Maturarea in vitro (IVM)
Maturarea in vitro (in vitro maturation) a ovocitelor – IVM – este o noua tehnica de reproducere umana asistata medical, al carei caracter inovator consta in faptul ca nu mai este necesara administrarea de hormoni. Recoltarea ovocitelor se face in stadiul in care acestea sint imature, iar ulterior, in laborator, ajung in stare matura, dupa o perioada de 24-48 de ore; continuarea este aceeasi ca la Fiv-ul classic – se produce fecundatia (cu ICSI sau fara) si embrio-transferul.
In prezent, IVM se practica in Danemarca, Grecia, Suedia, Anglia, Franta, Canada.
Diferente intre IVM si FIV
Diferentele majore intre IVM si FIV / IVF sunt siguranta si costul. In tratamentul standard FIV, femeia trece printr-o perioada de stimulare ovariana (pana la doua saptamani de stimulare pentru cresterea numarului de ovocite in vederea extractiei lor prin punctie ovariana).
In afara faptului ca aceasta procedura de stimulare ovariana este nu tocmai agreabila fizic si consuma mai mult timp, un efect advers al acestor injectii paote fi hiperstimularea ovariana (sindromul hiperstimularii ovariene). In cadrul procedurii IVM injectiile de stimulare ovariana sunt excluse, deci nu exista nici riscul hiperstimularii ovariene.
Costul total unui IVM este mai mic decat la FIV-ul clasic, deoarece nu mai include si costul medicamentelor de stimulare. Se apreciaza de catre specialisti faptul ca IVM are potential sa devina pe viitor din ce in ce mai accesibil.
Toata procedura dureaza o saptamana, rata de reusita fiind intre 30%-40%.
In ce cazuri se foloseste IVM
Tratamentul IVM se aplica cu precadere femeilor tinere, sub varsta de 40 de ani, care au multi foliculi in ovare. Femeile cu sindromul ovarelor micropolichistice (PCOS) sunt candidatele cele mai bune pentru acest fel de tratament. In plus, in anumite cazuri, IVM este de asemenea luat in consideratie pentru femeile care au produs in mod repetat embrioni de slaba calitate sau au raspuns slab la tratament de stimulare hormonala.
In unele cazuri, femeile aflate in curs de stimulare pentru FIV pot fi sfatuite sa schimbe metoda, trecand la IVM, daca se constata simptome de hiperstimulare ovariana sau daca, conform analizelor hormonale in timpul stimularii, ajung la nivele foarte mari de estrogen. Schimbarea tratamentului in mijlocul ciclului este un efort de a salva ciclul FIV si de a proteja sanatatea pacientei.
Metoda IVM este aplicabila si pentru donarea de ovocite, in vederea eliminarii numarului injectiilor pentru stimularea ovariana si de a reduce riscurile asupra sanatatii pacientei.
De asemenea, se pot crio-conserva ovocitele, metoda aflata inca in stadiu de studiu, dar cu sanse de reusita in crestere.
Pana de curand, rata de obtinere a unei sarcini asociata cu IVM si crioconservare de ovocite era semnificativ scazuta in comparatie cu cele la care se folosesc embrionii crioconservati sau proaspat obtinuti. Insa unele studii recente au aratat ca situatia pare a se fi schimbat, rata de success atat pentru IVM cat si pentru crioconservarea de ovocite este destul de mare ca sa fie un argument pentru ca aceste proceduri sa devina o alternativa. Se recomanda aceasta procedura indeosebi femeilor care din diverse motive de sanatate (de exemplu, intaintea unei inerventii chirurgicale sau chimioterapii) doresc sa isi conserve ovocitele pentru o viitoare procedura.
Descrierea procedurii IVM
Tratamentul pentru IVM este foarte usor si necesita putin timp, in comparatie cu FIV-ul clasic. Intregul tratament consta in doua sau trei echografii, prima facuta in timpul zilelor 2-3 ale ciclului menstrual al pacientei, a doua intre zilele 6-9, pentru urmarirea endometrului si masurarea marimii si numarului foliculilor. Extragerea ovocitelor se face de obicei intre zilele 9 si 14 ale ciclului, la 36 de ore dupa injectia cu HCG (Human Chorionic Gonadotropin) ca si in cazul fiv-ului clasic.
Ovocitele imature sunt tinute in medii de cultura pentru maturare intre 24 si 48 de ore. Ovocitele maturate sunt fertilizate prin tehnica ICSI, in majoritatea cazurilor. Embrio-transferul este facut de obicei intre 2 si 5 zile de la colecatrea ovocitelor imature.
Dupa punctie si embrio-transfer, ca si in cazul fiv-ului clasic, se prescrie un tratament pentru endometru si pentru cresterea sanselor de implantare.
Rata de success
Rata de success a acestui tratament – aflat inca in stadiul de pionierat – depinde in principal de numarul foliculilor ovarieni si de numarul ovocitelor imature extrase. In medie, rata de success a acestei proceduri este estimata la 35-40%.
Concluzii
Profesorul Bob Edwards, cel care a contribuit la nasterea primului copil din lume conceput prin FIV, Louise Brown – considera ca metoda IVM va revolutiona tratamentele de fertilitate, putand fi utilizata in siguranta si cu succes pentru a trata majoritatea problemelor de infertilitate:
Aceasta este cu adevarat o noua era pentru FIV. O revolutie. Cred ca IVM va inlocui in viitor FIV .
Wow, super interesant articolul! Intr-adevar, o noua era pentru fertilizarile in vitro.
Felicitari pentru realizarea articolului, Ioana!