Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai. Nu avem sediu, masini, angajati, chirii, salarii etc. Dar cheltuieli exista! Nu ramaneti indiferenti: implicati-va in sustinerea cauzei comune, donati sume incepand de la CINCI LEI pentru ca sa putem desfasura activitatile!
Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Implicati-va!

SUBPROGRAMUL 2011 – 2012: 1.156 de dosare aprobate:

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul SOS Infertilitatea.

SUTE DE BEBELUSI NASCUTI DEJA!

Scrie-i ministrului Sanatatii!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Peste 200 de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica, in Bucuresti, Oradea, Iasi.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre infertilitate si reproducerea asistata, disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Dr. Razvan SOCOLOV

Nu există bucurie mai mare decât să primim, la nouă luni de la obţinerea sarcinii, o poză cu noul lor copil.

1. Stimate domnule doctor Razvan Socolov, sunteti medic primar in obstetrica-ginecologie si director medical al Clinicii Iscare din Iasi, una dintre cele doar 18 clinici acreditate pentru a efectua proceduri de reproducere umana asistat in Romania. De cat timp lucrati în domeniul infertilității?

Domeniul infertilității mă preocupă de mai mult de 12 ani, de când am avut ocazia să vizitez în 1998 centrul de fertilizare in vitro a profesorului Ian Cooke din Sheffield. Ulterior, am aprofundat tema infertilității în cadrul doctoratului meu legat de endoscopia uterina (histeroscopia) – metodă încă atât de putin utilizată, deși de mare potențial. M-am lovit din nou de cazuri de infertilitate la care soluțiile tradiționale (tratamente simple, instilații etc.) erau insuficiente, și nu făceau decât ca acel cuplu să piardă ani buni, în care rata succesului de obținerea sarcinilor scădea din ce în ce mai mult. Am avut apoi șansa de a urma un masterat pe teme de infertilitate la Paris, pe parcursul anului 2007, și am înțeles astfel ceva din “tainele” tehnicilor de vârf din domeniul reproducerii umane asistate si fertilizarii în vitro. Am urmat mai apoi și cursul organizat de Ministerul Sănătății din România, care mi-a conferit oficial competența în domeniul FIV. Și în final, după stagii multiple de pregătire la cel mai mare centru de FIV din Slovacia, am pornit acest proiect al unui centru de reproducere umană asistată și endoscopie ginecologică la Iași, cu sprijinul partenerilor slovaci.

2. Ne-ati putea spune care sunt preturile actuale pentru procedurile inseminare artificiala si FIV in cadrul clinicilor unde practicati? Care sunt sansele pacientilor care sufera de infertilitate? Care sunt principalele temeri cu care se confrunta pacientii dumneavoastra si cum incercati sa le adresati?

Preţurile pe care de comun acord cu partenerul străin le-am stabilit sunt, considerăm noi, preţuri rezonabile pentru un centru privat, la nivelul altor centre din ţară, dar la un standard de asistenţă medicală şi echipament de top pentru România. Atât pentru inseminare artificială, procedeu mai simplu, prin care “ajutăm” întâlnirea dintre spermatozoid şi ovulul femeii în interiorul corpului acesteia, cât şi pentru fertilizarea în vitro, în care întâlnirea se face în afară corpului, într-un laborator (impropriu spus “în eprubetă”), urmăm standardele internaţionale ale forurilor europene. Ne dorim, deşi suntem abia la început, să realizăm rate de succes comparabile cu cele ale cunoscutului centru Iscare din Bratislava, şi celorlaltor centre din reţeaua Iscare. Din februarie 2010, momentul inaugurării clinicii ISCARE Iași, au fost obținute 3 sarcini prin inseminare artificială, care în momentul de față au șapte, șase și respectiv trei luni. Aceasta ar insemna o rata de succes de 12%, in limitele centrelor cu experienta din Europa.

Şansele pacienţilor de a obţine o sarcină depind de mai mulţi factori. În primul rând, ele depind de cauzele infertilităţii, de gradul lor de severitate, de durata cât s-a aşteptat “rezolvarea” cu metode inadecvate, şi bineînțeles, de vârsta partenerilor. Un factor important este şi metoda aleasă pentru tratament. Din păcate, metodele “simple”- de genul urmăririi ovulaţiei, programării raportului, sau altele asemănătoare, au şi rata de succes mai redusă. Mărturie stau cuplurile ce folosesc aceste metode timp de ani întregi până când să ni se adresează. În situaţiile respective consiliem cuplul să treacă la o metodă “asistată” de concepţie, care poate fi inseminarea intrauterină, sau în cazurile de eşec ale acesteia, fertilizarea în vitro.

Rata de succes atinge astfel pentru inseminarea intrauterină între 10-15%, iar pentru FIV 25-35% (succes definit ca naştere în urma metodei). Din nou, ţin să subliniez variaţia ratei de succes în funcţie de condiţiile concrete ale cuplului. Ar fi ideal să avem o metodă cu rată de succes de 100%, dar din nefericire, aşa ceva nu există.

Pacienţii care vin la noi la centru au de cele mai multe ori temeri legate de posibilitatea de a mai găsi o metodă care să le confere o şansa de a-şi realiza visul. De aceea, prima consultaţie implică mai mult o discuţie a examenelor deja făcute, a tratamentelor urmate şi a aşteptărilor cuplului. O altă temere este legată de preţurile tehnicilor. Aici trebuie să explicăm că situaţia de la noi este paradoxală, suntem printre cele 3 ţări în Europa în care cuplul susţine integral costurile aferente FIV, indiferent de status social, de cauza infertilităţii, de metodele adecvate. Noi putem propune unele rabaturi la tratamentele medicale asociate, sau manevrele recomandate, deşi aceste lucruri pot avea efecte asupra ratei de succes; sperăm că şi cuplurile să aibă o abordare matură, să înţeleagă pe deplin posibilităţile oferite şi să aleagă în cunoştinţă de cauză.

3. Prin ce se diferențiază clinica la care lucrați dumneavoastră față de alte clinici de profil?

Clinica Iscare a intrat de puțin timp în România, fiind moștenitoarea transferului de “know-how” asigurat de partenerii noștri străini.
Abordarea problemei infertilității se face la noi într-un complex, oferit în mare majoritate în cadrul clinicii:

 • de la investigaţiile ințiale de rutină (ecografie, analize de sânge) la cele mai specializate (endoscopie uterină, laparoscopie);
 • o consultaţie complexă gratuită pentru cuplurile cu probleme de infertilitate, oferită de echipa noastră compusă din specialişti ginecologi, geneticieni, endocrinologi şi psihologi;
 • o largă gamă de metode de reproducere umană asistată, de la inseminarea intrauterină la fertilizarea în vitro, şi metodele mai complexe (hatching, ICSI, crioprezervare a embrionilor)

Violeta Martiniuc – Biolog Specialist Genetica, Embriolog

 • asistenţa permanentă din partea centrului din Slovacia, a unei echipe cu experienţă de peste 16 ani în fertilizare în vitro;
 • fiind vorba de o investiţie în mare parte străină, echipamentul adus este la standard înalt de calitate, de ultima oră, echivalent cu ceea ce există în toate centrele reţelei Iscare;
 • echipa de specialişti români, care asigură integral activitatea centrului, se remarcă prin calificări şi activitate ştiinţifică remarcabilă, cu cursuri în străinătate, cu competenţă oficială de FIV obţinută din partea Ministerului Santatii, cu teme de cercetare şi lucrări ştiinţifice în periodice prestigioase.

Nu în ultimul rând, în centrul nostru se propun și alte specialități, care pot ajuta pacienții din zona noastră să primească servicii de calitate înaltă în domeniul ginecologiei, urologiei, chirurgiei estetice.

4. Aveți un “caz deosebit”, care v-a ramas în memorie și pe care l-ați putea povesti pe scurt pentru cititorii nostri?

M-am întâlnit cu cupluri cu probleme de infertilitate destul de numeroase, şi cred că fiecare are o poveste deosebită. Aş putea spune că orice cuplu care intră în cabinet mohorât şi iese cu un zâmbet şi o speranţă după întâlnirea cu mine – mă face şi pe mine fericit; iar dacă mai departe în urma sfaturilor şi ajutorului pe care i-l dăm se obţine şi o sarcină, suntem cu toţii bucuroşi. Mi-aduc aminte de un cuplu care a avut 2 copii prin 2 inseminări intrauterine, la distanţă de 2 ani! Ce dovadă mai mare de încredere puteam cere? Sau un cuplu care după 3 tentative nereuşite, a perseverat şi a obţinut abia a patra oară copilaşul mult dorit. Cel mai aproape de sufletul meu rămâne însă un băieţel pe care părinții săi l-au numit Răzvan. Nu cred că aș fi putut spera la recompensă mai mare.

5. Tineți legatura cu unele dintre cuplurile pe care le-ați tratat?

Bineînțeles că ținem legătura cu cuplurile pe care le-am urmărit şi tratat pentru infertilitate. Această “boală” este una de durată, care cere răbdare şi sprijin din partea medicilor şi a anturajului. Mai mult, sunt şi cupluri care, după ce au obţinut o sarcină cu ajutorul nostru, doresc să continue ca aceasta să fie urmărită sarcina în cadrul centrului nostru. Oricât ne-ar bucura această cerere, suntem nevoiți să le precizăm faptul că ISCARE este un centru dedicat în principal infertilităţii.

6. In ultimul timp, indeosebi gratie internetului, accesul la informatiile despre infertilitate si tehnicile de reproducere asistata medical s-a democratizat. Aveti pacienti care, fara a avea o formatie medicala, stiu multe, chiar foarte multe, despre cauze, efecte, proceduri etc.? Sunt mai usor sau mai greu de tratat astfel de pacienti?

Accesul la internet a creat, fără îndoială, o libertate în accesarea resurselor legate de infertilitate. Pe de altă parte, de multe ori, această situaţie reproduce situaţia dinaintea internetului în care lumea se trata „din auzite” de o boală, fără a merge la medic. În infertilitate, această atitudine determină pierderea unui timp preţios şi, din păcate, timpul nu este aliatul cuplurilor aflate în această circumstanţă.
Faptul că pacienţii ştiu multe despre infertilitate nu mă deranjează, dimpotrivă, îmi permite să duc discuţia mai profesional, cu date ştiinţifice fără de care medicina de azi nu poate asigură calitate. Nu sunt adeptul “medicului-Dumnezeu, atoateştiutor”. În toate cazurile, cu atât mai mult în infertilitate, doresc ca pacienţii să înţelegă de ce a apărut problema, cum putem să o diagnosticăm cât mai precis şi ce tratamente sunt posibile. Am avut cazuri la care am simţit o reţinere din partea pacienţilor la o astfel de abordare, de genul “doctorul ştie mai bine”, dar continui să fiu adeptul “democratizării” relaţiei medic-pacient.

7. Care este părerea dumneavoastră cu privință la neincluderea fertilizării in vitro în programele naționale de sănătate? Chiar nu este infertilitatea o boală cu impact major asupra stării de sănătate a populației?

Nu numai ca medic implicat în infertilitate, dar și ca simplu observator a ceea ce se întâmplă în ţară şi în lume, nu înţeleg de ce infertilitatea nu trage cu sine un semnal de alarmă pentru autorități. Eu privesc resursele care s-ar aloca rezolvării infertilităţii ca o investiţie în viitor: creşterea natalităţii, creşterea numărului populaţiei active sau dobândirea unei atitudini pozitive a părinţilor care doresc să asigure un viitor cât mai bun copiilor lor.
România este o parte a Europei, şi ar trebui să ne aliniem standardelor celorlalte ţări europene atât în domeniul sănătăţii, cât şi în domeniul inferitlității în particular. În realitate însă, România este ţara cu cel mai scăzut procent alocat sănătăţii din PIB; ţara (una din cele trei, dar celelalte sunt astfel doar din motive religioase) în care cuplurile infertile nu primesc nici un sprijin de la stat (fie el parţial, sau condiţionat) pentru FIV.

Nu ştiu ce argumente să aducem pentru ca vocea noastră să fie auzită, şi aici mă refer mai ales la cuplurile infertile. În alte țări, statul soluționează probleme ce interesează chiar și mai puţin de 8-10%, cât se estimează a fi procentul cuplurilor infertile. Sper că raţiunea va triumfa, iar infertilitatea va deveni o prioritate naţională nu numai clamată, cât şi ajutată concret de autorităţi.

8. Ca medic, cum apreciaţi această iniţiativă, ce aşteptaţi de la această lege? Care consideraţi că ar trebui să fie atitudinea statului român vis-a-vis de cetăţenii săi plătitori de asigurări de sănătate care au probleme de fertilitate?

Aşa cum am spus, cetăţenii români, plătitori de taxe şi asigurare de sănătate, trebuie să aibă dreptul de a primi un sprijin pentru a urma tratamente de infertilitate. În ce măsură se vor pune condiţii restrictive – deşi unii ar putea vorbi de discriminare, sau cum se vor selecta furnizorii de medicamente şi servicii legate de infertilitate, ar trebui să constituie obiectul unor consultări cât mai transparente.
Legea reproducerii umane asistate este o necesitate. Au existat mai multe variante propuse, proiecte elaborate de specialişti de renume din România, care încercau tocmai să definească şi pe plan juridic specificul acestei afecţiuni. Nimeni nu ştie mai bine decât noi, cei din acest domeniu, gradul înalt de interdisciplinaritate sau complexitatea problemelor cu care ne putem întâlni. În absenţa unei legi însă, este posibilă orice greşeală sau deviere de la normele morale şi juridice. Nici încadrarea forţată a FIV în anumite categorii de servicii de sănătate nu cred că este corectă, prin specificul despre care am vorbit.

9. Doriți să adresati un mesaj pentru cuplurile infertile?

Primul şi cel mai important mesaj este să continue să spere că împreună cu specialiştii în infertilitate, şi nu în ultimul rând, cu ajutorul voinţei divine, visul lor se va împlini. Al doilea mesaj este să încerce să discute şi să caute soluţii împreună cu noi, specialiștii din acest domeniu, pentru că infertilitatea este o problemă atât de complexă, la care este nevoie de multă răbdare și suflet pentru a ajunge la un final fericit. În final, nu există bucurie mai mare decât să primim, la nouă luni de la obţinerea sarcinii, o poză cu noul lor copil; sperăm ca astfel să ne bucurăm fiecare de bucuria celuilalt, şi toţi împreună de zâmbetul nou venit pe lume!

[Interviu realizat in noiembrie 2010]

*****

Interviuri

 

 

Comments:

 • […] 15 clinici acreditate sa relizeze proceduri de reproducere umana asistata in Romania, a acordat un interviu editorilor acestei pagini […]

 • Irina Says:

  Am citit acum, e destul de lung interviul dar usor de citit, informatii interesante. Va urez succes, sa aduceti pe lume cat mai multi copilasi.

 • ala Says:

  mult succes domnule doctor , sa aduceti copilasi sanatosi pe lume !

 • Olga Says:

  Vreau sa transmit prin acest mesaj un singur lucru: dl doctor Socolov este cel mai minunat OM pe care l-am cunoscut . Suflet mare, fara aroganta, cu bun simt si intelegator. Doresc sa fie acelasi OM in continuare, fara retineri, sa daruiasca intelegere si bunatate femeilor, pentru ca avem nevoie de asa ceva. Cu respect.

 • florina Says:

  Buna ziua! Eu am fost diagnosticata cu ovare polichistice din aceasta cauza nu am nici menstruatie si as dori sa stiu ce sanse am sa raman insarcinata?Exista posibilitatea sa raman pe cale naturala?Daca nu prin ce procedura as avea mai multe sanse sa raman insarcina prin fertilizare in vitro sa inseminare artificiala????
  Va multumesc…as dori daca se poate sa primesc un raspuns.

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.