Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Tehnici in azoo

Tehnici de recoltare a spermatozoizilor in azoospermie


Spermatogeneza este un proces foarte complex. Spermatozoizii sunt produsi de catre celulele Sertoli de la nivelul tubilor seminiferi din testicule. Intre tubii seminiferi se gasesc celulele interstitiale Leydig, raspunzatoare de secretia hormonala testiculara. Cei mai importanti hormoni secretati de testicule sunt testosteronul, androstendionul, dehidroepiandrosteronul.

Spermatogeneza depinde de nivelul de testosteron produs de celulele Leydig, dar si de alte interactiuni hormonale dintre testicul si hipofiza. Dezvoltarea si maturizarea fiecarui spermatozoid se realizeaza in doua-trei luni. De aceea, un barbat care urmeaza un tratament medical pentru a stimula spermatogeneza trebuie sa astepte cel putin un trimestru pana va observa un progres.

Caile de eliminare spermatice cuprind: epididimul, canalul deferent, veziculele seminale, canalele ejaculatorii si uretra. Epididimul este un organ alungit, aflat in spatele testiculului, alcatuit din unirea canalelor aferente ale testiculului. In epididim se produce lichid spermatic si in afara depozitarii spermatozoizilor, se produce si maturizarea finala a lor. Spermatozoizii strabat epididimul in aproximativ 14 zile. Din epididim sperma traverseaza canalele deferente, care au o lungime de 40-50 cm si un diametru de 2-3 mm. Spermatozoizii ajung apoi in canalele ejaculatorii din spatele prostatei; canalele ejaculatorii sunt doua conducte prin care sperma este purtata spre uretra. Aici spermatozoizii se amesteca cu lichidul seminal secretat de prostata si de veziculele seminale. In veziculele seminale se acumuleaza sperma in intervalul dintre ejaculari. Uretra la barbat este un conduct prin care se elimina urina sau lichidul spermatic in timpul ejacularii.

In cazul azoospermiei nu se gaseste nici un spermatozoid in lichidul ejaculat. Daca volumul lichidului seminal ejaculat este foarte redus (sub 1 ml) se recurge la proba de ejaculare retrogada (care presupune ca sperma intra in vezica urinara in loc sa fie eliminata prin uretra). Aceasta problema poate fi provocata de o operatie la nivelul prostatei, de unele medicamente sau unele boli cronice.

Azoospermia obstructiva (produsa de obstructii ale epididimului sau ale canalelor deferente din diverse cauze – genetice, infectioase, lovituri) poate fi corectata chirurgical, in unele cazuri, utilizându-se un microscop operator – vasoepididimostomia. Prin aceasta procedura este refacuta permeabilitatea canalelor deferente si spermatozoizii apar in lichidul seminal ejaculat. Daca operatia de reconstructie nu este posibila sau nu reuseste se recurge la recoltarea spematozoizilor de la nivelul epididimului sau din testicule. Spermatozoizii extrasi in acest fel sunt folositi in cadrul fertilizarii in vitro. Metoda de fecundatie va fi obligatoriu cea de microinjectie intracitoplasmatica (ICSI).

Prelevarea spermatozoizilor din epididim este mai usor de suportat de catre pacient, putandu-se obtine o cantitate mare de spermatozoizi de buna calitate. MESA (aspiratia microscopica a spermei din epididim) sau PESA (aspiratie percutanata a spermei din epididim) sunt proceduri care au succes, de obicei. Prin MESA se obtin probe de sperma de o calitate mai buna, de cele mai multe ori.

Azoospermia non-obstructiva, manifestata prin spermatogeneza deficitara, poate avea atat cauze congenitale, cat si dobandite (infectii, leziuni). Spermatogeneza se poate corecta, uneori, prin tratament medicamentos. In cazul in care se recurge la recoltarea chirurgicala a spermatozoizilor, de multe ori se face un un tratament de stimulare a spermatogenezei inainte de procedura. In cazul azoospermiei non-obstructive sau a oligospermiei severe este necesar sa se faca analiza genetica moleculara pentru microdeletiile cromozomului Y. De exemplu, sansa de a gasi spermatozoizi la barbatii cu anumit tip (A or B locus) de microdeletii ale cromozomului Y este de 0%. In schimb, sansele de a gasi spermatozoizi in cazuri de azoospermie provocata de oreion, torsiune, criptorhidie (testicul necoborat in scrot) sau azoospermie idiopatică (fara o cauza cunoscuta) sunt de 50-70%.

In cazul azoospermiei non-obstructive spermatozoizii sunt extrasi din testicule prin mai multe metode. In abordarea cazurilor de azoospermie non-obstructiva este important sa se determine daca pacientii au spermatozoizi si de unde se pot extrage, mai precis. Biopsia testiculara consta in extragerea unor mici fragmente din structura testiculara (Testicular Sperm Extraction – TESE), in care se cauta spermatozoizii. Prin intermediul TESA (Testicular Sperm Aspiration) se realizeaza aspiratia spermatozoizilor din testicul. In cadrul Microdissection TESE se face anestezie generala si este folosit un microscop operator. O alta tehnica de succes este TEFNA (aspiratia spermei din testicule prin utilizarea unor ace foarte fine – fine needle aspiration). Aceasta se poate face cu anestezie locala si nu este necesar un microscop operator.

In cazurile de azoospermie obstructiva sau non-obstructiva in care sperma este obtinuta din epididim sau din testicul ratele de reusita a FIV/ICSI par sa fie asemanatoare si daca se foloseste sperma proaspata si daca se foloseste sperma congelata. Avand in vedere faptul ca nu intotdeauna o fertilizare in vitro este incununata de succes se impune sa se foloseasca tehnici de recoltare a spermatozoizilor cat mai putin invazive, dar prin intermediul carora sa se obtina destui spermatozoizi care sa se poata criogena pentru incercari ulterioare.

Concluzie

In azoospermie se pot utiliza diferite metode pentru a obtine spermatozoizi din testicule si/ sau epididim, printre care interventia chirurgicala deschisa, microchirurgia si FNA (fine needle aspiration). In cazul azoospermiei obstructive se poate utiliza orice metoda, deoarece numarul mare de spermatozoizi prezenti ne permite acest lucru. Este de preferat sa se obtina sperma din epididim, deoarece este o procedura mai usoara. Pe de alta parte, in azoospermia non-obstructiva se recomanda interventiile chirurgicale deschise, microchirurgia si/sau punctia multipla ghidata, cu fine needle aspiration – pentru a obtine un numar cat mai mare de spermatozoizi.

In Bucuresti se pot face punctii sau biopsii epididimare/testiculare in Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” sau in cadrul Clinicii Medicale Gynera (dr. urolog Daniel Damian), in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni (dr. urolog Sebastian Voinea), in Clinica Genesis Fertility Center (profesorul Dov Feldberg din Israel), in Clinica Biogenesis Fertility Center.

Sursa 1 Sursa 2

 

Comments:

  • mara Says:

    as vrea sa stiu daca sotul maeu are cromozomii 47xxy si in sperma nu sa gasit nici un spermatozoid,se poate face ceva si ce anume .pur si simplu suntem disperati,nu stim de unde sa incepem si ce sa facem astept raspuns multumesc

  • Claudia Says:

    Buna ziua, numele meu este Claudia si va scriu din Oradea. Noi avem aceeasi problema cu sotul meu,sufera de azoospermie.
    Am fost in Ungaria(Budapesta) la tratamente pentru ca asa ni s-a recomandat, sotul meu a luat o gramada de medicamente si i s-au facut o gramada de analize, dar fara nici un rezultat. Am cheltuit o gramada de bani ca sa ne zica la urma ca sotul meu nu va putea face niciodata copii.
    Noi ne-am gandit la un donator.
    va rog sa imi scrieti daca puteti.
    Cu stima Claudia Filep.

  • daniela Says:

    Spermograma

    Volum sperma 2.5 ml ≥1.5

    Viscozitate normal normala

    Aspect sperma normal normal

    pH sperma 7.6 7.2 – 8

    Concentratie spermatozoizi < 0.4 mil./ml ≥ 15

    Leucocite 0.025 mil./ml < 1

    Comentarii :
    Datorita numarului scazut de spermatozoizi nu se pot aprecia morfologia, mobilitatea si viabilitatea acestora.
    oare am azoospermie????

  • Nu e chiar azoospermie, ci oligospermie severa. Te asteptam pe forumul de infertilitate masculina: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=7 Numai bine!

  • iulian Says:

    Numele meu e iulian si am o problema mai veche si din lipsa de bani nu am putut merge la doctor.Problema e ca nu mi-au coborat inca testiculele{nu se afla in scrot}vreau sa stiu daca este vreo problema cu fertilitatea??

  • Alina Says:

    Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati sunt disperata!! Astazi am primit rezultatul sotului meu la spermograma si numarul de spermatozoizi este foarte scazut. Vreau sa-mi spuneti daca este grav si daca se poate face ceva.

    Va multumesc!

    SPERMOGRAMA
    Aspect sperma = Normal – Alba opaca
    Comentarii
    Sperma are vascozitate normala.
    Celule epiteliale – rare.
    Leucocite – relativ frecvente.
    Prezent mucus.
    Abstinenta 5 zile.
    Numar spermatozoizi = 6.4 mil./ml [20 – 100]
    pH sperma = 7.2 – [7.12 – 8]
    Spermatozoizi forme aberante < 30 % [0 – 30]
    Spermatozoizi mobilititate normala = 60 % [60 – 100]
    Timp de fluidificare completa a spermei < 30 minute [0 – 30]
    Volum sperma = 4.2 ml [2 – 5]

  • Alina, te rugam sa scrii pe forum, pe topicul de infertilitate masculina: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=7

    Numai bine!

  • Iulian, da, ai putea avea probleme, trebuie sa mergi neaparat la medic. In spitalele de stat este gratuit. Mult succes!

  • mihaela Says:

    fetelor, nu ma gandeam ca la 25 de ani sa ma aflu in fata unor asemenea probleme. avem 5 luni de la nunta si de 4 incercam sa facem un bebe. dupa niste investigatii, sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie. nici macar un amarat de spermatozoid. ne-am plans de mila si acum trebuie sa ne apucam de treaba. recomandati-mi unde sa merg. am vazut listelepe net, dar vreau ceva concret de la cineva care a fost undeva si a fost multumita. noi in primul rand trebuie sa vedem daca exista spermatozoizi (punctie testiculara) sau daca e hormonal. multumesc!

  • Mihaela, te asteptam pe forum, sunt multe cupluri care se confrunta cu infertilitatea masculina: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=2

  • diana Says:

    sotul meu azi a fost operat..diagnostic azoospermie.a facut TESE..la merano..italia..si a reusit ia gasit spermatozoizi..nu va pierdeti speranta doar atunci cand fsh este enorm de mare s-ar putea sa nu gaseasca…

  • Felicitari, Diana, sa fie bine pana la capat! Te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=2

  • Iordache Camelia Says:

    Domnule doctor Damian.
    Stiti ce problema am.
    Mi-am pierdut speranta intr-un remediu.

    Camelia Iordache

  • lucia Says:

    draga diana ce vrei sa zici cu fsh extrem de mare ca eu sunt disperata si nu mai inteleg nimic . sotul meu are fsh-ul 35,3mlU/ml are vreo sansa ?

  • Lucia, te asteptam pe subiectul de infertilitate masculina de pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=2

  • geanina Says:

    domnule doctor damian, cum pot ajunge la dumneavoastra la un consult urologic cu un amic, in conditiile in care nu este asigurat la nici o casa de sanatate?? (este strain) va gasesc la o clinica privata sau un cabinet particular?? sper sa imi raspundeti cat de curand, cu respect.

  • Geanina, iata fisa dr. Daniel Damian:

    Dr. Daniel DAMIAN

    Medic primar urologie / andrologie
    Doctor in stiinte medicale – domeniul Infertilitate masculina
    Clinica Gynera si Spitalul Clinic de Urologie “Th. Burghele”

    Dumnealui raspunde si la intrebari pe forumul SOS Infertilitatea: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=68

  • nicoleta Says:

    Buna ziua.
    Diana, te rog sa mi zici si mie la ce clinica ai fost in Italia, oras si nume clinica, multumesc.

  • nicoleta Says:

    Buna, va rog s ama indrume si pe mine careva pentru niste analize mai amanuntite pentru azoospermie. Multumesc

  • Nicoleta, te asteptam pe forum, topicul de infertilitate masculina.

  • karina Says:

    cine a mai avut reusite cu dr voinea sebastian? are si cab privat? un nr de tel sau adresa de mail are cineva?

  • Karina, te rugam sa adresezi aceste intrebari pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=7&start=880

  • alina Says:

    diana cat ai platit TESE in italia ca si sotul meu are azoospermie si trebuie sa faca….si noi suntem tot in italia….

  • Alina, ai detalii despre infertilitatea masculina pe forum: http://forum.infertilitate.com

  • JON Says:

    buna.am facut 2 spermograme in 3 luni si rezultatele sunt:prima spermograma:volum 4.0 ml,valoare ph 7.7,concentratie 30 mil_ml,
    motilitate : -rapid progresivi 0%
    -lent progresiv 29%
    -neprogresivi 10%
    -imotili 61%
    morfologie: normali 17%
    defect cap 66%
    defect intermediar 7 %
    defect coada 10%

    aglutinare-absenta

    la a 2 spermograma:
    volum 4.0 ml,valoare ph 7.5,concentratie 25 mil_ml,
    motilitate : -rapid progresivi 4%
    -lent progresiv 33%
    -neprogresivi 13%
    -imotili 50%
    morfologie: normali 15%
    defect cap 77%
    defect intermediar 2 %
    defect coada 6%
    mentionez ca am luat brinca ursului timp de 2 luni 4 comprimante pe zi.
    Asi dori sa ma lamureasca cineva diagnosticul fiind astenozoospermie si teratozoospermie daca pot sa am copii pe cale naturala sau numai in vitro.Am citit si ca s-au schimbat standardele de verificare a calitatii spermei aspectul de morfologie fiind de 4%forme normale in loc de 30% si de mobilitate de 30%in loc de 50%.Sunt disperat ca nu stiu ce calitate are sperma mea si daca pot avea copii pe cale naturala.Va multumesc.

  • Jon, in primul rand: OPRESTE BRANCA URSULUI. Face mai mult rau.

    Apoi, pentru discutii despre spermograme te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=5&t=7

  • carmenmm Says:

    am si eu o imtrebare a fost cineva la un androlog in debrecen
    stiti cum se face o programare la o clinica buna. am dori sa facem o programare dar nu stim limba maghiara. stiti daca se poate face si in limba engleza

  • ally Says:

    Buna!!! Nu stiu cat de actual este siteul, ideea e ca sotul meu in urma unui oreion tratat in spital cu penicilina, acum a fost diagnosticat cu azoospermie! Ce sanse am mai putea avea pentru a concepe un bebe? Avem vreo sansa?? Suntem din Satu Mare, eventul un medic la care am putea apela??

  • Florin Says:

    Buna ziua,
    Si eu am fost diagnosticat cu azoospermie si am făcut o operație care se numeste vasoepididimostomie la Spitalul Fundeni la dl doctor Sebastian Voinea in luna mai 2015. La 6 luni de la operatie am făcut o spermograma si mi-a iesit in parametri normali. Va recomand sa mergeți cu toată încrederea la dl doctor pentru a va putea rezolva problema. Sunt o echipa de profesioniști desăvârșiți. Succes tuturor!

  • Ana Says:

    Buna seara! Si noi ne confruntam cu azoospermia, dar din pacate la noi fsh sotului e foarte mare, 36 si am inteles de la dr. Sebastian Voinea( un om si un doctor minunat) ca asta inseamna ca sotul meu nu produce spermatozozi de foarte mult timp sau poate nu a produs niciodata. Ne-a dat totusi sanse prin fiv. A mai fost cineva in situatia noastra si a reusit? Va rog sa ne ajutati cu informatii, ne-ar fi de mult ajutor. Multumesc si bebei frumosi la toate aspirantele ! :)

  • Andreea niculae Says:

    Buna ziua sunt cu sotul meu de 10 ani si nu am ramas insarcinata niciodata. Eu mi-am facut toate analizele posibile si nu mi-a gasit nimic. Si-a facut si sotul analizele si are la spermograma:
    Volum 3.00
    Aspect culoare alb galbui, vascozitate medie
    Ph 8,70
    Nr spermatozoizi 0
    Mobilitate 0.00
    Motilitate 0

    As vrea sa stim ce este de facut. Va multumim.

  • Cristina Says:

    Bună ziua, sunt noua în grup, am 28 ani și de un an tot am încercat sa avem un bebe… Văzând ca acesta întârzie sa apară decis sa mergem la medic. Vestea a venit în scurt timp, soțul meu suferă de azoospermie non obstructiva, ni s-a recomandat micro țese 4fiv(în jur de 10000 euro), ceea ce nu ne permitem. Am luat în calcul varianta inseminarii cu donator și aici ne lovim tot de problema costurilor. Îmi poate spune cineva care a suferit de aceasta problema și a găsit soluția și vindecarea într-un mod mai puțin costisitor, dacă exista ceva tratamente și care bineînțeles sa fi dat rezultate! Accept orice sugestie, sfat etc… Put și simplu, îmi vine sa îmi smulg parul când aud ca prietenele mele sunt însărcinate și eu trebuie doar sa strâng din dinți… Si mai e și problema aia “da tu când faci unul”. Îmi vine sa ma mut undeva în pustietate sa numai vad pe nimeni. Sper sa ma puteți ajuta cu câteva sfaturi

Leave a Reply or Comment

You must be logged in to post a comment.

Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.