Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Abrevieri frecvente

 

Subiectul similar pe forum.

 

Va propunem o lista actualizata cu abrevierile frecvente folosite in reproducerea umana asistata.

AH: assisted hatching / ecloziune asistata. Procedeu de fertilizare asistata care presupune crestarea membranei embrionului pentru a se fixa mai usor pe peretele uterin. Este recomandat in cazul esecurilor repetate FIV sau femeilor peste 35 de ani. Rezultatele sunt insa contestate de unii specialisti, existand studii care arata ca acest procedeu nu ar imbunatati ratele de reusita.

Analogi / Antagonisti GnRH: medicamente folosite pentru inhibarea ovariana. Analogii se utilizeaza pe intreg parcursul stimularii pentru inhibarea ovulatiei inainte de punctia ovocitara, pe cand antagonistii se utilizeaza, in doza unica sau in multiminidoze, numai cand foliculii ating anumite dimensiuni,  in acelasi scop: inhibarea maturarii foliculare inainte de punctie.

Anticorpi: substante produse de catre corp pentru a preveni infectiile, insa atunci cand ataca sperma sau fetusul pot cauza infertilitate.

Anticorpi antispermatici: anticorpi care ataca sperma, pot fi produsi atat de barbat cat si de catre femeie.

Azoospermie: lichidul seminal nu contine spermatozoizi.

ßHCG Beta Human Chorionic Gonadotropin: fractiunea beta a hormonului coriogonadotropinic uman determina daca o femeie este insarcinata. Cu ajutorul unui test de sange, in functie de nivelul acestui hormon, se poate confirma prezenta unei sarcini, dupa numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat.

Blastocist: un embrion care are intre 60-100 de celule, de obicei in zilele 5-7 de viata.

BTS: Boli cu transmitere sexuala, unele dintre ele (cum ar fi clamidia, ureaplasma sau sifilisul) putand afecta fertilitatea.

Calcium Ionophore: Daca un ovocit nu se fertilizeaza dupa ICSI, o explicatie ar putea fi ca ovocitului ii lipsesc oscilatiile calciului necesare pentru fertilizare care sunt initiate in mod normal de sperma. Adaugarea de calcium ionophore dupa ICSI stimuleaza artificial eliberarea de calciu iar fertilizarea poate avea loc.

Crioconservare: inghetarea si stocarea embrionilor.

Chist ovarian: este un sac umplut cu lichid care se dezvolta in ovar. De obicei, poate fi pus in legatura cu tulburarile hormonale sau cu endometrioza.

Cariotip:o analiza a cromozomilor, care determina prezenta sau nu a unor defecte genetice.

Defect (deficienta) de faza luteala: valori insuficiente ale progesteronului dupa ovulatie care pot impiedica fixarea embrionului sau duce la pierderea sarcinii in faze incipiente.

DPO – Days Post Ovulation: zilele de dupa ovulatie

ET – embryo transfer / transfer embrionar. Un embrion fertilizat in afara organismului uman este depus in cavitatea uterina.

Embrion: faza de dezvoltare de la fecundarea ovulului pana la formarea tuturor organelor.

EmbryoGlue – produs ce are rolul de a creste sansele de implantare a embrionului; imbogatit cu carbohidrati si aminoacizi, ajuta embrionul in timpul transferului si al implantarii. Acesta conține o concentrație relativ mare de hialuronic recombinant si albumina.

Endometru: mucoasa interna a uterului ale carei dimensiuni se modifica in functie de valorile estrogenului/progesteronului. Este locul unde se implanteaza embrionul.

Estradiol: hormon feminin produs de catre ovare, responsabil cu aparitia caracterelor secundare feminine. Determina cresterea foliculilor si are valoarea maxima la ovulatie.


Ecografie
: folosirea de ultrasunete pentru a obtine o imagine a unor organe interne. In infertilitate, este folosita indeosebi pentru a monitoriza evolutia lunara a foliculilor.

Endometrial Curretage: Chiuretajul endometrial nu trebuie sa fie confundat cu un chiuretaj obisnuit. In acest caz, o mica parte a endometrului va fi fragmentat în a doua parte a ciclului pre-menstrual, anterior stimularii și debutului menstruatiei. In unele cazuri, se va obtine o mica mostra de tesut. La urmatorul ciclu (ciclu de stimulare) atributele moleculare ale endometrului vor fi de obicei imbunatatite.

Endometrioza: prezenta unui tesut asemanator endometrului (mucoasei uterine) in afara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine.

Faza foliculara: faza pre-ovulatorie a unui ciclu, in timpul careia foliculul se dezvolta sub influenta nivelului crescut al estrogenului. Dureaza in medie 12-14 zile.

Faza luteala: faza post-ovulatorie a ciclului. Corpus luteum (corpul galben) produce progesteron, care determina cresterea endometrului.

FET – Frozen Embryo Transfer: transferul unui embrion inghetat (crioconservat).

FIV: fertilizare in vitro. Crearea embrionului in afara corpului uman prin prelevarea unui ovul de la femeie. Fecundarea lui in conditii de laborator si transferul lui in cavitatea uterina.

Folicul: un sac plin cu lichid aflat in interiorul ovarului, unde de regula se dezvolta in fiecare luna cate un ovocit (din foliculul dominant).

FSH: Hormonul de stimulare foliculara. Acesta este responsabil cu stimularea spermatogenezei la barbati si a dezvoltarii foliculilor la femei. Nivelurile crescute ale FSH-ului indica probleme de fertilitate.

Gameti: celula reproducatoare (spermatozoizii la barbat, ovulele la femeie).

GIFT: transferul intra-tubar de gameti. Metoda de reproducere umana asistata, prin care gametii sunt introdusi in trompa uterina, fecundarea propriu zisa avand loc in organismul femeii.

Gonada: glanda sexuala masculina (testicul) sau feminina (ovar).

GnRH: hormon eliberator de gonadotropine, cu rol in reglarea functiei ovariene.

Halosperm: alegerea tehnicii de reproducere asistata in functie de fragmentarea ADN-ului spermatic.

HCG: coriogonadotropina umana. Rolul biologic al HCG consta in mentinerea corpului luteal in cursul sarcinii.

Histerosonografie: cea mai modernă metodă ecografică, minim invazivă, care permite identificarea cu mare acuratețe a modificărilor de la nivelul cavității uterine și studiul permeabilității trompelor. Ca metoda complementara este histerosalpingografia cu substanta de contrast, insa histerosonografia este mai putin dureroasa, nu presupune iradiere, nu necesita spitalizare, iar pacienta poate viziona in timp real intregul proces.

HSG: Histerosalpingografie. Examen radiologic al uterului si al trompelor.

HSC: Histeroscopie. Verificarea cavitatii uterine prin introducerea unei camere optice.

Hiperstimulare ovariana: efect secundar cu potential letal al tratamentelor de stimulare hormonala. In cazurile grave, poate duce la ruptura ovariana si alte complicatii.

IAD: Inseminare artificiala cu donator.

IA: Inseminare artificiala.

ICI: inseminare intracervicala

IUI: Inseminare intrauterina

ICSI: Injectarea intracitoplasmatica de sperma este o metoda complementara FIV care permite injectarea unui spermatozoid in ovocit. Este folosita in cazurile de infertilitatea masculina sau infertilitate inexplicabila, atunci cand prin procedura de FIV simplu nu s-au obtinut embrioni.

IMSI– injectie intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic.In cadrul acestei proceduri, rata de obtinere a unei sarcini este in special imbunatatita in situatiile in care fragmentarea ADN este mare.

IVM: In vitro maturation – este o noua tehnica de fertilizare in vitro, care consta in faptul ca nu mai este necesara stimularea ovulatiei prin administrarea de hormoni. Recoltarea ovocitelor se face in starea in care acestea sint imature, iar intr-o perioada de 24-48 de ore, in laborator, ajung in stare matura; continuarea este ca la FIV-ul classic – se produce fecundatia (cu ICSI sau fara) si embrio-transferul.

MESA: tehnica microchirurgicala utilizata in vederea recoltarii spermei localizate in apropiere de situs-ul de obstructie din epididim (in amonte de obstacol). Avantajul acestei tehnici este ca se poate colecta o cantitate relativ crescuta de sperma, comparativ cu alte proceduri.

PBD – Polar Body Diagnostics: o analiza a corpilor polari ai ovocitului, utilizand tehnologia moderna a hibridizarii genetice comparative. Acest test molecular genetic examineaza intregul genom pentru identificarea anormalitatilor.

PCOS: Sindromul ovarelor polichistice.

PESA: tehnica prin care se vor recolta spermatozoizi maturi din partile superioare, initiale, ale epididimului (partea unde este depozitata sperma anterior ejacularii). De retinut ca se extrage o cantitate mai mica de sperma decat in cadrul MESA.

P-ICSI – Physiological-ICSI: intr-o procedura ICSI standard, spermatozoizii sunt studiati la microscop si selectati in functie de anumite criterii morfologice. „Morfologie” insa nu este echivalent cu functionalitate si maturitate, astfel ca ar putea fi selectati si spermatozoizi imaturi. Tocmai de aceea, in cadrul P-ICSI, spermatozoizii vor fi pusi in contact cu un polimer natural (acid hialuronic), enzima produsa doar de spermatozoizii maturi si genetic viabili, localizata in capul spermatozoidului. Astfel, doar spermatozoizii maturi, biochimic competenti, se unesc cu acidul hialuronic si in acest fel pot fi izolati pentru a fi folositi  pe cale injectabila.

PGD – diagnostic genetic preimplantator: Testele PGD pot ajuta la determinarea starii de sanatate a embrionilor, inainte de a fi implantati in timpul tratamentului de fertilitate.

SET – Single Embryo Transfer: transferul unui singur embrion, in special in vederea evitarii sarcinilor multiple.

Sperm DNA fragmentation – fragmentarea ADN-ului spermatic: Atunci cand materialul genetic nu este de o calitate satisfacatoare, firele lungi de ADN sunt susceptibile de rupturi (fragmentare al ADN-ului). Gradul de fragmentare a ADN-ului poate fi un predictor important al unei fertilitati masculine scazute. Pacientii care prezinta un nivel ridicat al fragmentarii ADN-ului spermatic au o fertilitate scazuta, in cele mai multe cazuri nerealizandu-se fecundarea ovulului. In tratamentele de reproducere umana asistata, folosirea metodelor de selectare a spermatozoizilor fara fragmentatii ale ADN-ului, poate reduce riscul de pierdere a sarcinii. In special in cazul celor cu pierderi repetate de sarcina trebuie sa se aiba in vedere fragmentarea ADN. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a studia mecanismul fragmentarii ADN si potentialul efect terapeutic al antioxidantilor.

TB – Temperatura bazala. Este temperatura organismului in stare de repaos. Este recomandat sa se masoare in fiecare zi la aceeasi ora, dimineata, inainte de a va ridica din pat. De obicei dupa ovulatie apare o crestere de aproximativ de 0.5 grade, care se mentine pana la urmatoarea menstruatie.

TESE: extragerea chirurgicala a spermatozoizilor din testicul.

TPC – test post-coital: cunoscut si sub numele de testul Sinus–Huhner, are scopul de a demonstra posibilitatea fizica a spermatozoizilor de a penetra stratul de mucus cervical.

Varicocel – varice situate la periferia testiculului, care au drept efect cresterea temperaturii acestuia, ceea ce altereaza calitatea producerii de spermatozoizi.

 

Comments:

  • maria Says:

    Utila rubrica, tot citeam pe forumuri de “AH” si nu stiam ca inseamna assisted hatching. Multumesc! Succes si voua! :)

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.