Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Varicocelul

Definitie, frecventa

Varicocelul este o problema cu care se confrunta un procent ridicat dintre barbati (intre 15-20%), iar prezenta lui este incriminata ca fiind un factor patogen in infertilitate. Intre 15-40% dintre barbatii infertili au avut o forma clinica de varicocel netratat. Varicocelul este un grup de vene dilatate si contorsionate (venelor plexului pampiniform spermatic). Din cauza existentei unor particularitati anatomice ale vaselor de sange, varicocelul este mai frecvent pe partea stanga (in 85% din cazuri). Se pare ca o importanta deosebita o reprezinta in acest sens faptul ca vena spermatica stanga este mai lunga decat cea dreapta (cu aproximativ 8-10 cm), iar valvele semilunare ce ar trebui sa captusesca interiorul venelor sunt insuficiente pe partea stanga. Din start, trebuie mentionat faptul ca multe cazuri de varicocel se intalnesc si la barbati fertili, varicocelul nu este in sine o cauza de infertilitate, ci doar poate conduce la scaderea fertilitatii.

varicocel

[Sursa foto]

Cauze ale aparitiei varicocelului

Varicocelul apare mai ales in timpul adolescentei, cand organismul este in crestere. Cresterea testiculelor duce la o nevoie sporita de oxigen si substante nutritive, care sunt aduse de sange. In unele cazuri, sangele care ajunge in scrot prin artere, nu mai ajunge sa fie transportat inapoi prin vene, o parte ramanand, in exces, in scrot. Arterele au pereti musculari care pompeaza sangele de la inima. Venele nu au pereti musculari. Ele au un sistem de valve prin care sangele ce vine de la inima prin artere, se reintoarce la inima, aceste valve impiedicand sangele sa “curga invers”. Daca aceste valve nu functioneaza corect, atunci sangele nu mai ajunge in aceeasi cantitate inapoi la inima, o mica parte din el “curge invers” si se aduna in zonele cele mai coborate ale corpului – scrot, picioare. Asa apar aceste vene dilatate in care sangele este in exces. Statul in picioare mult timp sporeste acest efect. Se pot compara cu varicele la picioare, doar ca localizarea este la scrot. Dupa unele studii, desi nu s-a stabilit cu certitudine modul in care prezenta varicocelului influenteaza fertilitatea, exista urmatoarele cauze ale influentei negative asupra fertilitatii:

– varicocelul creste temperatura in bursa scrotala (si implicit in testicule);

– prezenta varicocelului determina cresterea nivelului de oxid nitric, o substanta cu efecte vasodilatatoare benefice asupra circulatiei sangvine, dar care, in exces, poate afecta spermatogeneza;

– varicocelul poate interfera cu aportul de oxigen spre celulele spermatogenice.

Existenta varicocelului a fost asociata cu prezenta anomaliilor genetice in materialul celular continut in sperma. Un studiu sugereaza chiar ca unii barbati cu probleme de fertilitate au de fapt modificari cromozomiale ce stau la baza aparitiei atat a varicocelului, cat si a spermatozoizilor neviabili. Aparitia varicocelului nu poate fi preintampinata, tot ce se poate face este sa se controleze factorii de mediu care o pot agrava – sedentarismul si statul in picioare timp indelungat. Recomandarile se refera la o igiena a vietii prin exercitii fizice si cat mai putin stat in picioare.

Tipuri de varicocel

Varicocelul este clasificat clinic in trei grade, aceasta clasificare si gradare influentand decisiv modul de tratament si indicand, de fapt, gravitatea problemei in sine:

– mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale;

– mediu (gradul 2) – se poate palpa in decubit dorsal (cu pacientul intins pe spate);

– mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpeaza, dar este si vizibil, putand fi identificat si prin inspectie de catre bolnav (acest grad asociaza un prognostic nefavorabil pentru fertilitatea pacientului).

Simptome

De obicei, pacientul cu varicocel nu are nici un simptom si este descoperit atunci cand merge la o evaluare pentru infertilitate. Dar uneori poate exista durere locala si senzatia de greutate. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca “le-a crescut ceva” in scrot, un fel de formatiune comparabila cu o “punga cu rame”, iar intre cele doua testicule exista o diferenta importanta de volum. Varicocelul debuteaza de obicei in adolescenta si trebuie tratat cat mai repede deoarece este o leziune evolutiva, a carei reparare previne infertilitatea.

Tratamentul

Fiindca este vorba de o anomalie anatomica, nu exista alta solutie decat cea chirurgicala. Totusi nu orice varicocel are indicatie operatorie. Acest lucru poate fi stabilit numai de catre specialistul in urologie. Nu este o interventie chirugicala de mare amploare, iar tehnicile moderne permit externarea pacientului dupa doua zile de la operatie. Timp de doua saptamani nu are voie sa faca activitati fizic obositoare, insa isi poate continua viata ca un om normal. Dupa cele doua saptamani poate relua treptat activitatea sportiva, inclusiv antrenamentul de forta, dar numai dupa ce a fost la un control medical si a primit acordul chirurgului. Activitatea sexuala poate fi reluata la o saptamana dupa operatie.

Influente

In cazul unui varicocel nu exista influente negative asupra actului sexual. Varicelul nu influenteaza negativ erectia. Varicelul poate influenta negativa dezvoltarea testicolului, productia de sperma si de aici rezulta infertilitatea. Influenta negativa pe care o poate avea varicocelul este asupra fertilitatii. Capacitatea de a sustine un act sexual si fertilitatea sunt doua aspecte diferite – pentru cei care fac astfel de confuzii primare, recomandam articolul nostru  despre perle si prejudecati despre infertilitate.

Rezultate dupa tratament / Recidiva

Multi ani s-a crezut ca daca se trateaza varicocelul in cazul unui barbat infertil se pot creste sansele de a deveni fertil. Studiile au aratat ca dupa tratare, numarul spermatozoizilor se poate imbunatati, iar acest lucru a fost considerat drept o crestere a fertilitatii. Unele studii axate pe rata de ameliorare a fertilitatii post cura chirurgicala a varicocelului au demonstrat ca operatia chirurgicala nu influenteaza in mod spectaculos capacitatea de conceptie a barbatului, in ciuda faptului ca s-a inregistrat o imbunatatire a calitatii spermei in aproximativ 50% din cazuri. Observatiile de pana acum au aratat ca varicocelul a reaparut la o parte dintre pacientii tratati, procentul fiind pana la 20 %. Pentru fiecare pacient in parte, medicul ii va spune care sunt sansele re-aparitiei varicocelului. Uneori, dupa un tratament de success, totusi unii barbati au o recidiva a varicocelului dupa luni sau chiar ani de la interventia chirurgicala. Acest lucru este cauzat de faptul ca venele care au ramas sa transporte sangele de la testicole s-au dilatat cu extra-sangele pe care trebuie sa il transporte. In cazul recidivei, se poate interveni chirurgical ca si prima oara.

 

Comments:

  • Andrei Says:

    Salut , am 17 ani jumate si sunt operat de varicocel de app 3 saptamani si tot mai sunt cateva vene umflate dar nu cum au fost inainte , inainte erau multe si groase acum mai sunt vro 3 si putin mai groase si am facut si un ofort am impins de o masina acum 2 zile si sa lasat iar … am obs acum 20 de minute ca este lasat in jos cum era inainte sa ma operez o sa treaca sau ramane asa?

  • Andrei N Says:

    Salutare,acum aproximativ 6 ani am fost de asemenea operat de varicocel. Totul a fost bine cateva luni, dupa care aceasta a reaparut. Medicul respectiv nu m-a instiintat in schimb despre faptul ca aceasta poate afecta viata sexuala (faptul ca nu ai mai putea avea copii). Am 27 de ani si ma tem din aceasta cauza si a unei alte operatii. Ce imi recomandati?

  • paul Says:

    Am variocel de 10 ani, mai merita sa-l operez?

  • max Says:

    Salut, am 13 ani si am varicocel, e posibil așa ceva, medicii au spus ca da…

  • ionel Says:

    Bună , cred că am varicocel în partea dreaptă , e ca un fel de mini-testicul , din câte am auzit este foarte rar. Am fost la medic și anul trecut și mi-a spus cã dacă nu-mi trece anul acesta să mã duc să mă operez. Stiti ceva cu care pot scăpa de el sau ar fi bine să vorbesc din nou cu doctorul ?

  • Marius Says:

    Buna ziua,va intreb daca in urma operatiei varicocelul va disparea,sau doar se intrerupe alimentarea lui cu sange,si atunci se mentine in timp ?

  • Cristian Says:

    Buna ziua. am 27 de ani am fost depistat cu varicocel stang, ecografistul mi-a spus ca se trateaza doar in caz de infertilitate si inca ceva ,,,,deja ma apucase capul cand mi-a spus si nu am mai retinut!! ideea e ca eu am facut ecografia la recomandarea unui medic endocrinolog ce mi,a pus un diagnostic de ginecomastie bilaterala!! sa aiba legatura varicocelul cu ginecomastia? cand trebuie facuta operatia de varicocel? ce metoda de operatie a varicocelului imi recomandati? Multumesc frumos!

  • Cristian Says:

    Salut. Am fost operat de varicocel in urma cu 2 luni. Totul e bine dar sub taietura au aparut parca niste margele. ce poate fi?

  • claudia Says:

    Buna ziua,
    sotul meu a fost diagnosticat cu varicocel testicol stang, dupa care, la analiza spermogramei s-a constatat ca sufera si de azoospermie.Va rog sa imi comunicati daca exista cazuri ca dupa operatie, spermograma sa ajunga la valori normale?
    Multumesc

  • Silviu Says:

    Salutare, eu am fost opereat de variccocel bilateral ( stang grad 3 si drept grad 1) de dl. Dr. Cosmin Gagiu si de dl. Dr. Sebastian Voinea de la Spitalul Fundeni sectia urologie (m-au operat ambii unul pe partea stanga si celalalt partea dreapta).
    Acum o sa va povestesc ceva: 
    Eu am ajuns de nevoie la aceasta operatie (am 30 ani si cred ca aveam varicocel de cel putin 10 ani), spun din nevoie deoarece aproximativ 2 ani am incercat sa fac un copil si nu am reusit. Am fost la o clinica privata sa facem cateva analize, eu si sotia, printre care si spermograma – care a iesit foarte prost:
    Volum: 3ml;                                                                       OK
    Culoare: opalescent;                                                         OK
    Ph: 7,5;                                                                              7,2-8,0
    Timp Lichefiere: 15 minute                                                15 milioane/ml
    Nr. total spermatozoizi in proba: 11,4 milioane                 >39 milioane
    Motilitate:
    a+b: 26%                                                                           >32%
    a+b+c: 36%                                                                       >40%
    In concluzie Rezultat: Oligozoospermie severa; Asteno Teratozoospermie
    De la clinica respectiva dna. dr. care mi-a interpretat rezultatul mi-a zis ca a vazut multe cazuri de genul meu si nu stie niciunul din care sa fi rezultat copii in mod natural si ne-a recomandat de indata sa incepem un tratament de FIV/ICSI, fertilizare in vitro. Nu am stat sa ascult deoarece nu ma asteptam la asa rezultate si la o interpretare asa dura, voi incerca sa reproduc: ” Da…..cred ca v-ati dat seama si dvs. ca rezultatele nu sunt bune… sunt usor de interpretat. Eu o sa va spun ca nu am vazut niciun cuplu care a reusit sa faca copii in mod natural cu un rezultat asa prost la spermograma. Tinand cont de varsta dvs. va recomand sa nu incercati pastile sau alte tratamente miraculoase…. ca nu exista si pierdeti timp important. Va recomand un tratament de fertilizare in vitro cu FIV/ICSI……….”. 
    Aceasta optiune de fertilizare noi nu doream sa o luam in considerare 1. din motive religioase –  ne bagam peste Dumnezeu, 2. nu dispuneam de cei aprox 10.000euro tratament complet pentru amandoi asa la prima aproximare si daca totul mergea bine. Asa ca sotia a mai cautat pe internet posibile cauze de infertilitate masculina si a gasit diverse articole cum ca in 80% din cazuri de vina este varicocelul. Tot pe internet am vazut ca prima operatie de varicocel la microscop a facut-o dn. dr. Sebastian Voinea de la Spitalul Fundeni sectia Urologie. Citind cateva articole, cum ca este cea mai moderna metoda de operatie si cea mai sigura am mers la Spitalul Fundeni sa ma vada cineva.
    Am ajuns pe holurile spitalului Fundeni, sectia urologie (et. 4) si am intrebat si eu pe prima persoana care mi-a picat in cale ce trebuie sa fac, unde sa merg pentru a ma consulta cineva deoarece banuiesc ca am varicocel. Acea persoana era dr. Petcu Costin care m-a trimis la dr. Gagiu Cosmin la et. 2 urologie (acum nu mai este la etajul 2 – toata Urologia este doar la et. 4 din ce am vazut – sunt in renovare acum).
    Dr. Gagiu Cosmin un om foarte de treaba, a vorbit cu mine foarte frumos si destul de repede, tinand cont de cat fugea pe holurile/etajele spitalului, m-a trimis la o ecografie testiculara si ceva analize de sange + profil hormonal FSH, LH, Testosteron, in 3 zile eram inapoi cu analizele si mi-a spus ca este clar de operatie si daca doresc in 5 zile de atunci sa ma interneze si sa facem operatia. Operatia este inclusa in asigurarea de sanatate, cu trimitere si indicatii ca este necesara de la doctor este gratis in spitalele de stat.
    Si dupa 5 zile la 7:00 eram pe hol asteptand internarea (trebuie ceva fuga pe acolo, camera de garda, foaie de prezentare semnata de dr. …. adeverinta de salariat, acum probabil cardul de sanatate sau adeverinta ce inlocuieste cardul de sanatate..etc ). In operatie am intrat la ora 15:00 deoarece erau foarte multe operatii ( blocaj renal, prostata si altele ce tin de rinichi/vezica….urologie). Mi s-a facut rahianestezie (amortit de la brau in jos + nu stiu cum se cheama sau cum/cand mi-au administrat ceva ca am adormit pentru 1.5 ore – 1 ora am fost treaz si ascultam ce mai vorbesc doctorii si ce-mi fac….a fost fun (2,5 ore a durat de cand m-am pus pe masa pana am iesit). 
    La 19:30 m-au dus in salon (am mai stat la recuperare ceva timp pana mi-am miscat degetele de la picioare).
    A doua zi dimineata la 9:00 m-am externat, aprope am plecat pe picioarele mele…..am citit ca poti merge a 2-a zi…la mine nu a fost asa…pana sa merg bine au durat 2/3 zile.
    Dupa operatie indicatiile erau sa revin la control la 3,6,9,12 luni cu spermograma si profil hormonal.
    Rezultatele dupa 3 luni:
    Volum: 3ml;                                                                       OK
    Culoare: opalescent;                                                         OK
    Ph: 7,5;                                                                              7,2-8,0
    Timp Lichefiere: 15 minute                                                15 milioane/ml
    Nr. total spermatozoizi in proba: 67.8 milioane                 >39 milioane
    Motilitate:
    a+b: 19%                                                                           >32%
    a+b+c: 21%                                                                       >40%
    In concluzie Rezultat: spermatozoizii in numar foarte, foarte bun dar cam puturosi (cred ca stersati de operatie)

    Rezultatele dupa 6 luni (analiza facuta obosit dupa 3 nopti muncite – tura de 12 ore – si mers direct la analiza dupa munca – la 7:00 am iesit iar la 9:00 faceam analiza):
    De aici concluzie proprie- conteaza foarte mult cat esti de odihnit in momentul cand vrei sa faci copii:
    Volum: 2ml;                                                                       OK
    Culoare: opalescent;                                                         OK
    Ph: 7,5;                                                                              7,2-8,0
    Timp Lichefiere: 15 minute                                                15 milioane/ml
    Nr. total spermatozoizi in proba: 24.2 milioane                 >39 milioane
    Motilitate:
    a+b: 31%                                                                           >32%
    a+b+c: 35%                                                                       >40%
    In concluzie Rezultat:nr. de spermatozoizii sub limita si cam puturosi

    Rezultatele dupa 9 luni:
    Volum: 3ml;                                                                       OK
    Culoare: opalescent;                                                         OK
    Ph: 7,8;                                                                              7,2-8,0
    Timp Lichefiere: 15 minute                                                15 milioane/ml
    Nr. total spermatozoizi in proba: 63 milioane                 >39 milioane
    Motilitate:
    a+b: 62%                                                                           >32%
    a+b+c: 67%                                                                       >40%
    In concluzie Rezultat: Normozoospermie

    Si nu doar pe hartie s-au schiumbat lucrurile, cu ajutorul lui Dumnezeu care a lucrat prin dr. Cosmin Gagiu si dr. Sebastian Voinea sotia este insarcinata in luna a 6-a cu un baietel.
    Deci dupa 6 luni de la operatie am reusit in mod conventinal, natural sa facem un copil realizand acesta operatie care este o operatie simpla: necesita 1 zi de internare.

    Postez toate acestea pentru a face cunoscuta problema asta, cunosc personal baieti care nu doresc sa conceapa ca au o problema si refuza sa-si faca o spermograma pentru ca e prea “penibil” si “injositor”.
    Stiu prin ce stres se trece cand incerci 1-2 ani sa faci un copil si nu reusesti.
    Acesti domni doctori, dr. Sebastian Voinea si dr. Cosmin Gagiu sunt niste doctori extraordinari, au vorbit foarte frumos cu mine si cu sotia.
    Doresc ca acest post sa ajute si sa indrume cat mai multe persoane pe drumul cel bun.

    Toate cele bune!

  • Daniel Says:

    La spital am aflat de la un domn ca a facut 4 luni un tratament naturist pentru varicocel. L-a primit de la cluj si contine doua medicamente: serra max de 60.000 si complex pentru circulatie. A mai facut cineva tratamentul asta?
    Aveti tot asa rezultate bune?
    Multumesc!

  • Bogdan Andrei Says:

    Buna ziua,

    Am fost operat anul acesta de varicocel grad III, o cauza a infertilitatii. Am fost la control la Dl. Dr. Gagiu Cristian care mi-a spus ca este nevoie de o interventie chirurgicala microscopica.
    Dupa ce am intrebat toate detaliile am decis sa ma operez la Dl. Dr. Gagiu Cristian.
    Interventia a decurs normal, urmand ca a doua zi sa plec acasa. La 3 luni dupa interventie rezultatele spermogramei s-au imbunatatit de 4 ori.
    La 6 luni dupa operatie sotia a ramas insarcinata. II multumesc D-lui Dr. Gagiu Cristian si D-lui Dr. Sebastian Voinea pentru aceasta operatie.
    Sper ca aceasta experienta sa ajute si pe altii care au aceeasi problema, in luarea unei decizii.

    Multumesc,

  • Oleg Says:

    Salut, am 22 de ani si am avut operatie acum vreo 3luni de varicocel sting, era in stadiu 3, si intre timp nu vad nici o schimbare…

  • Kora Says:

    Sotul are varicocel grad 3 si doresc sa gasesc recomandari pentru un dr urolog bun in Timisoara si de asemenea un tratament naturist pe care cineva l-a folosit si a functionat. Multumesc!

  • Angela Says:

    Urologi Buc. Operatii la Fundeni dr SEBASTIAN VOINEA. Tratament dr Nicolae Calomfirescu la cabinet uroandromed. Se poate face operatie, dupa aceea tratament preventiv sau intai tratament dupa aceea operatie si dupa aceea tratament si control preventiv pentru ca sa nu mai apara iar.

  • Oana Says:

    Buna ziua,parteneru meu a fost operat de varicocel,si i sa spus ca nu mai poate sa faca copii,posibil ca 100% sa fie adevarat ca o sa fie infertil toata viata??

  • Vlad Says:

    Buna ziua , urmează sa fiu operat de varicocel la
    Domul doctor gagiu Cristian , ce sfaturi îmi dati ?
    Cum e operația ?

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.