Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Obstructia tubara

Obstructia trompelor uterine (tuburilor fallopiene)

– infertilitate tubara

Infertilitatea tubara este cauzata de un blocaj, de o cicatrizare sau de o leziune la unul sau ambele tuburi fallopiene, ceea ce determina dificultati de conceptie, intrucat ovulul nu poate circula catre uter si spermatozoidul nu poate sa ajunga la ovul in vederea fertilizarii.

[Sursa foto]

Cauzele obstructiei trompelor uterine:
·         cicatrizare in urma unei infectii;
·         adeziuni rezultate in urma unor interventii chirurgicale la nivel abdominal / pelvic;
·         endometrioza;
·          inflamarea tuburilor fallopiene (salpingita);
·         ligaturarea trompelor uterine (sterilizarea chirurgicala a femeii prin obstructia la cerere a trompelor uterine – operatie reversibila cu grad de succes variabil);
·         sarcina ectopica (ovulul fertilizat se fixeaza la nivelul trompelor uterine);

Simptome: in principiu, nu exista simptome usor dedectabile; uneori obstructia trompelor poate cauza durere si febra.

In general, tratamentul acestui tip de infertilitate este intreventia chirugicala, care difera in functie de localizarea si portiunea pe care se intinde obstructia tubara. Abordarea blocajului se face fie prin tehnici microchirurgicale, fie prin chirurgie clasica abdominala sau laparoscopica.

[Sursa foto]

Chirurgia ginecologica are mai multe metode, alegerea uneia dintre ele depinzand de localizarea leziunilor tubare:

Reanastomoza tubara consta in desfacerea ligaturii trompelor uterine (in cazul in care aceasta a fost facuta inainte) si tratarea portiunii afectate. Se practica excizia leziunii, urmata de unirea celor doua parti sanatoase ale trompei uterine. De obicei, aceasta interventie se face printr-o laparotomie (incizie abdominala).

Salpingotomia sau rezectia unei parti a trompei uterine, se practica pentru facilitarea ferilizarii in vitro cand trompa uterina dezvolta o acumulare de lichid (hidrosalpingita). Hidrosalpinxul reduce semnificativ sansele de reusita ale fertilizarii in vitro, deci trebuie eliminat inainte de inceperea unei astfelde proceduri. De retinut totusi ca de multe ori dupa salpingstomie orificiul creat se poate acoperi din cauza procesului de fibrozare si obstructia se poate reface.

Fimbrioplastia se realizeaza cand obstructia trompelor uterine este partiala si este situata la capatul terminal, spre ovar, sau cand aceasta este determinata de un proces de fibroza care impiedica preluarea oului fecundat.

Prin fimbrioplastie se refac marginile libere si franjurate ale trompelor uterine pentru o mai buna captare a ovocitului.

Pentru o obstructie tubara  aflata in vecinatatea uterului se practica o metoda nonchirurgicala numita histerosalpingoscopie, care consta in introducerea unui cateter sau a unei canule sub ghidaj fluoroscopic si histeroscopic prin colul uterin si uter pentru a ajunge in trompa uterina.

[sursa foto]

Indicatii operatorii. Tratamentul chirurgical este indicat atunci cand:

  • Pacienta este o femeie tanara care nu a avut alte probleme de fertilitate;
  • Histerosalpingografia indica obstructia trompelor uterine;
  • Obstructia este de natura lichidiana (hidrosalpinx).

Sansele de reusita ale tratamentului chirurgical

Prognosticul favorabil depinde in mare masura de localizarea si intinderea obstructiei tubare cat si de existenta problemelor de fertilitate.

Cura chirurgicala a obstructiei trompelor uterine din vecinatatea uterului este cea mai eficienta si cu rata de succes foarte mare.

Pentru ca  de multe ori obstuctia este de cauza functionala (de exemplu un dop de mucus) si nu structurala (proces de fibroza sau alt tip de obstructie), pana la 60% dintre femeile care au facut aceasta operatie au reusit sa obtina si sa pastreze o sarcina.

In schimb, numai 20-30% dintre femeile la care obstructia a fost localizata  la capatul terminal al trompelor uterine si au fost tratate chirurgical, au mai putut ramane insarcinate dupa interventie.

Rezultatele sunt descurajatoare cand leziunile sunt grave si o mare parte a trompei uterine trebuie extirpata, in acest caz solutia indicata fiind fertilizarea in vitro.

Sursa 1. Sursa 2. Sursa 3.

 

Comments:

  • dana Says:

    Buna ziua,as vrea sa cer o parere,daca ma puteti ajuta. Nu am copii,am incercat timp de 10 ani, si m-am ales ca au trebuit din niste erori medicale sa-mi scoata trompele. Si tot am tras sperate ca macar poate in vitro voi ramane si eu insarcinata, dar se pare ca nu se mai poate. Mi-au spus ca am sansele sunt zero. Am facut FSH-30.7 si AMH-0.1, la care doctorul imi zice ca nu se poate. Oare chiar sa nu mai am nici o sansa? As fi recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati cu vreo informatie. Va multumesc din suflet!

  • Dana, ne pare rau! Din pacate, medicul are dreptate, la asa valori hormonale nu mai este nicio sansa cu ovocite proprii. Te invitam sa citesti aici despre rezerva ovocitara: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=5&t=211

  • dana Says:

    E posibil sa gasesc prin donare ovocite? Daca as reusi sa am ovocite,as mai avea vreo sansa sa raman insarcinata? Va multumesc din suflet

  • Dana, da, in principiu se poate cu donare de ovocite. Te invitam pe forum, acolo poti primi raspunsuri la toate intrebarile tale.

  • andreea Says:

    Buna ziua, doresc sa imi spune-ti va rog unde anume in bucuresti se face aceasta operatie Reanastomoza tubara – desfacerea ligaturii trompelor uterine. Pe unde am sunat la clinici ma indemnau catre FIV, ca nu se face aceasta operatie. Va multumesc!

  • Andreea, aici este baza de date cu clinici de fertilitate http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=6&t=155 Daca ai trompele ligaturate, medicii care te-au indreptat spre FIV au dreptate, mai bine faci FIV decat sa incerci sa le “dezlegi”, aceasta operatie exista, dar riscul de sarcina extrauterina dupa operatie este foarte mare. Numai bine!

  • 24elena Says:

    Dupa o sarcina pierduta pot trompele uterine sa se infunde?
    Cum pot sti daca sunt infundate?

  • Da, din pacate trompele se pot infunda ulterior, obtinerea unei sarcini nu este o garantie ca trompele RAMAN permeabile. Permeabilitatea acestora se verifica prin histerosalpingografie. Mai multe detalii, pe forumul nostru. http://forum.infertilitate.com/

  • elena alina Says:

    hidrosalpix bilateral…se poate face ceva sau sigura solutie este fertilizarea in vitro?va multumesc

  • Elena Alina, nu, nu trebuie facuta fertilizare in vitro inainte de a rezolva problema hidrosalpinxului. Lichidul respectiv este toxic pentru embrion. Vorbeste cu medicul despre asta.

  • elena Says:

    Am fost diagnosticata cu sindrom fitz hugh curtis cand am fost operata pentru sarcina extrauterina. medicul mi-a recomandat fiv…nu gasesc nicaieri sa ma informez de reusitele fiv in urma acestui sindrom.
    sunt destul de derutata, pentru ca merg la ginecolog regulat si nu imi vine sa cred cum am putut ajunge in aceasta situatie. Dupa operatie pt SEU nu am mai ramas insarcinata deloc si au trecut 12 luni. Mi-e teama!

  • Elena, te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/index.php

  • nita adina Says:

    Unde se face in bucuresti operatie pentru refacerea tromelor obturate proximal ? Doresc detalii va rog. Mentionez ca am avut o fertilizare care din pacate “nu a prins”, as vrea sa raman insarcinata natural,am mai avut o sarcina acum 10 ani dar copilasul a decedat la nastere, sarcina obtinuta natural, insa de atunci nu am mai ramas insarcinata.

  • stefania Says:

    Buna ziua, sunt operata in mai pentru desfundarea trompelor si din pacate nici pana acum nu am ramas insarcinata. Ce trebuie sa fac in continuare ?

  • Elena Says:

    Buna ziua! Am nevoie de un sfat va rog . Am doi copii din prima casatorie ,mi.am legat trompele in urma cu 15 ani .Am incercat de 4 ori fiv primele 2 incercari au fost fara success, la a3 incercare am ramas insarcinata ,dar fatul avea malformatii grave, am decurs la avort, a 4 incercare s.a oprit din evolotie la 10 zile ..tin sa mentionez ca am facut toate analizele posibile eu si sotul totul este perfect .am dori sa incercam operatia pt desfacerea trompelor .ce sfat imi dati va rog?

  • Ina Says:

    Buna ziua, spuneti-mi va rog, care sunt sansele mele de a ramine insarcinata pe cale naturala daca am avut hidrosalpinx bilateral? o luna in urma am avut laparascopie unde mi-a fost inlaturata o trompa si cealalta a fost curatata!
    imi doresc foarte mult un bebelush sanatos, va multumesc anticipat!

  • andreea Says:

    Buna ziua, am si eu o problema de infertilitate, din pacate nici nu stiu care este cauza, am avut 2 extrauterine, prima a fost operata clasic si trompa stanga scoasa,d upa un an a urmat a doua pe trompa dreapta dar operata laparoscopic si eliminata sarcina extrauterina, am ramas cu trompa dreapta si medicii la care am fost mi-au spus ca numai este nimic de facut decat FIV dar asta fara sa mi se faca o analiza sa vedem care este cauza infertilitatii, eu totusi am un optimism ca cand voi putea ramane insarcinata natural, am vazut foarte multe cazuri ca mine si dupa 2 extrauterine au reusit sa ramana natural, de aceea as vrea sa stiu daca mai este cineva ca mine si ma poate sfatui cumva pentru a nu imi pierde speranta, va multumesc anticipat!

  • diana Says:

    buna, am 38 de ani, am fost casatorita si am doi copii prin cezariana, sint divortata iar acum m-am recasatorit, la a doua cezariana mi s-au legat trompele, e posibil sa fie dezlegate si sa dau nastere unui copil comun cu al doilea sot? mersi!

  • florina Says:

    buna. am 27 de ani si nu am ramas nici o data insarcinata. in 2013 am facut operatie laparscopica, doctorul a zis ca a decurs foarte bine, din pacate nici un rezultat. am fost la un control si mi-a zis ca trompa stanga este inflamata si din cauza asta nu pot sa raman insarcinata ca se scurge un lichid in uter si omoara spermatoizii si me-a rcomadat laparoscopie sa scap de aceasta problema. a zis ca singura varianta de a ramane insarcinata este FIV un alt doctor mi-a zis sa fac HSG si daca se confirma prezenta hidrosalpinxului (inflamatie) se recomanda laparoscopie. Va rog sa am ajutati cu un sfat daca este bine sa fac HSG DACA eu am inflamtie la trompa stanga. Va multumesc!

  • Ramona Says:

    Buna ziua, am 5 sarcini oprite în evoluție la 5,6 saptamani
    Ultim a s a oprit la 8 săptămâni fiind cu tratament clexane 0,4, am PAI SI MTHFR heterozigote, am facut diverse analize, care credeți că ar putea fi cauza opririi in evolutie a sarcinilor? Mentionez ca am 38 ani, soțul are astenozoospermie.

  • Andreea Says:

    Buna ziua, ma numesc Andreea si am avut 2 sarcini extrauterine, vreau sa stiu daca pot beneficia de acest subprogram deoarece imi doresc un copil. Multumesc

  • Anca Says:

    Buna seara! In urma unui control mi s-a descoperit hidrosalpinx bilateral si mi s-a recomandat o interventie laparoscopica de scoatere a trompelor uterine. Intrebarea mea este: nu exista o modalitate de a le desfunda? Trebuie direct scoase? Mentionez ca am 28 de ani si nicio sarcina pana acum. Multumesc!

  • Victoria Says:

    Bună ziua, ma numesc Victoria săptămâna trecută am fost la medic specialist în infertilitate (menționez ca și acum un an și jumătate am fost la alt medic specialist și aveam o singura trompa infundata) acum mi s-a spus ca le am pe ambele înfundate, sunt pline cu lichid și foarte inflamate una de 7,7cm și cealaltă 5.4cm și ca trebuie extirpare din prima fără sa îmi spună ca să dreneze acel lichid sau altceva. Am 30 de ani și nici o sarcina pana în prezent de nici un fel și nici o alta intervenție asupra tractului genital. Întrebarea este o alta soluție nu exista pt desfundarea trompelor? Va mulțumesc anticipat dacă a-ți putea sa îmi rapundeti

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.