Avortul spontan
«Avortul spontan» este termenul utilizat pentru a desemna sarcina care se sfarsteste de la sine, in timpul primelor 20 de saptamani de gestatie.
Studiile au relevat ca cca. 10 -25 % dintre sarcinile recunoscute clinic vor sfarsi printr-un avort nedorit. Cca. 50 – 70% din totalul avorturilor sunt sarcini chimice, adica sarcini pierdute la scurt timp dupa implantare (care pot fi confirmate chimic, prin analize de laborator, care dovedesc o crestere a BHCG-ului in sange, ceea ce semnifica o implantare embrionara), avand drept simptom sangerari care au loc in preajma perioadei de menstruatie. Din acest motiv, intrucat foarte putine persoane isi fac analize de laborator la doar cateva zile de la un posibil contact fecundator, adesea femeia poate sa nici nu realizeze ca este vorba de un avort menstrual cand trece prin experienta sarcinii chimice.
Majoritatea avorturilor spontane au loc in timpul primelor 13 saptamani de sarcina. Un avort spontan este un eveniment traumatizant pentru o familie. Exista mai multe tipuri de avort, diferite tratamente pentru fiecare si diferite statistici despre ce sanse exista de a suferi un avort.
.
De ce au loc avorturile spontane?
Motivele avorturilor spontane sunt variate, iar in majoritatea cazurilor cauzele nu pot fi identificate.
In timpul primului trimestru, cea mai intalnita cauza a avortului este anormalitatea cromozomiala – aceasta insemnand ca ceva nu este in regula cu cromozomii embrionului/fetusului. Majoritatea anomaliilor cromozomiale sunt cauzate de un embrion defectuos sau se datoreaza unei probleme care s-a produs in timpul in care zigotul era in proces de diviziune. Alte cauze pot fi (enumerare non-exhaustiva):
• Probleme hormonale, infectii sau probleme de sanatate ale mamei;
• Stilul de viata (de exemplu: fumatul, consumul de medicamente, droguri, malnutritia, excesul de cafea si expunerea la radiatii si substante toxice);
• Implantarea embrionului in endometru nu are loc in mod corespunzator;
• Varsta mamei;
• Traumatismele mamei.
Factori despre care nu s-a dovedit sa cauzeze avortul spontan sunt sexul, munca in afara casei (daca nu are loc intr-un mediu daunator) sau exercitiile fizice moderate.
.
Care sunt sansele statistice sa suferiti un avort?
La majoritatea femeilor sanatoase procentul este de aproximativ 15 – 20%. • Inaintarea in varsta creste sansele ca sarcina sa se sfarseasca printr-un avort spontan;
• Femeile sub varsta de 35 de ani au sanse statistice de aprozimativ 15% sa sufere un avort;
• Femeile care au 35 – 45 de ani au 20 – 35% sanse statistice sa faca avort spontan;
• Femeile de peste 45 de ani pot avea sanse statistice de 50% sa piarda sarcina prin avort spontan;
• O femeie care a avut un avort spontan are 25% sanse statistice sa faca altul (un risc ceva mai ridicat decat cineva care nu a avut un avort spontan anterior).
.
Care sunt semnele de avertizare ale avortului spontan?
Daca simtiti oricare dintre aceste simptome, este important sa contactati medicull sau sa mergeti direct la spital pentru consult:
• Dureri slabe si puternice ale spatelui (adesea mai puternice decat crampele menstruale);
• Scaderea in greutate;
• Mucus alb-roz;
• Adevarate contractii (foarte dureroase, la fiecare 5 – 20 de minute);
• Sangerari brune sau rosu aprins, insotite sau nu de crampe (in circa 20 – 30% din ansamblul sarcinilor se pot constat sangerari in perioada timpurie, insa cca. 50% dintre aceste sarcini continua normal);
• Scurgeri de cheaguri de sange din vagin;
• Scaderi / disparitii bruste ale semnelor specifice sarcinii.
.
Diferitele tipuri de avorturi spontane.
In mare parte a timpului, toate tipurile de avorturi spontan sunt numite avorturi, dar il puteti auzi pe doctorul dvs. referindu-se la alti termeni sau nume ale avorturilor, precum:
Avort fals: Sangerari timpurii acompaniate de crampe ale zonei inferioare a spatelui. Colul uterin ramane inchis. Aceasta sangerare este adesea rezultatul implantarii.
Avort iminent sau incomplet: Durere abdominala sau de spate acompaniata de sangerari cu colul uterin deschis. Avortul este inevitabil cand exista o dilatare sau o stergere a colului uterin si/sau o ruptura a membranei. Sangerarile si crampele pot persista daca avortul nu este complet.
Avort complet: Un avort complet este atunci cand embrionul sau «produsele conceptiei» au fost eliminate din uter. Sangerarea se domoleste repede, la fel ca orice durere sau crampe. Un avort complet paote fi confirmat de ultrasunete sau in urma unei chiuretari chirurgicale.
Avort ignorat: Femeile pot experimenta un avort fara ca macar sa stie. Un avort ratat este este atunci cand s-a produs moartea embrionului, dar expulzarea lui nu s-a intamplat. Semnele care arata acest lucru sunt lipsa simpomelor de sarcina si absenta batailor inimii fatului descoperite cu ultrasunete.
Avort recurent: Atunci cand intervin trei sau mai multe avorturi consecutive in primul trimestru de sarcina. Acest fenomen poate afecta 1% din cuplurile care incearca sa conceapa.
Ovul distrus sau sarcina anembrionica: Un embrion se implanteaza in peretele uterului, dar dezvoltarea fetala nu are loc. Adeseori exista un sac embrionar, dar cresterea fetala nu are loc.
Sarcina ectopica: Un embrion fertilizat se implanteaza in alt loc decat in uter, in mare parte din cazuri in trompa uterina. Tratamentul este necesar imediat pentru a opri dezvoltarea embrionului implantat. Daca nu este tratat imediat, rezulta complicatii majore.
Sarcina molara: Rezultat al unei erori genetice in timpul procesului de fertilizare, conduce la cresterea unui tesut celular anormal in uter. Sarcinile molare implica rareori un embrion dezvoltat, dar adesea determina cele mai specifice simptome de sarcina, inclusiv lipsa menstruatiei, test de sarcina pozitiv si greata severa.
.
Tratamentul avortului spontan.
Scopul principal al tratamentului in timpul si dupa un avort spontan este acela de a preveni hemoragiile si/sau infectiile. Cu cat sarcina este mai timpurie, cu atat sansele sunt mai mari ca organismul sa elimine toate tesuturile fetale fara a fi nevoie de o procedura medicala. Daca organismul nu elimina toate tesuturile, cea mai comuna procedura de a opri sangerarile si de a preveni infectia este dilatarea si chiuretarea, urmate adesea de o medicatie. Sangerarile trebuie monitorizate indeaproape cand sunteti acasa: daca observati o crestere a sangerarii sau un acces de febra, este recomandabil sa vorbiti cu doctorul dvs. imediat.
.
Prevenirea avortului spontan.
Din cauza faptului ca avorturile se datoreaza adesea anomaliilor cromozomiale, nu sunt prea multe de facut ca sa le prevenim. Un pas vital este sa fim intr-o forma de sanatate maxima inainte sa de a concepe, pentru a oferi o cele mai bune conditii embrionului sa se implanteze si sa continue sa se dezvolte. Se recomanda: exercitii fizice regulat; mancati sanatos; controlati stresul; pastrati-va greutatea in limte normale; luati acid folic in fiecare zi; nu fumati.
Odata ce ati aflat ca sunteti insarcinata, de asemenea trebuie sa fiti cat mai sanatoasa, pentru a oferi copilului un mediu sanatos de dezvoltare: protejati-va abdomenul; nu fumati si nu stati in preajma fumului de tigara ; nu consumati alcool; consultati-va medicul inainte de a lua medicamente fara reteta; limitati sau eliminati cofeina; evitati elemente de mediu cum ar fi radiatiile, bolile infectioase sau razele X; evitati sporturile de contact sau activitatile care prezinta risc de ranire.
.
Impactul emotional.
Din pacate, avortul spontan poate afecta pe oricine. Adeseori femeile raman cu intrebari fara raspunsuri in ceea ce priveste recuperarea fizica si recuperarea emotionala, insa incearca sa conceapa din nou. Este foarte important ca femeile care au suferit un avort spontan sa incerce sa mentina deschise liniile de comunicare cu familia, prietenii si medicii in timpul acestei perioade. Nu uitati ca si tatii sufera in urma unui avort spontan.
Site-uri unde puteti gasi informatii despre avortul spontan / pierderea de sarcina (in limba engleza):
In Romania exista o Asociatie care regrupeaza si ofera sprijin persoanelor care au pierdut un copil: Organizatia EMMA – Eternul Miracol, Materna Alinare (Presedinte: dna Bianca Brad).
Sursa principala a informatiilor
Cititi si: Analize dupa sarcini pierdute
[…] http://infertilitate.com/afectiuni-frecvente/avortul-spontan/ […]