Inainte si dupa FIV
Sfaturi pentru cupluri – imbunatatirea sanselor de a avea copii
Pentru a optimiza sansele de succes ale fiecarui cuplu, se recomanda urmatoarele (aceste sfaturi nu sunt “batute in cuie”, daca medicul dvs. va recomanda ceva diferit, ascultati-va medicul):
Partenerul barbat
- Caldura este daunatoare spermei. Temperatura testiculelor trebuie sa fie cu 2 grade mai mica decat temperatura corpului. Este recomandabil ca dusurile in zona testiculelor sa fie reci.
- Pantalonii largi si pantalonii scurti tip boxer pot fi benefici daca lucrati sau faceti exercitii fizice intr-un mediu calduros sau daca stati jos pentru perioade indelungate; evitati lenjeria din nylon sau lana si folositi lenjeria din bumbac.
- Evitati sa beti mai mult de o bautura alcoolica pe zi. Consumarea excesiva de alcool scade fertilizarea masculina si afecteaza de asemenea performantele sexuale ale barbatului (din cauza afectarii nivelului de androgen).
- Fumatul scade fertilitatea masculina si poate afecta capacitatea de fertilizare a ovulelor. Incercati sa renuntati la fumat, daca este posibil. Daca nu puteti renunta la fumat, incercati sa reduceti numarul tigarilor fumate.
- Abstinenta pe perioade lungi favorizeaza cresterea numarului de spermatozoizi vechi in sperma. Prin urmare, din cauza scaderii numarului de spermatozoizi capabili sa fertilizeze un ovul, este recomandabil sa aveti raporturi sexuale frecvente. Inainte de o spermograma sau de o procedura de reproducere umana asistata medical (inseminare artificiala sau fertilizare in vitro) se recomanda o perioada de abstinenta de 2-5 zile.
- Unele afectiuni (chiar si simple, precum amigdalita) pot avea drept efect scaderea numarului de spermatozoizi, in consecinta scaderea capacitatii spermei de a fertiliza. In aceste cazuri, testarea spermei (spermograma) ar trebui repetata. Infectiile care afecteaza organele genitale pot afecta numarul de spermatozoizi, de exemplu infectii ale epididimului sau ale canalului deferent, pot cauza blocarea lui. Daca simtiti orice simptome, oricat de usoare, consultati un medic. Unele medicamente afecteaza productia de sperma si reduc numarul de spermatozoizi, asadar consultati medicul daca luati medicamente.
- Evitati expunerea la orice fel de chimicale produse de fabrici. Chimioterapia si radioterapia afecteaza productia spermei. Consultati medicul daca folositi orice fel de medicamente din plante, deoarece ar putea interactiona cu alte medicamente care v-au fost prescrise.
Partenera femeie
- Fumatul scade sansele de a ramane insarcinata si creste incidenta complicatiilor sarcinii cum ar fi avortul sau nasterea prematura, in special la femei de peste 35 de ani. Se recomanda sa opriti fumatul inaintea tratamentului de fertilizare in vitro. Este absolut interzis sa fumati in timpul sarcinii.
- Evitati consumul de alcool inainte si in timpul tratamentului FIV. Alcoolul nu trebuie consumat deloc in timpul sarcinii.
- Daca sunteti supraponderala, incercati sa tineti cura de slabire si faceti de asemenea exercitii fizice cu regularitate, deoarece ajuta la imbunatatirea circulatiei si cresc sansele de a ramane insarcinata.
- Daca sunteti exagerat de slaba puteti avea menstruatii neregulate sau sa nu aveti menstruatie. Incercati sa luati in greutate pana ajungeti la standarde normale.
- Evitati sa beti mari cantitati de cafea zilnic, deoarece scad sansele de a ramane insarcinata. Nu consumati mai mult de trei cesti de cafea zilnic.
- Daca luati medicatie va rugam informati medicul. Unele medicamente pot afecta ovulatia.
Pentru ambii parteneri
Daca luati orice fel de medicament, altul decat cel prescris de medicul dumneavoastra, informati medicul pentru a putea face o evaluare daca are efect daunator asupra fertilitatii masculine sau feminine.
Cateva studii au aratat ca multe cupluri care au un suport bun emotional din partea membrilor familiei, prietenilor, altor cupluri confruntate cu infertilitatea sau a unui medic, au o rata mai mare de fertilitate decat cuplurile care nu au acest tip de suport emotional.
FIV poate si foarte stresant, de aceea incercati sa mentineti stresul cat se poate de scazut inainte si in timpul FIV. Mentineti un mod de viata sanatos si obiceiuri sanatoase de a manca. Luati un supliment de multivitamine.
Evitati expunerea pielii la farduri, lacuri, lipiciuri, dizolvanti organici, cerneluri. De asemenea, trebuie evitata aplicarea in exces a parfumului sau a deodorantelor. Contactele sexuale regulate reinnoiesc sperma, iar rezultatul va fi reprezentat de spermatozoizi de calitate mai buna – aceasta inainte de tratamentul FIV.
Sfaturi generale dupa FIV
Tocmai ati terminat un ciclu de FIV, ICSI sau inseminare artificiala? Asteptati un test de sarcina?
Retineti ca, desi nu trebuie sa faceti nimic pana la test, un embrion creste in uter si va incerca sa se implanteze. Va doriti ca acest embrion sa aiba sansa maxima, astfel incat sa nu risipiti resurse, bani, speranta si timp.
Asadar, iata 10 reguli care va vor ajuta sa mariti sansele de a ramane insarcinata:
- Nu beti cantitati mari de alcool.
- Nu stati in soare, ploaie sau vant pentru perioade lungi;
- Nu ridicati obiecte grele, nu faceti munca grea sau stresanta;
- Mancati regulat, beti cantitati mari de apa;
- Incercati sa va odihniti cat puteti de mult;
- Luati medicatia prescrisa de ginecolog la intervalele de timp sugerate;
- Evitati actele sexuale;
- Daca aveti copii, puneti-l mai mult pe partener sa aiba grija de ei pentru a nu va obosi;
- Daca va imbolnaviti in timpul acestei perioade, petreceti mult timp in pat si odihniti-va mult;
- Nu purtati pantaloni stramti sau alte haine care va pot presa uterul.
Dupa embriotransfer, in general, este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi :
1. Nu faceti baie in cada si nu inotati timp de 48 de ore dupa embrio-transfer;
2. Nu faceti dus (vaginal);
3. Nu folositi tampoane interne;
4. Nu intretineti raporturi sexuale, nu declansati orgasme pana cand inima fetusului nu este vizualizata ecografic;
5. Nu faceti jogging, aerobic, tenis, ski, catarari pe munte etc.
6. Nu incepeti nicio activitate fizica intensa;
7. Nu luati medicamente fara reteta sau alte medicamente prescrise fara acordul echipei FIV;
8. Nu ridicati obiecte grele;
9. Puteti sa va reveniti la munca dupa doua-patru zile de la embriotransfer;
10. Incercati sa va mentineti ocupata si optimista, discutati cu partenerul dvs. si cu cei apropiati, va va ajuta sa treaca mai usor cele 10 – 12 zile.
Bună la toți. Eu am 31 de ani trompele uterine scoase și o încercare icsi nereușită. Acum sunt la a doua încercare dar cu embriotransfer congelați, mai am de așteptat 7 zile. Îmi doresc să reușesc și să cred că totul este ok că voi avea și gemenii dar mă gândesc câteodată că nu am nimic acolo în burtică.. Sunt optimistă nu vreau să îmi mai fac speranțe ca în prima dată. Am fost foarte dezamăgită prima oară că nu sa prins. Doctorul mia zis că am mai multe șanse să rămân acum însărcinată decât prima Dată. Nu fumez nu beau alcool, nu droguri, da 1 cafea pe zi sau. O zi frumoasă la toate și sper să vină bebe cât mai repede la toate