Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai. Nu avem sediu, masini, angajati, chirii, salarii etc. Dar cheltuieli exista! Nu ramaneti indiferenti: implicati-va in sustinerea cauzei comune, donati sume incepand de la CINCI LEI pentru ca sa putem desfasura activitatile!
Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Implicati-va!

SUBPROGRAMUL 2011 – 2012: 1.156 de dosare aprobate:

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul SOS Infertilitatea.

SUTE DE BEBELUSI NASCUTI DEJA!

Scrie-i ministrului Sanatatii!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Peste 200 de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica, in Bucuresti, Oradea, Iasi.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre infertilitate si reproducerea asistata, disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Dr. Diana COCEI

Interviu cu dna dr. Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie, embriolog senior, Clinica Columna.

.

Nu cred ca exista o reteta universala pentru reusita, cred ca fiecare cuplu in parte este unic si trebuie tratat ca atare.

.

Stimata doamna doctor Diana Cocei, va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Spuneti-ne va rugam, pentru cititorii platformei web SOS Infertilitatea, care este procentul de reusita in cazul procedurilor FIV-ET si daca numarul pacientilor care au nevoie de o astfel de procedura este in crestere?

Rata de sarcini sau mai precis cea de “baby take home”, pentru ca asta este cea care conteaza pentru pacienti, difera foarte mult in functie de varsta pacientei si de rezerva ei foliculara. In medie procentul variaza de la 10-11% pentru femeile de peste 40 de ani si pana la 45-50% la cele sub 30 de ani. Din acest motiv cuplurile care au nevoie de reproducere asistata este bine sa se adreseze cat mai devreme specialistilor.
Numarul cuplurilor care au nevoie de reproducere asistata, indiferent ca discutam despre cele simple sau despre cele mai complexe, este in mod cert in continua crestere.

Cum se pune un diagnostic de infertilitate si mai ales care sunt optiunile unui cuplu atunci cand diagnosticul de infertilitate este stabilit deja?

Diagnosticul de infertilitate se pune de catre medicul specialist in urma unor investigatii complexe ale ambilor parteneri.

Investigatiile este recomandabil sa inceapa dupa minimum un an de “incercari”, respectiv daca nu a aparut sarcina dupa un an de viata sexuala regulata si fara protectie.

Care sunt ultimele noutati in tratamentul infertilitatii si mai ales care sunt costurile unui astfel de tratament? Cat de eficiente sunt aceste tratamente?

In tratamentul infertilitatii apar tot timpul lucruri noi, unele se confirma ca fiind benefice, altele nu. Tratamentul infertilitatii nu inseamna insa doar procedura de FIV. Exista o multime de alte metode de tratament, fiecare dintre ele cu reale beneficii atunci cand sunt aplicate corespunzator. Costurile acestora depind, evident, de complexitatea lor.

Este practic imposibil sa spui despre o anumita procedura ca este cea mai buna. Ea este cea mai buna intr-un anumit caz si evident fara rezultat in alte cazuri. Acest tip de tratament trebuie individualizat pentru a putea obtine rezultatul optim.

In multe tari din Europa numarul de embrioni transferati in urma unei proceduri de FIV este restrictionat la 2 sau 3. Cum se procedeaza la noi, unde nu avem un cadru legal care sa reglementeze aspectul? Sunt sarcinile multiple o reusita sau un esec in FIV?

Sarcina multipla nu este considerata un succes in FIV. In multe tari din Europa numarul embrionilor transferati este restrictionat la 1, nu la 2 sau 3. Este insa foarte dificil sa aplicam acest lucru in Romania, unde majoritatea pacientilor isi platesc integral procedura.

Din acest motiv in clinica noastra transferam de obicei 2 embrioni la pacientele pana in 38 de ani si 3 embrioni la peste 38 de ani. Exista insa si exceptii, care depind de calitatea embrionilor, de numarul procedurilor anterioare si, nu in ultimul rand, de dorinta cuplului – caruia evident ca ii apartine decizia finala.

Ce complicatii pot sa apara in cadrul unei proceduri de fertilizare in vitro?

Complicatiile unei proceduri de FIV sunt pe de o parte cele ale oricarei interventii chirurgicale (complicatii anestezice, sangerari …), pe de alta parte sunt cele specifice procedurii. Cea mai des intalnita in a doua situatie este hiperstimularea ovariana, care, desi poate avea consecinte foarte grave, poate fi combatuta eficient in ultima perioada.

Ce parere aveti despre Subprogramul pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer, care este in curs de implementare in prezent?

Sa speram ca acest program este un inceput catre normalitate in acest domeniu in Romania.

Spuneti-ne ce credeti ca ne rezerva viitorul in acest domeniu, al reproducerii umane asistate? Exista sanse ca mai multe cupluri sa aiba acces la tratamente de calitate cu sanse mai mari de reusita?

As vrea sa va pot spune ce ne rezerva viitorul in acest domeniu, dar trebuie sa fiu onesta si sa va spun ca nu stiu.

Toti specialistii isi doresc rata de succes de 100%, dar o reteta pentru asta nu avem inca. Uneori cazuri “fara speranta” reusesc din prima iar cazuri considerate “simple” nu reusesc. Nu cred ca exista o reteta universala pentru reusita, cred ca fiecare cuplu in parte este unic si trebuie tratat ca atare.

Va multumim pentru acest interviu, stimata doamna doctor.

[Interviu realizat in octombrie 2011]

*****

 

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.