Fertilizarea in vivo (INVO)
INVO – fertilizarea in vivo – o noua procedura pentru cuplurile infertile
INVO cell – microincubator in corpul viitoarei mame
Un noua tehnica de reproducere umana asistata medical – INVO, fertilizarea in vivo, este disponibila in Europa si ofera cuplurilor afectate de infertilitate o alternativa mai ieftina comparativ cu tehnicile deja consacrate de fertilizare in vitro.
Istoric: cercetarea in domeniul reproducerii asistate a cunoscut doua mari directii:
- Descoperirea unor tehnici sofisticate si echipamente care sa rezolve in special problemele datorate imposibilitatii de formare a celulei-ou si a pre-embrionilor;
- Crearea unor tehnici si dispozitive care sa reduca din costurile fertilizarii, in scopul de a face accesibile procedurile pentru categorii cat mai largi de cupluri infertile.
Pentru cea de-a doua directie, specialistii au incercat in ultimii 20 de ani sa puna la punct tehnica de tip “cultura intravaginala”. In 2008 o companie americana specializata in echipamente medicale a reusit sa creeze dispozitivul INVO cell si sa puna la punct tehnica de fertilizare numita INVO. Compania INVO Bioscience a patentat in urma cu cateva luni tehnica si dispozitivul aferent in Uniunea Europeana si SUA.
Tehnica INVO (In-Vivo-Fertilization) – fertilizare in vivo: este o metoda simpla, complementara, care poate fi utilizata si in combinatie cu alte proceduri. Imediat ce incep procesul de fertilizare, ovocitele prelevate prin punctie de la femeie impreuna cu spermatozoizii partenerului, se introduc in capsula INVO cell, creata special pentru a asigura un mediu propice dezvoltarii embrionilor. Capsula este introdusa in vaginul viitoarei mame unde ramane 2-3 zile pentru incubare, timp in care diviziunile celulare transforma celulele-ou in pre-embrioni, iar in final caspula este scoasa din vagin si 1-2 embrioni sunt transferati in uter in modul caracteristic fertilizarii in vitro, iar daca rezulta mai multi embrioni sunt congelati in vederea unui transfer viitor in corpul mamei. Procedura poate fi insotita de o stimulare usoara a ovarelor sau poate fi facuta fara stimulare prealabila.
Dispozitivul INVO cell: capsula este alcatuita dintr-o microcamera si un microincubator; materialele din care sunt confectionate, valvele si mediul de cultura permit: deschiderea/ inchiderea fara interpunerea aerului, asigurarea temperaturii optime, permeabilitatea peretilor microincubatorului pentru CO2, pastarea ph-ului necesar, evitarea pierderii celulelor si protejarea mediului steril fata de secretiile vaginale.
Avantajele procedurii INVO:
- Este simplificata si nu necesita echipamente scumpe, practic cavitatea vaginala preia rolul laboratorului de fertilizare complex;
- Cum pre-embrionii nu sunt dezvoltati in laborator, nu sunt necesare: un sistem de filtrare a aerului, suplimentare cu CO2, sistem de alarma si servicii de urgenta ale embriologului;
- Deoarece necesita o stimulare usoara sau deloc, scade durata ciclului de fertilizare;
- Poate fi aplicata cu succes in tarile in care populatia infertila nu are acces la procedurile conventionale din motive economice sau geografice;
- Beneficiile psihologice survenite din contributia directa a corpului mamei la dezvoltarea pre-embrionului si faptul ca femeia isi poarta viitorul copil inca din primul moment.
Dezavantajele procedurii INVO:
- Risc de polispermie, pot rezulta embrioni triploizi, care sunt avortati spontan intre saptamanile 7 si 17; folosirea ovocitelor maturate si a unei sperme cu concentratie scazuta reduce dramatic riscul de polispermie.
Sanse de succes: studiile efectuate in peste 800 de cazuri clinice atesta ca eficacitatea INVO este comparabila cu metodele FIV, ICSI, IMSI. INVO este mai simpla decat acestea si ofera avantajul psihologic: pacienta nu este separata nicio zi de celula ou si de pre-embrion, nesimtind mari diferente fata de conceptia naturala. Capsula INVOcell inlocuieste practic laboratorul FIV si permite dezvoltarea embrionului in corpul matern.
Statisticile denota o rata de obtinere a sarcinii de:
- 27% per ciclu si 47% per 2 cicluri FIV
- 20% per ciclu si 36% per 2 cicluri INVO
Costuri: este o procedura low-cost, cheltuielile pentru INVO reprezinta cam o treime fata de cheltuielile pentru FIV.
Nota bene: din informatille pe care le detinem, procedura nu se practica in Romania deocamdata, insa in alte tari europene cateva clinici au inceput sa practice aceasta tehnica de fertilizare. Este o procedura care va avantaja cuplurile romane infertile ce isi doresc enorm copii, dar se lovesc de problema costurilor ridicate ale unei fertilizari in vitro.
Netografie: Sursa 1. Sursa 2. Sursa 3. Sursa 4.
Foarte interesant articolul! Multumim pentru informatii!
Sa speram ca va aparea si in Romania aceasta tehnica.