in dialog a ambilor parteneri. Interviul initial dureaza aproximativ 1 ora si reprezinta o discutie libera in cadrul careia pacientilor li se adresesaza intrebari privind aspecte ale vietii lor de cuplu, stilul lor de viata, istoricul infertilitatii, amanunte despre bolile ce au fost inregistrate in familiile lor, dorinta de a avea o sarcina si asteptarile lor privind metodele terapeutice actuale.

Nu avem inca statistici privind infertilitatea ca fiind o problema in Romania. Din experienta dumneavoastra, infertilitatea este o boala? Este o problema a societatii contemporane?

 Intr-adevar, in Romania nu exista o statistica referitoare la problema infertilitatii care sa ne ofere o imagine fidela realitatii cu care ne confruntam, dar, din experienta acumulata, am constatat o frecventa alarmanta a cazurilor de infertilitate, semnalate direct in activitatea mea profesionala de zi cu zi, dar, si in mod indirect, de statisticile privitoare la sporul natural al populatiei care reclama un declin al fertilitatii, la care isi aduce o importanta contributie si aceasta problema de sanatate. Da, infertilitatea este o boala si, mai mult decat atat, o problema acuta a societatii actuale care trebuie remediata.

Ce sfaturi aveti pentru pacientii care urmeaza un tratament pentru infertilitate? Ce ne puteti spune despre costurile unor astfel de tratamente?

 In situatia in care pacientii primesc indicatie pentru una din noile tehnici de reproducere asistata, ii sfatuiesc sa isi pastreze un tonus pozitiv, sa isi exprime incertitudinile legate de reusita terapeutica fata de medicul de serviciul caruia beneficiaza, sa poarte un dialog cu acesta pe marginea semnelor de intrebare care apar legate de procedurile mai sus amintite. In cazul in care manifesta stari de anxietate sau depresive, le recomand sa ceara sprijinul unui consilier psihologic, dat fiind stiut faptul ca infertilitatea creeaza momente de criza in interiorul cuplului, blocaje in comunicarea dintre cei doi parteneri. Important pentru pacient este sa construiasca proiectii pozitive, sa descopere semnificatii pozitive in relatia de cuplu si sa resemnifice unele evenimente negative ce pot aparea in viata de cuplu. De asemenea sunt de parere ca o buna intelegere a ceea ce reprezinta procedura medicala recomandata conduce la o comunicare eficienta intre medic si pacienti. Un alt sfat ar fi sa aiba incredere in medicul curant, comunicarea si cooperarea medic-pacient constituind doua elemente absolut necesare formarii unei aliante terapeutice care aduce multe beneficii in vederea indeplinirii scopului comun, si anume cel de a obtine sarcina.

In privinta costurilor practicate, in general, in clinicile de fertilitate, pot spune ca accesul la asemenea tratamente ar fi cu mult facilitate daca autoritatile abilitate ar deconta cheltuielile suportate de cuplu, in conditiile in care acestia vireaza bani catre casele de asigurare pentru sanatate. Astfel, accesul la tratamente ar fi asigurat in mod egal si echitabil tuturor categoriilor de pacienti.

De curand, Ministerul Sanatatii a lansat Subprogramul pentru fertilizarea in vitro si embriotransfer – ce parere aveti despre acesta?

 In primul rand, lansarea acestui program este un pas important in recunoasterea drepturilor cetatenilor platitori de asigurari de sanatate care pana in prezent nu au beneficiat de asemenea compensari pentru tratamentul infertilitatii. Cu atat mai mult, concretizarea acestei initiative legislative este o recunoastere oficiala a faptului ca infertilitatea este o boala., dar si, dupa cum ati mentionat, un pas important in ingrijirea medicala. In acelasi timp, tin sa felicit Asociatia SOS Infertilitatea pentru implicarea si determinarea dvs. in campania de advocacy pentru drepturile pacientilor care se confrunta cu probleme de fertilitate, pentru proiectele dvs. si pentru rezultatele frumoase pe care le-ati inregistrat.

Fiecare tratament reusit in urma caruia se naste un copil este cu siguranta un miracol. Totusi aveti un caz deosebit care va ramas in memorie pe care sa-l impartasiti pe scurt cititorilor nostri?

Realmente, obtinerea unei sarcini este o mare bucurie pentru mine si prilej de satisfactie profesionala, dar si personala, intrucat, lucrand cu oamenii, nu poti sa nu te atasezi de cazuri; pacientii care se confrunta cu probleme de fertilitate trec printr-o perioada destul de fragila din punct de vedere emotional, sunt momente in care se deschid catre mine, isi impartasesc propriile temeri si sperante, fapt care ma determina sa empatizez cu problemele pe care le intampina si ma motiveaza sa fac tot ce este posibil pentru reusita terapeutica. Nu stiu daca pot alege un caz anume, fiecare reusita are povestea ei speciala, pentru ca in spatele acestor succese terapeutice se ascunde o poveste de viata care poate transmite si celorlalte familii sa isi mentina activa speranta de a gasi o rezolvare acestei perioade de impas.

Va multumim pentru acordarea acestui interviu, stimate domnule doctor.

[Interviu realizat in octombrie 2011]

*****

Interviuri

 

Comments:

 • TUNDREA ELENA Says:

  Domnul Doctor Bogdan Doroftei a infaptuit pentru fiica mea si familia noastra: “UN MIRACOL ABSOLUT CARE SE NUMESTE ANDREI SEBASTIAN RASCANU”!!!!!
  In opinia mea Dl. Doctor Bogdan Doroftei este un profesionist de exceptie, care in actul medical desfasurat zi de zi pune mult suflet, multa pasiune si multa daruire, profesionalism si devotament fata de fiecare caz in parte. Modest si placut in arta comunicarii cu pacientele sale, dovedeste clipa de clipa o mare capacitate de implicare in toate problemele care apar la oricare din pacientele sale. Mereu zambitor, prietenos si debordand de energie, curajos si ferm , ia deciziile care se impun la momentul OPORTUN. In echipa DUMNEALUI se afla si DOMNISOARA DOCTOR GABRIELA SIMIONESCU , care este o Profesionista Adevarata!

  Pentru viata nepotelului meu si a fiicei mele si pentru totala daruire , traire afectiva ,inaltul profesionalism si omenia care ii caracterizeaza atat pe Domnul Doctor Bogdan Doroftei cat si pe Domnisoara Doctor Gabriela Simionescu le doresc din tot sufletul multa sanatate, viata lunga si multe succese in nobila si divina meserie aceea de a salva vieti, dumnealor fiind exemple concludente de medici exceptionali!

 • Marica cristina Says:

  Buna ziua domnule doctor…as dori sa fac o programare la dumneavoastră prin luna Decembrie…eu si soțul meu am făcut analize toate sunt bune dar de 7 ani nu putem avea un bebe….din câte am înțeles trebuie sa fac programare din timp ca sunteți ffff aglomerat va rog frumos sa ma programați ….noi nu suntem in țara acum dar in Decembrie venim acasă si atunci vrem sa venim la dumneavoastră. va mulțumesc frumos!

 • Adina Says:

  Buna ziua ,
  Numai cuvinte de lauda dar scrie cineva ca programările nu se respecta ?????? Stai 4 ore după programare si tot intra lume de afara ???? Fără programare , chipurile este urgentă ?!?!

 • Marinela Says:

  Nu pot sa cred ca pentru o intalnire de 3 minute, pe ceas, a trebuit sa achit suma de 100 lei. O discutie care nu m-a ajutat cu nimic, doar simple vorbe, pe care le cunosteam si le-am expus eu la inceputul discutiei. Rusinos!

 • Carmen Says:

  Buna ziua d-le doctor.Daca sotul meu nu are deloc spermatozoizi se mai poate face ceva?

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.