Spermograma
Spermograma este o investigaţie recomandată când există suspiciune de infertilitate în cuplu.
Spermograma se realizează doar la recomandarea medicului, iar pentru a pune diagnosticul final sunt necesare cel puţin trei testări de-a lungul a două-trei luni.
Recoltarea
Acurateţea rezultatului depinde de pregătirea de dinaintea recoltării. Astfel, se recomandă abstinenţă sexuală minimum două zile, dar nu mai mult de cinci zile. În situaţia în care abstinenţa se prelungeşte (o săptămână sau două) există pericolul ca numărul şi mobilitatea spermatozoizilor să se reducă.
De asemenea, pentru a nu compromite compoziţia spermei, este bine ca aceasta să se obţină prin masturbare, întrucât unele prezervative conţin lubrifianţi, care influenţează negativ caracteristicile spermatozoizilor. Totodată, medicul trebuie informat despre eventualul tratament medicamentos administrat.
Cum se realizează
Lichidul seminal se recoltează intr-un recipient steril fie acasă, fie în incaperea special amenajata din cadrul centrului medical. Dacă din motive religioase unii bărbaţi refuză această modalitate de recoltare, pot folosi în timpul actului sexual un prezervativ special, fără lubrifianţi. După ejaculare, prezervativul se leagă şi se pune într-un recipient. Lichidul seminal se transportă imediat la spital, fără a fi ţinut la frigider.
Se păstrează la 37° C
Indiferent de laborator, din momentul recoltării şi până la realizarea testelor nu trebuie să treacă mai mult de 30 – 60 de minute. Pe durata transportării către laborator, sperma trebuie păstrată la temperatura de 37 grade Celsius.
Dacă cele două condiţii nu sunt îndeplinite există pericolul compromiterii rezultatului, deoarece timpul de lichefiere a spermei nu se mai poate aprecia cu exactitate. Ca o excepţie de la regulă, unele laboratoare examinează sperma şi după trei ore, însă cu condiţia ca aceasta să fie păstrată doar la temperatura de 37 grade Celsius.
Valorile de referinta pentru spermograma sunt revizuite si reevaluate in mod regulat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Aceste valori se bazeaza pe analiza spermei barbatilor fertili. Criteriile OMS eprezinta o directiva mondial recunoscuta in ceea ce priveste analiza fertilitatii masculine si permit o evaluare standardizata si comparabila. In noul manual, au fost corectate mai multe valori (au fost reevaluate mai cu seama in scadere). Incepand de acum, vor fi aplicate in acest scop asa zisele „criterii stricte” ce apar in special in valorile de referinta.
Noile criterii in detaliu (criteriile vechi apar intre paranteze):
Volumul de sperma: 1,5 ml (2 ml)
Cantitatea totala de spermatozoizi : 39 Milioane (40 Milioane)
Concentratia spermei (prin calcul): 15 Milioane/ml (20 Milioane/ml)
Procentul de spermatozoizi mobili: 40% (50%)
Proportia de spermatozoizi cu deplasare progresiva: nu se mai face, ca pana acum, diferenta intre spermatozoizi cu deplasare progresiva, rapida si lineara (de tip A sau de tip B,conform OMS). Procentul de spermatozoizi cu mobilitate progresiva trebuie sa fie de cel putin 32% (50%).
Procentul de spermatozoizi viabili: 58 % (75 %)
Procentul de spermatozoizi prezentand o forma normala (morfologic): 4 % (30%)
Diferenta cea mai mare in raport cu criteriile precedente apare la nivelul evaluarii morfologice. In prezent, se considera ca rolul jucat de forma spermatozoizilor este mai putin important. A doua modificare semnificativa priveste mobilitatea. De asemenea, au fost modificate standardele de evaluare (OMS a regrupat tipurile A +B) si valorile de referinta au fost reevaluate in scadere. In prezent, este suficient ca doar un sfert dintre spermatozoizi sa se deplaseze progresiv, indiferent de viteza de deplasare.
In acest cotext, trebuie stiut ca nu este vorba despre valori standard; in consecinta, valorile ce raman inferioare nu conduc automat la concluzia ca avem de-a face cu o infertilitate a barbatului. Barbatii care sufera de o calitate a spermei mai slaba sunt absolut capabili sa aiba copii.
Sursa informatiilor: „WHO laboratory manual for the Examination and processing of human semen“, editia a 5-a, Numar de pagini: 287, Data publicarii: 2010, Limba: Engleza, ISBN: 978 92 4 154778 9
Buna ziua,
noi incercam de 1 an de zile sa concepem un copil, insa pana acuma fara reusita.
Spermograma sotului meu arata cam asa>
PH: 7,4
Nr. spermatozoizi: 19,4 mil/ml
Mobilitate: 47 %
Calitatea mobilitatii:
– rapid progresivi 6%
– prograsivi 64%
– neprograsivi 30%
Forme anormale: 12%
Sa inteleg ca probleme nu exista ci doar poate bebele se lasa asteptat?
Mentionez ca medicul meu ginecolog a spus ca la mine e totul ok.
Astept un raspuns din punctul dvs de vedere daca spermograma arata ca totul este in regula.
Va multumesc frumos!