Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Avortul spontan

«Avortul spontan» este termenul utilizat pentru a desemna sarcina care se sfarsteste de la sine, in timpul primelor 20 de saptamani de gestatie.

Studiile au relevat ca cca. 10 -25 % dintre sarcinile recunoscute clinic vor sfarsi printr-un avort nedorit. Cca. 50 – 70% din totalul avorturilor sunt sarcini chimice, adica sarcini pierdute la scurt timp dupa implantare (care pot fi confirmate chimic, prin analize de laborator, care dovedesc o crestere a BHCG-ului in sange, ceea ce semnifica o implantare embrionara), avand drept simptom sangerari care au loc in preajma perioadei de menstruatie. Din acest motiv, intrucat foarte putine persoane isi fac analize de laborator la doar cateva zile de la un posibil contact fecundator, adesea femeia poate sa nici nu realizeze ca este vorba de un avort menstrual cand trece prin experienta sarcinii chimice.

Majoritatea avorturilor spontane au loc in timpul primelor 13 saptamani de sarcina. Un avort spontan este un eveniment traumatizant pentru o familie. Exista mai multe tipuri de avort, diferite tratamente pentru fiecare si diferite statistici despre ce sanse exista de a suferi un avort.

.

De ce au loc avorturile spontane?

Motivele avorturilor spontane sunt variate, iar in majoritatea cazurilor cauzele nu pot fi identificate.

In timpul primului trimestru, cea mai intalnita cauza a avortului este anormalitatea cromozomiala – aceasta insemnand ca ceva nu este in regula cu cromozomii embrionului/fetusului. Majoritatea anomaliilor cromozomiale sunt cauzate de un embrion defectuos sau se datoreaza unei probleme care s-a produs in timpul in care zigotul era in proces de diviziune. Alte cauze pot fi (enumerare non-exhaustiva):

• Probleme hormonale, infectii sau probleme de sanatate ale mamei;

• Stilul de viata (de exemplu: fumatul, consumul de medicamente, droguri, malnutritia, excesul de cafea si expunerea la radiatii si substante toxice);

• Implantarea embrionului in endometru nu are loc in mod corespunzator;

• Varsta mamei;

• Traumatismele mamei.

Factori despre care nu s-a dovedit sa cauzeze avortul spontan sunt sexul, munca in afara casei (daca nu are loc intr-un mediu daunator) sau exercitiile fizice moderate.

.

Care sunt sansele statistice sa suferiti un avort?

La majoritatea femeilor sanatoase procentul este de aproximativ 15 – 20%. • Inaintarea in varsta creste sansele ca sarcina sa se sfarseasca printr-un avort spontan;

• Femeile sub varsta de 35 de ani au sanse statistice de aprozimativ 15% sa sufere un avort;

• Femeile care au 35 – 45 de ani au 20 – 35% sanse statistice sa faca avort spontan;

• Femeile de peste 45 de ani pot avea sanse statistice de 50% sa piarda sarcina prin avort spontan;

• O femeie care a avut un avort spontan are 25% sanse statistice sa faca altul (un risc ceva mai ridicat decat cineva care nu a avut un avort spontan anterior).

.

Care sunt semnele de avertizare ale avortului spontan?

Daca simtiti oricare dintre aceste simptome, este important sa contactati medicull sau sa mergeti direct la spital pentru consult:

• Dureri slabe si puternice ale spatelui (adesea mai puternice decat crampele menstruale);

 • Scaderea in greutate;

• Mucus alb-roz;

• Adevarate contractii (foarte dureroase, la fiecare 5 – 20 de minute);

• Sangerari brune sau rosu aprins, insotite sau nu de crampe (in circa 20 – 30% din ansamblul sarcinilor se pot constat sangerari in perioada timpurie, insa cca. 50% dintre aceste sarcini continua normal);

• Scurgeri de cheaguri de sange din vagin;

• Scaderi / disparitii bruste ale semnelor specifice sarcinii.

.

Diferitele tipuri de avorturi spontane.

 In mare parte a timpului, toate tipurile de avorturi spontan sunt numite avorturi, dar il puteti auzi pe doctorul dvs. referindu-se la alti termeni sau nume ale avorturilor, precum:

Avort fals: Sangerari timpurii acompaniate de crampe ale zonei inferioare a spatelui. Colul uterin ramane inchis. Aceasta sangerare este adesea rezultatul implantarii.

Avort iminent sau incomplet: Durere abdominala sau de spate acompaniata de sangerari cu colul uterin deschis. Avortul este inevitabil cand exista o dilatare sau o stergere a colului uterin si/sau o ruptura a membranei. Sangerarile si crampele pot persista daca avortul nu este complet.

Avort complet: Un avort complet este atunci cand embrionul sau «produsele conceptiei» au fost eliminate din uter. Sangerarea se domoleste repede, la fel ca orice durere sau crampe. Un avort complet paote fi confirmat de ultrasunete sau in urma unei chiuretari chirurgicale.

Avort ignorat: Femeile pot experimenta un avort fara ca macar sa stie. Un avort ratat este este atunci cand s-a produs moartea embrionului, dar expulzarea lui nu s-a intamplat. Semnele care arata acest lucru sunt lipsa simpomelor de sarcina si absenta batailor inimii fatului descoperite cu ultrasunete.

Avort recurent: Atunci cand intervin trei sau mai multe avorturi consecutive in primul trimestru de sarcina. Acest fenomen poate afecta 1% din cuplurile care incearca sa conceapa.

Ovul distrus sau sarcina anembrionica: Un embrion se implanteaza in peretele uterului, dar dezvoltarea fetala nu are loc. Adeseori exista un sac embrionar, dar cresterea fetala nu are loc.

Sarcina ectopica: Un embrion fertilizat se implanteaza in alt loc decat in uter, in mare parte din cazuri in trompa uterina. Tratamentul este necesar imediat pentru a opri dezvoltarea embrionului implantat. Daca nu este tratat imediat, rezulta complicatii majore.

Sarcina molara: Rezultat al unei erori genetice in timpul procesului de fertilizare, conduce la cresterea unui tesut celular anormal in uter. Sarcinile molare implica rareori un embrion dezvoltat, dar adesea determina cele mai specifice simptome de sarcina, inclusiv lipsa menstruatiei, test de sarcina pozitiv si greata severa.

.

Tratamentul avortului spontan.

 Scopul principal al tratamentului in timpul si dupa un avort spontan este acela de a preveni hemoragiile si/sau infectiile. Cu cat sarcina este mai timpurie, cu atat sansele sunt mai mari ca organismul sa elimine toate tesuturile fetale fara a fi nevoie de o procedura medicala. Daca organismul nu elimina toate tesuturile, cea mai comuna procedura de a opri sangerarile si de a preveni infectia este dilatarea si chiuretarea, urmate adesea de o medicatie. Sangerarile trebuie monitorizate indeaproape cand sunteti acasa: daca observati o crestere a sangerarii sau un acces de febra, este recomandabil sa vorbiti cu doctorul dvs. imediat.

.

Prevenirea avortului spontan.

 Din cauza faptului ca avorturile se datoreaza adesea anomaliilor cromozomiale, nu sunt prea multe de facut ca sa le prevenim. Un pas vital este sa fim intr-o forma de sanatate maxima inainte sa de a concepe, pentru a oferi o cele mai bune conditii embrionului sa se implanteze si sa continue sa se dezvolte. Se recomanda: exercitii fizice regulat; mancati sanatos; controlati stresul; pastrati-va greutatea in limte normale; luati acid folic in fiecare zi; nu fumati.

Odata ce ati aflat ca sunteti insarcinata, de asemenea trebuie sa fiti cat mai sanatoasa, pentru a oferi copilului un mediu sanatos de dezvoltare:  protejati-va abdomenul; nu fumati si nu stati in preajma fumului de tigara ; nu consumati alcool; consultati-va medicul inainte de a lua medicamente fara reteta; limitati sau eliminati cofeina; evitati elemente de mediu cum ar fi radiatiile, bolile infectioase sau razele X; evitati sporturile de contact sau activitatile care prezinta risc de ranire.

.

Impactul emotional.

 Din pacate, avortul spontan poate afecta pe oricine. Adeseori femeile raman cu intrebari fara raspunsuri in ceea ce priveste recuperarea fizica si recuperarea emotionala, insa incearca sa conceapa din nou. Este foarte important ca femeile care au suferit un avort spontan sa incerce sa mentina deschise liniile de comunicare cu familia, prietenii si medicii in timpul acestei perioade. Nu uitati ca si tatii sufera in urma unui avort spontan.

 

Site-uri unde puteti gasi informatii despre avortul spontan / pierderea de sarcina (in limba engleza):

www.nationalshareoffice.com

www.mend.org

www.aplacetoremember.com

In Romania exista o Asociatie care regrupeaza si ofera sprijin persoanelor care au pierdut un copil: Organizatia EMMA – Eternul Miracol, Materna Alinare (Presedinte: dna Bianca Brad).

Sursa principala a informatiilor

 

Cititi si: Analize dupa sarcini pierdute

 

Comments:

  • Geo Says:

    Bună ziua am 20 săptămâni de sarcina și am început sa sângerez și sa am dureri de dimineață țin sa menționez ca am avut sângerări în sapt 6, 10, 15 și acum în sapt 20 nu vreau sa pierd sarcina ce as putea fa e sa o duc pana la capăt plus ca, cu toate ca sangeraz/sângerat încă ii simt mișcările copilului, și e destul de activ. Pot spune ca este doar o iminenta de avort? Dacă în aceasta seara nu ma simt bine și mi se face rău cred ca voi chema salvare. Țin sa menționez ca nu este chiar asa de abundenta aceasta sângerare. Ce poate fi îmi puteți da un răspuns.

  • Necunoscut Says:

    I-as intreba pe unii medici ginecologi, care afirma ca av. spontan este ceva normal, cati copiii proprii au pierdut dansii

  • Elena Says:

    Eu am 26 de ani prima sarcina la 4 saptamini am avut scurgeri roz care ma ținut pina la 8 saptamina medicul mea zis ca sarcina merge normal

  • Elena Says:

    La 14 saptamina am avut singe rosu aprins am mers la urgenta totul bine după care sa oprit într-o zi după aceasta am avut doar cite o pata maronie la 15 saptamini si 2 zile am pierdut sarcina cauza medicii nu știu unul spune un fel altul alt fel deci am rămas deja cu frică și cu multe semne de întrebare

  • Daniela Says:

    Aseară din păcate am avut și eu un avort spontan.
    Am avut 7 săptămâni și 3 zile dar inima bebeluşului nu a apucat să bată, embrionul nici macar nu a apucat să se dezvolte.
    La ecografie când aveam 6 săptămâni medicul a crezut după mărimea embrionului că am 5 săptămâni fiind un făt foarte mic. Deci arăta că sunt însărcinată dar nu se prea vedea embrionul.
    Și peste o săptămână deja având 7 săptămâni a început sângerări mici până la abundente am mers la urgență, la ecografie același rezultat, ca și la prima ecografie.(gen 5 săptămâni de sarcină da termenul era de 7 săptamani nu se vedea embrionul)
    Până la final medicul de la urgență a observat că embrionul e mic din motiv că nu se dezvoltă eu având un termin mai mare la care ecografia arăta termenul mic.
    Am mers acasă având sângerări am pierdut mirosul puternic vom amețelile nu mai aveam acea poftă de mâncare nu mai era obosit au disparut durerile de sâni au dispărut brusc toate simptomele care le avusem.

    A doua zi dimineață am mers la ginecoloaga mea noaptea având deja un ciclu menstrual.
    Făcându-mi o ecografie am descoperit că sarcină lipsește.
    Acest copil lam planificat lam dorit din suflet aveam deja multe speranță și sunt foarte dezamăgită dar am o speranță că urmatoarea sarcină voi reușit sper să fie cu mai mult succes.
    Am plâns mam stresat dar în același îmi cresc speranțe încerc să nu mă panichez la urmatoarea sarcină, medicul mia recomandat să-mi aduc corpul în regulă 5-6 luni pentru a oferi o nouă sarcină mai puternică! Fetelor cele care ați avut un avort spontan să treceți cu bine peste, și nu vă pierdut speranță.

Leave a Reply or Comment

You must be logged in to post a comment.

Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.