Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai. Nu avem sediu, masini, angajati, chirii, salarii etc. Dar cheltuieli exista! Nu ramaneti indiferenti: implicati-va in sustinerea cauzei comune, donati sume incepand de la CINCI LEI pentru ca sa putem desfasura activitatile!
Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Implicati-va!

SUBPROGRAMUL 2011 – 2012: 1.156 de dosare aprobate:

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul SOS Infertilitatea.

SUTE DE BEBELUSI NASCUTI DEJA!

Scrie-i ministrului Sanatatii!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Peste 200 de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica, in Bucuresti, Oradea, Iasi.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre infertilitate si reproducerea asistata, disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

2009

 Raportul de activitate al Asociatiei SOS Infertilitatea in anul 2009:

.
.
Raportul financiar (bilantul contabil) al Asociatiei SOS Infertilitatea in anul 2009:
.
Bilantul contabil (versiune mai usor lizibila) precum si detalii la zi despre operatiunile de fundraising ale Asociatiei pot fi consulatate pe forum.

 

 *****

.

Asociatia “SOS Infertilitatea” – RAPORT DE ACTIVITATE 2009

.

I. Coordonate si prevederi statutare

Dupa ce activat timp de cca. 18 luni in formula “grup de initiativa”, Asociatia “SOS Infertilitatea” a dobandit personalitate juridica la data de 19 octombrie 2009, prin hotararea Judecatoriei Sectorului 1, Bucuresti, fiind inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 110/27.10.2009. Asociatia poseda codul fiscal 26227202 si contul bancar IBAN: RO51RZBR00000600122 11872, deschis la  Raiffeisen Bank, Agentia Unirea. Sediul Asociatiei este situat in Bucuresti, Calea Floreasca nr. 110, iar actiunile Asociatiei sunt mediatizate pe pagina web www.infertilitate.com

Conform statutului, scopul Asociatiei este acela de a desfasura actiuni de interes comunitar si de grup, menite sa contribuie la initierea unui cadru legislativ referitor la infertilitate si la reproducerea umana asistata medical, mediatizarea cauzei infertilitatii si aducerea acesteia pe agenda publica din Romania, obtinerea de sprijin in toate planurile, inclusiv financiar – din partea autoritatilor pentru cuplurile infertile, consilierea cuplurilor cu probleme de fertilitate, promovarea valorilor civice, ale principiilor familiei si ale statului de drept.

Scopul general al Asociatiei va putea fi atins prin realizarea urmatoarelor obiective:

1. Initierea si imbunatatirea cadrului legislativ referitor la infertilitate si tehnicile de reproducere umana asistata medical;

2. Mediatizarea cauzei infertilitatii si a problemelor generate de aceasta prin luari de atitudine la radio, TV, in presa scrisa si in media online, prin conferinte, interviuri, comunicate, participarea la intrevederi, intalniri, simpozioane etc.;

3. Obtinerea de fonduri pentru realizarea de proiecte in domeniul infertilitatii;

4. Asigurarea, in masura posibilitatilor, de consiliere psihologica si/ sau de specialitate cuplurilor care solicita sprijin;

5. Organizarea unor colaborari, parteneriate, schimburi de experienta, luari de atitudine comune cu organizatii (guvernamentale si non-guvernamentale) din tara si strainatate in domeniile de interes ale Asociatiei;

6. Obtinerea de fonduri alocate de catre stat sau de catre organisme private, pentru îndeplinirea obiectivelor prevazute in statut;

7. Desfasurarea de activitati economice direct sau crearea de societati comerciale în vederea obtinerii de fonduri necesare indeplinirii scopului Asociatiei;

8. Solicitarea, in condiiile legii si in raport cu nevoile concrete, de sprijin din partea autoritatilor administratiei publice in obtinerea de spatii pentru desfasurarea activitatilor;

9. Elaborarea in colaborare cu institutii, servicii, organizatii guvernamentale si non-guvernamentale de proiecte/ programe pentru:

– combaterea / limitarea infertilitatii cuplurilor;

– promovarea si respectarea drepturilor copilului si ale familiei;

– pregatirea familiilor cu probleme de infertilitate pentru a deveni familii adoptive;

– cresterea competentelor si abilitatilor parentale.

II. Actiuni preliminare in plan politic si mediatic

1. In plan politic, principalele actiuni desfasurate de catre “SOS Infertilitatea” au fost urmatoarele:

–   Corespondenta si intalniri directe repetate cu personalitatile politice care s-au aratat interesate de subiectul infertilitatii. Grupul de Initiativa “SOS Infertilitatea” a obtinut sprijin politic pentru cauza infertilitatii din partea urmatorilor parlamentari: Adrian Tutuianu, Alin Popoviciu, Anca Boagiu, Catalin Croitoru, Daniel Barbulescu, Daniel Geanta, Doina Silistru, Dumitru Oprea, Elena Mitrea, Ioan-Nelu Botis, Iulian Badescu, Iulian Urban, Luminita Iordache, Sever Voinescu, Sonia Draghici, Sulfina Barbu, Tudor Ciuhodaru, Valeriu Alecu, Victor Boiangiu.

–  Intalniri repetate si sprijin pentru cauza infertilitatii din partea dlui dr. Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

–   Intalnire la Palatul Cotroceni cu dl. Consilier de Stat Bujor Bogdan Teodoriu, seful Departamentului de Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale, si dl. Consilier prezidential dr. Virgil Paunescu, seful Departamentului de Sanatate Publica din cadrul aceleiasi institutii.

–   Petitia colectiva (care in prezent numara peste 5.000 de semnaturi) a fost trimisa catre numeroase institutii nationale si internationale: Presedintiei Romaniei, dlui Presedinte Traian Basescu; Guvernului Romaniei, Dlui Prim Ministru Emil Boc; Secretariatului General al Guvernului; Compartimentului Social-Sanatate din cadrul Cancelariei  Primului Ministru; Ministerului Sanatatii; Casei Nationale de Asigurari de Sanatate; Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale; Ministerului Tineretului; comisiilor de specialitate ale celor doua camere ale Parlamentului.

Detalii despre actiunile in plan politic, precum si link-uri catre declaratiile oamenilor politici referitor la subiect, se gasesc in articolele de pe pagina web ce mediatizeaza campania.

2. In plan mediatic, campania “Infertilitatea este o boala” s-a facut vazuta, auzita si citita:

–  Radio-TV: emisiuni de impact (stiri, reportaje, talk-show, dezbateri, majoritatea la ore de mare audienta) la ProTV, TVR1, Antena1, Antena3, RealitateaTV, Radio Romania Actualitati, Radio Bucuresti, Deutsche Welle, B1TV, EuropaFM, Radio France Internationale – RFI s.a.

–  Presa scrisa – articole in publicatii cotidiene si periodice, centrale si regionale, precum: Dilema Veche, Adevarul, Evenimentul Zilei, Curentul, Monitorul de Sibiu, Gazeta de Sud, Observator de Constanta, Foaia Transilvana, Monitorul de Suceava, Jurnalul National, Ziua, Revista Tabu, Viata Medicala s.a.

–  Online: realitatea.net, stirileprotv.ro, antena3.ro, europafm.ro, hotnews.ro, ziare.com, mediafax.ro, desprecopii.com, eva.ro, allpress.ro, babyonline.ro, atitudinea.ro, sanatateatv.ro, info-sanatate.ro, medicalmanager.ro, informatiamedicala.ro, sfatulmedicului.ro, newsreport.ro, topsanatate.ro, superbebe.ro, infopro.ro, gandul.ro, romanialibera.ro s.a.

O lista completa cu mediatizarea campaniei, pe categorii (TV, radio, presa scrisa, online), cu linkuri catre continuturile interventiilor media, se gaseste pe pagina noastra web, rubrica “blogroll”.

Campania “Infertilitatea este o boala” a primit premiul special pentru responsabilitate sociala in sanatate in cadrul Galei Premiile “Carol Davila” 2009. Blogul ce mediatizeaza campania a avut in mai putin de un an de existenta peste 35 de pagini cu articole, sute de comentarii si peste 100.000 de cititori. Pagina noastra web s-a numarat printre castigatorii RoBlogFest 2009, categoriile “cel mai bun blog colectiv” si “cel mai popular blog”, si s-a calificat in finala categoriei “Company & Brand Blogs” a Webstock Awards 2009.

III. Actiuni recente ale Asociatiei “SOS Infertilitatea” (19 octombrie 2009 – 31 decembrie 2009)

In cele doua luni si jumatate de existenta oficiala (19 octombrie2009 – 31 decembrie 2009), Asociatia “SOS Infertilitatea” a desfasurat – in conditiile existentei unui buget minimal, constituit exclusiv din donatiile membrilor fondatori – actiuni de un puternic impact, pe care le sintetizam in acest raport de activitate.

1. Constituirea legala a Asociatiei a coincis cu un moment fara precedent in istoria reproducerii umane asistate medial in Romania: in octombrie 2009, Ministerul Sanatatii Publice emite un ordin prin care inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro nu mai pot fi efectuate in Romania de catre clinicile, publice sau private, care se autofinanteaza. Asociatia “SOS Infertilitatea” reactioneaza foarte prompt (la doar cateva ore de la publicarea existentei ordinului), emite un comunicat de presa si protesteaza oficial pe langa Ministerul Sanatatii cerand anularea in regim de urgenta  a acestui ordin aberant.  Comunicatul de presa emis de catre Asociatia “SOS Infertilitatea” este preluat masiv de catre presa din Romania, ceea ce a adus problema infertilitatii in prim-planul atentiei publice. Pe langa numeroasele aparitii in presa scrisa si online (linkuri catre acestea exista pe pagina noastra web), reprezentantii Asociatiei “SOS Infertilitatea” au oferit intreviuri audio-video, Asociatia fiind mediatizata in jurnalele de stiri ale Radio Romania Actualitati, Radio France Internationale, Antena 3, Antena 1, Televiziunea Romana si ProTV, in prime-time (inregistrarile sunt disponibile pe pagina web). Ministerul Sanatatii anunta public ca ordinul este o eroare si ca procedurile de reproducere umana asistata medical pot continua ca si pana atunci.

2. Drept consecinta a tumultului mediatic si a protestelor oficiale, dupa cateva zile Serviciul de Presa al Ministerului Sanatatii da publicitatii un comunicat de presa prin care anunta initierea unui program pilot ce are drept scop sustinerea, de la bugetul de stat, a costurilor necesare procedurilor de fertilizare in vitro pentru 250 de tinere cupluri infertile in anul 2010.

Prof. Dr. Adrian Streinu–Cercel, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, declara: “Este timpul ca infertilitatea sa fie recunoscuta de catre autoritati ca o problema medicala ce produce suferinta si care necesita compensare. Este corect ca si pacientii romani sa aiba acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astazi o întalnire cu reprezentantii Comisiei de obstetrica –ginecologie a Ministerului Sanatatii si am decis ca este necesar ca de anul viitor programele nationale ale Ministerului Sanatatii sa cuprinda si o initiativa pentru a ajuta tinerele cupluri”.

Conform precizarilor preliminare ale Ministerului Sanatatii, in programul pilot vor fi incluse, în principal, cupluri cu varsta cuprinsa între 25 si 40 de ani, urmand ca, ulterior, membrii Comisiei de Obstetrica Ginecologie a Ministerului Sanatatii sa stabileasca si alte criterii. Conform initiativei, Ministerul Sanatatii va sustine financiar prima procedura de fertilizare in vitro. In cazul în care este nevoie ca aceasta sa fie repetata, urmatoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri. Bugetul noului program este estimat la aproximativ 500 000 de euro anual.

In consecinta, Asociatia „SOS Infertilitatea” da publicitatii un nou comunicat de presa, in care precizeaza: „In ceea ce priveste actuala decizie a Ministerului Sanatatii de a sustine financiar o tentativa de fertilizare in vitro, aceasta este salutara, ca principiu. Ceea ce ne ridica insa probleme este cifra avansata – “250 de cupluri, cu varsta intre 25 si 40 de ani”. Desi intelege restrictiile bugetare inerente, Asociatia “SOS Infertilitatea” considera aceasta cifra aleatorie si discriminatorie. In conditiile in care toti membrii cuplurilor infertile sunt contribuitori la sistemul de asigurari de sanatate, din punctul nostru de vedere sunt foarte greu de gasit criteriile care sa nu transforme aceasta limitare la 250 de cupluri intr-o masura discriminatorie, ce incalca principiul de acces egal la tratament medical pentru cetatenii Romaniei. “SOS Infertilitatea” asteapta cu interes ansamblul criteriilor ce vor fi stabilite de cate Comisia de Obstetrica-Ginecologie a Ministerului Sanatatii pentru finantarea fertilizarii in vitro si va reactiona ulterior, ca atare.”

3. Totodata, Ministerul Sanatatii anunta initierea proiectului de Lege privind Reproducerea Umana Asistata si Embriologia, creat „ca urmare a unei reale îngrijorari publice cu privire la implicatiile pe care noile tehnologii de reproducere asistata ar putea sa le aiba asupra perceptiei si valorificarii vietii umane si a relatiilor de familie.” In perioada in care acest proiect de lege s-a aflat, conform legii, in dezbatere publica, „SOS Infertilitatea”, dupa lecturi atente si consultari cu juristii sai, a reactionat oficial, trimitand Ministerului Sanatatii observatii referitore la fondul si la forma acestui proiect de lege (material existent pe pagina noastra web).

Aceste noi actiuni determina un nou val de mediatizare, dintre care mentionam un interviu de 15 minute la Radio Bucuresti, stiri in jurnalele de stiri tv ale Antena 1 si ProTV, in prime time cu reprezentantii Asociatiei (inregistrarile sunt disponibile pe pagina web), precum si o pagina dedicata cauzei infertilitatii de catre revista “Dilema Veche”.

4. Pe data de 27 noiembrie 2009 au avut loc la nivel national actiuni in cadrul Zilei Nationale a Luptei cu Infertilitatea – in care medici, pacienti si presa s-au reunit pentru a aborda un subiect existent dintotdeauna, dar care pana de curand insuficient mediatizat in Romania: infertilitatea.

Manifestarea a fost organizata de catre Asociatia Embriologilor AER (presedinte dr. Diana Cocei, presedinte de onoare prof. dr. Bogdan Marinescu) in colaborare cu medici din orasele Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta si Craiova. Asociatia “SOS Infertilitatea” s-a mobilizat si a participat la actiunile din Craiova, Brasov, Iasi si Bucuresti. La nivel logistic, s-au tiparit mape personalizate, pliante de prezentare a activitatilor Asociatiei, CD-uri pentru furnizarea de continut multimedia, carti de vizita – plata acestor materiale fiind asigurata din donatiile membrilor fondatori ce au constituit patrimoniul initial al Asociatiei.

In urma participarii la Ziua Nationala a Luptei cu Infertilitatea, reprezentantii Asociatiei “SOS Infertilitatea” apar, din nou, in jurnalele de stiri ale Antena 1 si TVR, in prime time  (inregistrarile sunt disponibile pe pagina web).

5. In saptamana de dinaintea turului final al alegerilor prezidentiale din Romania, Asociatia “SOS Infertilitatea” a adresat, via Institutul pentru Politici Publice (IPP), organizatorul dezbaterii prezidentiabililor, o intrebare celor doi candidati ramasi in cursa pentru obtinerea functiei de Presedinte al Romaniei, d-nii Mircea Geoana si Traian Basescu: “Romania se confrunta cu o grava criza demografica. Exista previziuni conform carora, daca se pastreaza nivelul actual al ratei fertilitatii totale, atunci Romania va avea circa 16,7 milioane de locuitori în anul 2050 si doar circa 11,9 milioane de locuitori în anul 2075. In acelasi timp, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in plan european cca. 15% din cuplurile de varsta reproductiva se confrunta cu probleme de fertilitate, nu reusesc sa obtina sau sa pastreze o sarcina. In toate tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente de incurajare a natalitatii si prin sprijinirea cuplurilor infertile – in Romania nu. Ce veti face, in calitate de viitor presedinte al Romaniei, pentru acest segment important din populatie (un cuplu din sase), cum veti sprijini cuplurile infertile in lupta lor pentru a avea un copil?”

Intrebarea nu a avut sansa de a face parte din cele trei intrebari extrase prin tragere la sorti carora li s-au oferit raspunsuri de catre prezidentiabili, dar staff-urile de campanie ale acestora au pregatit raspunsuri la aceasta intrebare, deci Asociatia “SOS Infertilitatea” a adus problema pe agenda politica, la cel mai inalt nivel.

6. In decembrie 2009, Asociatia “SOS Infertilitatea” a semnat primul sau contract oficial, cu Sanatatea Media Group, devenind partener la Conferinta Nationala a Pacientilor, eveniment de impact ce se va desfasura la Bucuresti in perioada 11-13 martie 2010. De asemenea, pe 3 decembrie 2009, Asociatia “SOS Infertilitatea” a participat la Gala Sanatatii, organizata de Sanatatea TV.

7. Pe langa aceste activitati de tip “eveniment”, “front office”, Asociatia “SOS Infertilitatea” a continuat activitatea administrativa, de tip “back office”, mai putin vizibila, dar nu mai putin importanta: definitivarea procesului de constituire a Asociatiei (obtinere cod fiscal, inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, deschidere cont bancar, confectionare stampile, sedinte in vederea distribuirii responsabilitatilor, gerarea adeziunilor si implicarea noilor membri etc.), actualizarea paginii web, animare a minicomunitatii de pe forum, oferirea de consultanta pe mail persoanelor afectate de infertilitate, actualizarea bazelor de date, mentinerea contactelor cu partenerii, inscrierea la noi evenimente etc.

Astfel, mentionam un proiect inceput in 2009 si care va continua in 2010: Asociatia “SOS Infertilitatea” a postulat si a fost invitata oficial sa devina membru in prestigioasa “Fertility Europe”, cea mai puternica asociatie paneuropeana a pacientilor afectati de infertilitate.

Asociatia “SOS Infertilitatea” va continua sa militeze pentru obtinerea sprijinului statului roman pentru cuplurile cu probleme de fertilitate si pentru finantarea de catre asigurarile de sanatate a tratamentelor infertilitatii, asa cum este normal si cum se intampla in Uniunea Europeana.

Asociatia “SOS Infertilitatea”,

31 decembrie 2009

 

Comments:

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.