Problema demografica
Despre declinul fertilitatii, puteti citi un articol aici.
In Romania, factorul demografic reprezinta o problema. Cat de grava – aflam din urmatoarele discursuri:
Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, în faţa Camerelor Reunite
ale Parlamentului României, pe teme economice
(15 septembrie 2009)
Doamnelor şi domnilor,
Am avut o preocupare constantă pentru diminuarea riscurilor sociale cauzate de politici demografice inconsistente, care au fost aplicate pe parcursul mai multor decenii.
În ultimii 20 de ani, populaţia României s-a redus permanent. Există previziuni conform cărora, dacă se păstrează nivelul actual al ratei fertilităţii totale, atunci, România va avea circa 16,7 milioane de locuitori în anul 2050 şi doar circa 11,9 milioane de locuitori în anul 2075.
Trebuie să renunţăm la incoerenţa decizională şi instituţională, la experimentarea continuă, provizoratul şi incertitudinea din sfera politicilor sociale, care au fost estompate în ultimii 7-8 ani de creşterea economică şi de posibilitatea de a lucra în străinătate. Fără politici coerente aplicate astăzi, România riscă agravarea în perspectivă a unor procese cum sunt: reducerea natalităţii, reducerea numărului absolut al populaţiei, îmbătrânirea demografică, reducerea numărului persoanelor active şi creşterea numărului de persoane inactive care depind de o persoană activă şi aşa mai departe. De altfel, în acest scop am şi decis înfiinţarea unei Comisii Prezidenţiale care să analizeze riscurile sociale şi demografice din România. Avem nevoie de politici sociale echitabile, coerente, bine focalizate, eficiente, care să reducă riscurile şi să menţină echilibrul bugetar. Pe termen lung, trebuie să ne preocupe nu numai asigurarea creşterii natalităţii, dar şi existenţa unor finanţe publice solide. Pe termen scurt şi probabil mediu, trebuie să avem în vedere şi efectele crizei economice mondiale.Principala problemă constă în reducerea veniturilor statului pe fondul nevoii sale de a creşte cheltuielile de protecţie socială.
[…]
Sursa: presidency.ro
.
.
Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, în faţa Camerelor Reunite
ale Parlamentului României, pe teme economice
(septembrie 2008)
Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori,
Dragi români,[…] Un al treilea obiectiv strategic al României consider că trebuie să fie diminuarea şi chiar inversarea tendinţei de scădere a numărului populaţiei României. Faţă de situaţia pe care o înregistram acum 18 ani suntem mai puţini cu aproape 1,5 milioane de locuitori. România va avea circa 16,7 milioane locuitori, în anul 2050, doar 11,9 milioane, în 2075 iar în anul 2100 doar 8,5 milioane locuitori, dacă natalitatea se menţine la nivelul actual. Urmează, deci, 100 de ani de presiune demografică în România!
Trebuie să privim în perspectivă şi să pregătim România pentru o lungă perioadă de îmbătrânire a populaţiei – în care se va reduce populaţia activă şi va creşte raportul de dependenţă economică, adică, de exemplu, în 2050, la 100 de persoane active vor reveni 145 de persoane inactive (copii, adolescenţi şi vârstnici). Cu atât mai mult, problema eficienţei este importantă şi urgentă pentru România.
Soluţiile la problema demografică trebuie adoptate cât mai repede şi implică o mare capacitate de planificare strategică, deoarece, în politicile demografice se intersectează ansamblul politicilor publice.
Creşterea natalităţii presupune reconciliere între viaţa de familie şi cea profesională, flexibilitatea pieţei muncii pentru a stimula angajarea mamelor, stimularea naşterii, mai ales a celui de-al doilea copil şi multe altele. […]
[Discursul in intregime, aici]
Ma bucur ca presedintele discuta despre stimularea natalitatii, dar ma intreb daca nu cumva este doar un discurs de campanie electorala…
Solutii la problema demografica? Sunt tare sceptica. Guvernarea actuala cica a adoptat masuri anticriza, dar nici una nu este operabila la acest moment. Doar vorbe din partea lor, astept faptele din partea lor!
Macar viitoarele mamici au reusit sa obtina indemnizatia de crestere a copilului proportionala cu salariul dar plafonata la o suma. Bine ca a fost adoptata inainte de nebunia asta de criza, altfel n-ar mai fi primit nimic acum.
Desi imi doresc enorm un copil, incep sa ma gandesc daca vom mai avea bani sa-l concepem (incercam de 5 ani, am facut analize costisitoare si IA fara reusita) sau sa-l crestem.