Inseminarea artificiala
Problemele de infertilitate indreapta din ce in ce mai multe cupluri din Romania catre tehnicile de reproducere asistata. O astfel de tehnica este inseminarea artificiala (IA) – o procedura prin care spermatozoizii (prelevati in prealabil de la partener – IAS sau de la donator – IAD) sunt plasati de catre medic in tractul genital feminin.
Se disting mai multe tipuri de IA, in functie de locul de plasare al spermatozoizilor:
- IUI – inseminare intrauterina,
- ICI – inseminare intracervicala,
- IVI – inseminare intravaginala,
- ITI – inseminare intratubara.
Cele mai utilizate sunt IUI si ICI.
Pentru orice tip de IA se parcurg mai multe etape.
In faza preliminara, medicul specialist in infertilitate solicita analize specifice ale sangelui si secretiilor pentru femeie precum si analiza spermei pentru barbat.
Urmeaza programarea corecta a interventiei pentru ca procedura sa se desfasoare chiar inainte de momentul ovulatiei. Medicul poate recomanda sau nu medicatie de stimulare hormonala si de inducere a ovulatiei, dupa caz. Inainte cu cateva zile de ovulatie incepe monitorizarea ecografica (2-3 ecografii), iar prin masurarea dimensiunilor endometrului si foliculilor se poate previziona ziua ovulatiei. Pentru sporirea sanselor se poate analiza si nivelul hormonului luteinizant – LH, cand atinge maximul se declanseaza ovulatia.
In faza de realizare a procedurii partenerul recolteaza sperma acasa (proba rezista 30-45 minute in recipient steril, la temperatura corpului) sau la direct la clinica, iar proba de sperma este prelucrata in laborator.
Urmeaza procedura in sine ce consta din introducerea probei de catre medic in tractul genital al femeii, cu ajutorul unui cateter de care este legata seringa cu sperma. Procedura este foarte scurta, dupa incheierea ei femeia este rugata sa se odihneasca in pozitie orizontala timp de 20-30 de minute.
Dupa 14 zile, prin testul specific al sangelui se constata daca sarcina s-a instalat.
IA se poate face in mai multe clinici din Romania (cateva dintre clinicile bucurestene: Giulesti, Dacia Medical Center, Gynera, Med New Life) si este cotata cu 15-20% sanse de reusita per ciclu. In spatele acestui procent insa, nu stau cifre statistice simple, ci cupluri care vor cu ardoare sa aiba un copil.
Costurile unei singure IA sunt “suportabile”, fiind ceva mai mici la spitalele de stat si aproximativ duble la clinicile private; in general se incadreaza intre 300 Ron si 600 Ron. In plus, se adauga costurile analizelor, monitorizarilor ecografice si ale medicatiei de stimulare. Dar foarte multe cupluri ajung sa efectueze aceasta procedura de mai multe ori pentru a avea succes, iar in acest caz costurile devin o mare problema, pentru suma necesara cuplurile pot ajunge chiar la imprumuturi de la banci.
Trebuie mentionat faptul ca in celelalte tari europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acorda de catre stat posibilitatea de a efectua un numar gratuit de inseminari artificiale. Daca pentru celelalte state europene cresterea natalitatii este o prioritate si daca cetatenilor lor li se acorda dreptul de a avea acces gratuit la medicina performanta in scopul conceperii unui copil, pentru autoritatile romane cuplurile cu probleme de infertilitate pur si simplu nu prezinta interes – nu exista.
In privinta “costurilor” psihologice ale cuplurilor care recurg la IA, acestea sunt incomesurabile, luna de luna trebuie sa treaca peste momentul traumatizant al esecului si sa reia procedura cu speranta in suflet, cu incredere in medici si complet lipsiti de sprijin din partea statului roman; tot incomensurabila este insa si bucuria celor care reusesc printr-o astfel de procedura sa perpetueze miracolul speciei umane si al vietii: nasterea unui copil!
Vand 3 cutii de Pregnyl 5000 ui cu cate 1 fiola/cutie
pretul unei cutii este de 50 de lei
sunt valabile pana in martie 2015
aduse de 2 zile din germania
si pastrate la rece conform instructiunilor.
Daca este cineva interesat sa imi scrie la sensi_bila@yahoo.com