Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Prejudecati si perle

Prejudecati,  clisee si “perle” despre infertilitate

 

In lupta noastra impotriva infertilitatii, prea des intalnim persoane ale caror opinii despre infertilitate ne-au mirat sau chiar ne-au socat. Cateva au reusit chiar sa ne amuze, sa ne smulga un ras amar. Alegem sa punem aceste opinii pe seama necunoasterii si a neinformarii.

Dorim sa combatem aceste prejudecati, sa oferim cateva raspunsuri celor care, din fericire pentru ei, nu sunt afectati de infertilitate.

Speram ca aceste argumente sa fie totodata o «baza» pentru cuplurile care tocmai au constat ca se confrunta cu infertlitatea si se afla la inceput de drum in lupta cu aceasta boala, sa ii ajute in a infrunta mai usor opiniile multora dintre cei din jur.

 

prejuge

[sursa foto]

Pentru persoanele care nu se confrunta cu infertilitatea si care au ajuns pe blogul nostru, avem o singura rugaminte: nu va grabiti sa dati cu piatra!

Un cuplu din sase (15% din populatia de varsta reproductiva) se confrunta cu infertilitatea, deci, statistic, aveti in jurul vostru membri ai familiei largite, prieteni sau cunoscuti care sufera din aceasta cauza, de cele mai multe ori in tacere. Tocmai din teama de a fi judecati, pentru a evita sa li se spuna rautati sau aberatii. Intrebarile de genul «da’ voi de ce nu faceti un copil, de ce sunteti egoisti?» pot sfasia. Nu va grabiti sa ii judecati si sa ii raniti pe cei care nu au copii. Poate nu pot avea, din motive care nu tin de vointa. Poate isi consuma tot timpul, toata energia si toti banii pe la usile cabinetelor medicale pentru infertilitate. Nu considerati aceasta problema ca ceva indepartat, care li se poate intampla numai altora. Nici parintii nostri nu au avut probleme de fertilitate, deci nu este exclus ca maine sa li se intample chiar copiilor vostri sa constate ca nu va pot face bunici, desi isi doresc din tot sufletul. Cititi cu atentie articolul nostru si incercati sa intelegeti. Infertilitatea este o boala. O drama psihica greu de imaginat aprioric. Empatia si intelegerea ajuta, insa. Atunci cand exista.

 

Vom oferi contraargumente pentru urmatoarele prejudecati, aberatii si “perle”:

1. Confuzia analfabeta dintre infertilitate si impotenta

2. Reproducerea umana asistata medical (RUAM) ar fi o practica de tip eugenic

3. Copiii conceputi prin RUAM ar fi handicapati / urati / prosti / extraterestri etc.

4. Femeile care sunt nevoite sa apeleze la RUAM ar fi “babe”, sexagenare etc.

5. Cei care apeleaza la RUAM / FIV ar fi niste egoisti atroce, carora nici nu le trece prin cap varianta adoptiei

6. Copiii conceputi prin FIV ar fi copii nedoriti de Dumnezeu. (!!)

7. FIV-ul ar fi un “avort multiplu” [sic!]

8. Infertilitatea nu este o boala – ci ar fi un moft, FIV-ul fiind plasat in aceeasi categorie cu operatiile estetice.

 

 

 

CONTRAARGUMENTE:


1. Poate cea mai intalnita prejudecata este cea prin care se confunda infertilitatea cu impotenta. Am avut surpriza sa constatam existenta acestei idei chiar la persoane aparent educate, care dadeau impresia de a fi citit macar acele pagini din manualul de anatomie de clasa a opta.

Se pare insa ca e nevoie sa precizam explict: infertilitatea nu inseamna impotenta! Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina dupa un an de contacte sexuale neprotejate, iar impotenta este incapacitatea de a avea relatii sexuale.


 

2. O alta idee complet eronata este ca reproducerea umana asistata medical (RUAM) ar fi o practica de tip eugenic (ameliorarea calitatilor biologice umane prin masuri genetice).

Am auzit atat de des: “apeleaza la fiv pentru a avea copii blonzi cu ochi albastri”, “apeleaza la fiv pentru a alege sexul copilului” etc. In cadrul procedurilor de fertilizare in vitro medicii nu fac decat sa puna in comun ovulul si spermatozoidul, spre fecundare. Atat! Se creeaza, astfel, embrioni care nu difera cu nimic de cei obtinuti pe cale naturala si care sunt reimplatati in uterul mamei. Acestor embrioni nu li se alege sexul, cu atat mai putin alte caracteristici genetice!

Recent, o clinica din Statele Unite a anuntat public ca face cuplurilor (nu celor afectate de infertilitate, ci celor care isi doresc un copil, in general) o “oferta” de selectare a caracteristicilor genetice ale viitorului copil. Consideram ca o astfel de situatie este o aberatie, suntem ferm impotriva unor astfel de practici eugenice! Consideram ca este doar inca o dovada cat de necesara si urgenta este initierea unei legi care sa reglementeze in domeniu si care sa impiedice excesele, caci atat timp cat nu este interzis, totul este permis. Dorim o lege care sa prevada ca in Romania reproducerea umana asistata medical va fi folosita exclusiv in scopul pentru care a aparut: obtinerea unei sarcini pentru cuplurile cu probleme de fertilitate.


 

3. Copiii conceputi prin RUAM ar fi handicapati / urati / prosti / extraterestri etc. Da, am auzit-o si pe-asta. Pe de o parte, suntem acuzati ca am alege caracteristicile genetice ale copilului, pe de alta parte, suntem avertizati ca vom face copii debili. Repetam: in cadrul fertilizarii in vitro, medicii pun in contact ovulul cu spermatozoidul si reimplanteza embrionul in uterul mamei – nimic mai mult! Copiii care se nasc sunt exact la fel ca in cazul unei fecundari naturale – nici mai frumosi, nici mai urati etc. Primul copil nascut prin FIV, Louise Brown, este astazi un om perfect normal, in varsta de 32 de ani.  Atat ea, cat si sora ei, Natalie, conceputa prin acelasi procedeu patru ani mai tarziu, sunt mame ale unor copii conceputi natural. [Sursa informatiilor aici.]

In Occidentul anilor 2000, mai mult de 2% din copiii nascuti anual sunt copii conceputi prin reproducere umana asistata medical, iar studiile atesta ca nu exista diferente statistice intre acesti copii/adolescenti in raport cu copiii obtinuti prin fecundare naturala.


 

4. Femeile care sunt nevoite sa apeleze la RUAM ar fi “babe”, sexagenare etc.

Intelegem foarte bine cauza acestei perceptii, mai ales in Romania. “Cazul Adriana Iliescu” a provocat maree de cerneala si, ca intotdeauna, extrema se impune mai bine decat norma in constiinta publica. Nu, enorma majoritate a femeilor care apeleaza la fertilizare in vitro nu este constituita din “babe”. Noi, cele care realizam acest blog, avem o medie de varsta de 31 de ani, si asta in conditiile in care incercam de cativa ani, fiecare dintre noi, sa avem un copil (unele dintre noi au si reusit). Da, varsta inaintata poate constitui una din cauzele infertilitatii, insa, din pacate, nu exista limita inferioara de varsta care sa iti garanteze fertilitatea. Poti constata ca esti infertila la 18 ani. Sau poti avea la 23 de ani nesansa de a te confunta cu sarcini extrauterine care te lasa fara trompe, deci fara posibilitatea de a obtine natural o alta sansa, desi teoretic esti perfect fertila, in afara obstructiilor tubare.

Precizam ca, tocmai, o lege in domeniu ar impiedica excesele, intrucat in legile europene este precizata de obicei o varsta maxima pana la care femeile pot apela la ajutorul medicinii pentru a obtine o sarcina, care de obicei corespunde cu varsta reproductiva naturala (43 – 45 de ani).


 

5. Cei care apeleaza la RUAM / FIV sunt ar fi niste egoisti atroce, carora nici nu le trece prin cap varianta adoptiei.

FIV-ul si adoptia nu se exclud, uneori chiar se succed. Nu suntem impotriva adoptiei, dimpotriva! In nucleul fondator al Asociatiei SOS Infertilitatea exista parinti prin adoptie si persoane care au obtinut deja atestatul si sunt in curs de a adopta, demers care, din pacate, este  dificil si de durata.

Cerem insa nu se nege dreptul persoanelor hipofertile de a incerca sa aiba un copil biologic. Incapacitatea de a obtine sau de a pastra o sarcina este o conditie medicala, o boala, iar daca exista solutii medicale pentru aceasta situatie acestea trebuie incercate de catre pacient.


 

6. Copiii conceputi prin FIV ar fi copii nedoriti de Dumnezeu. (!!)

Mda, am auzit-o si pe-asta. Infertilitatea este o boala, FIV-ul este un mod de tratare a ei, deci copiii obtinuti in urma RUAM sunt o victorie asupra bolii, altfel spus o vindecare. Unui cardiac nu i se cere sa nu isi trateze boala pentru ca “asa a vut Dumnezeu”, de ce sa i se spuna asta unui om afectat / bolnav de infertilitate?! Daca acesti copii se nasc este pentru ca Dumnezeu a dorit ca ei sa se nasca. Mai mult nu spunem, ca devine penibil.


 

7. FIV-ul ar fi un “avort multiplu” [sic!]

Am avut socul de a primi mesaje, pe filiera unor grupari de orientare crestin-ortodoxa, prin care ni se spunea ca fertilizarea in vitro este un “avort multiplu” (sic!!), intrucat sunt unii embrioni care mor in timpul procedurii.

Precizam urmatoarele (spicuiri din raspunsul oferit la aceste mesaje): pe cale naturala, sansele de conceptie sunt de 20-25%; deci in trei sferturi din cazuri, ovulul oricum nu se fecundeaza si …moare. Procentul in cazul in care se face fecundarea in eprubeta este acelasi! Asta ca prima etapa. Apoi, dintre embrionii rezultati, care pot fi doi-trei sau, in cazurile fericite, cinci-sase. De obicei, se implanteaza doi (foarte rar se pun trei si extrem de rar se obtine o sarcina tripla). In cazul in care raman embrioni evolutivi, acestia se congeleaza in vederea unei implantari ulterioare. Acele cupluri care ajung la fiv sunt cele care isi doresc copii din tot sufletul si sunt foarte preocupate de binele copiilor lor incipienti!

Revenind la cifre si la comparatia cu conceptia naturala. Cu siguranta nu stiati, dar rata avorturilor spontane in primul trimestru de sarcina este de 25%!! Daca se adauga avorturile menstruale (sarcini nestiute – care sunt considerate de cate femei simple intarzieri ale menstruatiei, dar in fapt este o nidare care nu reuseste sa evolueze), procentul depaseste 30%. O sarcina naturala din trei se incheie printr-un nedorit avort! Statisticile arata ca cifrele in cazul sarcinilor obtinute prin fiv nu difera cu nimic!

Iar o data instalata, o sarcina obtinuta prin fiv nu difera CU NIMIC de o sarcina naturala.

Concluzia: in procesul de conceptie naturala, “pierderile”, avorturile spontane si opririle din evolutie ale fatului exista. Ce sa facem, sa nu mai fim de acord cu conceptia pe cai naturale?!

Singura problema reala este cea a reductiei embrionare, care intr-adevar este un avort. Fiv-ul nu implica insa reductia embrionara, care este o circumstanta marginala, nedorita si regretabila. Reductia embrionara se face in cazurile complicate si EXTREM DE RARE ale unor sarcini cu tripleti sau+, si doar in conditiile in care medicii decid ca este pusa in pericol viata celuilalt/celorlalti fetusi si/sau a mamei. Insa nimeni nu “ucide” embrioni, in nici un caz parintii, care isi doresc din tot sufletul acesti copii.


 

8. Infertilitatea nu este o boala – ci ar fi un moft, FIV-ul fiind plasat in aceeasi categorie cu operatiile estetice

No comment. Chiar ne e greu sa raspundem, fara sa ne infuriem. Dar da, sunt oameni capabili sa spuna asta. Nu le dorim decat sa nu afle vreodata direct in ce masura dorinta de a avea un copil este un “moft” comparabil cu a-si scoate coastele pentru a avea talia mai subtire. Iar pana atunci, daca nu sunt capabili de empatie, macar sa taca!…

 

Comments:

  • anca Says:

    Excelent articol, amplu si documentat. L-am citit pe nerasuflate si l-am salvat, sa il citeasca si sotul meu. Ar trebui scris pe toate gardurile, sa nu ne mai priveasca lumea asa cum ne priveste! Cand se vor schimba mentalitatile in Romania, cand vor invata oamenii sa fie educati, toleranti si respectuosi cu suferinta celuilalt??

  • roxana Says:

    fetelor, inca o data, felicitari !
    din pacate, mentalitatile la noi se vor schimba greu. DAR voi faceti niste pasi extrem de importanti, sper, pentru schimbarea acestor mentalitati ! iar pentru asta, multumesc !

    si cred ca va mai trebui sa va multumesc pentru ceva: lupta voastra ma face sa imi doresc sa continuu cu lupta mea, aceea de a avea si un copil biologic, un fratior sau o surioara pentru fetita mea pe care am adoptat’o !

  • pogo Says:

    doamne, cata rautate au putut avea acele peroane care au putut face astfel de afirmatii. oameni buni, infertilitatea este o boala cauzata de multi factori…. numai cine trece prin asa ceva ne poate intelege…

    nu dorim la nimeni sa treaca prin acest calvar al INFERTILITATII!

    ATAT POT SPUNE TUTUROR CELOR CARE NE JUDECA: NU VA JUCATI CU CUVINTELE! PUTEATI FI SI VOI IN CAZUL NOSTRU.

  • miha6 Says:

    Bibia spune ca, tunci cind primesti o palma, sa intorci si celelalt obraz; eu le spun celor care vorbesc rautacios: sa nu va dea Dzeu vreodata sa aveti vreo problema de sanatate si sa nu fiti intelesi.

    Voi criticati pentru ca sufletul vostru este gol; criticati si improscati cu noroi pentru ca nu aveti educatie si nivel de civilizatie pentru vremurile in care traim. Invatati ce inseamna intelegerea pentru celalalt!

  • Loredana Says:

    Este important sa fim sustinuti de cine trebuie. Este greu sa fii om si sa intelegi problemele altora. Dumnezeu nu ne-a lasat pe toti altruisti..Asta este..trebuie sa-i acceptam pe cei care nici macar nu-si dau silinta sa citeasca ce inseamna “infertilitate“..Ce vreti sa le cerem mai mult daca ei confunda intelesul cuvintelor dupa asemanarea lor?! Noi sa fim sanatosi si sa ajungem la inimile celor care inteleg macar ca infertilitatea este o boala si ca banii pe care statul ni-i retine prin contributia lunara, pot fi dirijati si pentru tratatea bolii care pe noi ne macina.
    Sa auzim numai de bine!

  • Mihaela S. Says:

    Felicitari pentru articol!
    Vreau sa precizez ca sunt o persoana fara probleme de infertilitate dar am citit siderata afirmatiile pe care le fac unii “bine intentionati” si pentru ei nu pot sa spun decat:
    INFERTILITATEA ESTE O BOALA CARE SE VINDECA, PROSTIA NU!

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Multumim tuturor pentru comentarii.

    Mihaela, m-ai facut sa rad. Ia verifica articolul, a capatat un motto. :)

  • april16 Says:

    Excelent articolul!

    Va felicit pentru modul profesionist in care ati adus contraargumente la fiecare din punctele atinse.

    Stiu cat de tare doare sa citesti comentarii rautacioase, (fie ele prejudecati sau “perle”) si tocmai de aceea vreau sa va multumesc pentru felul in care ati reusit le sa demontati folosind argumente ce pot fi probate stiintific, intr-un limbaj accesibil totusi-ca sa priceapa tot poporul despre ce e vorba.

  • raluca Says:

    Chiar m-a distrat articolul, desi e mai mult de plans decat de ras.
    Din pacate exista muult mai multe “perle” referitoare la subiect, unele vin de la cele mai apropiate persoane, de la care nu te-ai astepta, altele vin de la persoane sa le zicem “citite” ( la pct. 8 am recunoscut parerea unui domn, care culmea acum sprijina aceasta campanie)

  • Cristina Burtea Says:

    Va multumesc din suflet pentru tot ce faceti. Am doua fiv-uri nereusite, cu fel de fel de complicatii dupa, chiar si o operatie de fibrom si poate ca as mai incerca, dar nu mai exista posibilitate financiara pentru asta si credeti-ma dupa doua incercari, sunt secatuita si de bani si de speranta. Poate ca se va indupleca cineva sa ne ajute si sper din tot sufletul ca vor intelege ca nu este un moft, ci o boala care trebuie tratata ca orice alta boala.

  • Lita Ana Says:

    Felicitari pentru articol, intr-adevar numai cine nu a trecut prin aceasta problema nu poate intelege cate sacrificii face un cuplu care, desi isi doreste din tot sufletul, din diferite motive nu reuseste decat dupa ani de tratament sa aiba un copil. e dureros ca, in plus, mai au de infruntat si rautatile unor oameni care nu sunt in stare sa inteleaga ca infertilitatea este o boala!

  • […] Ramona Dumitru, Prejudecati, clisee si “perle” despre infertilitate (Citeste articolul) […]

  • cristina Says:

    Buna,as dori sa stiu si eu va rog care este varsta minima pt fiv,eu am 18 ani .La varsta de 16 ani am fost prima data la un control ginecologic de rutina si mi s-a zis ca am ovare polichistice si f greu as reusi sa raman insarcinata.Eu am o relatie de 3 ani cu cineva si chiar ne dorim acest copil,avem si posibilitate materiala sa-l intretinem si totusi nu reusesc sa raman insarcinata,ma doare ingrozitor sufletul ca la varsta mea ma confrunt cu asa ceva

  • Cristina, in Romania nu este o prevazuta o varsta minima pentru a face FIV. Insa FIV-ul nu trebuie sa fie prima optiune, ci una dintre ultimele. La varsta ta trebuie sa gasesti un medic bun si sa vezi daca exista si alte metode de a trata PCOS-ul si a obtine o sarcina pe cale naturala, eventual cu stimulare. Te asteptam pe forum, avem topic dedicat ovarelor polichistice: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=10

    Ramai optimista! :)

  • Daniela Says:

    Am citit acest articol si am ramas cu gura cascata! Inca mai sunt in tara astfel de oameni cazuti in cap? Eu sunt de ceve timp in Londra si aici se merge pe pricipiul ‘ma doare-n cot de tot si toate’. Adica fiecare isi vede de drumul lui in viata, fara sa asculte in stanga si in dreapta de ce zic altii! Doamnelor, nu mai ascultati ce spun altii. Pe mine nu ma intereseaza decat de mine si de sotul meu. Ce spun cei din jur…pas, devin surda dintr-odata. Nu ma vor ajuta ei sa fac un copil chiar daca spun ca-mi sunt prieteni.

  • Da, Daniela, mai sunt astfel de oameni in Romania (dar nu numai). Aarticolul are o continuare pe forum http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=67&start=100

  • Stefania Cical Says:

    Buna fetelor si felicitari pentru munca voastra!adevarul e ca numai o femeie care nu poate avea copii poate inteleg prin ce trece o alta care e in aceeasi situatie ca ea!e dureros si uneori ti-e greu sa ridici ochii….si ai vrea sa plangi si sa tot plangi,sa poti sa te descarci….dar ori cate lacrimi ai varsa problema tot va fi acolo…e adevarat si ca dor intrebarile legate de copiii….si la fel de adevarat e ca statul n-are timp sa ne asculte!dar macar ne ramane Dumnezeu!multa sanatate tuturor!

  • Stefania, multumim. Te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=2

Leave a Reply or Comment

You must be logged in to post a comment.

Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.