Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Fertilizarea in vitro

…………………………………

[Pentru discutii despre FIV va asteptam pe forum!]

Calculator data nasterii pentru sarcini obtinute prin FIV.



Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnica de reproducere umana asistata, la care se apeleaza dupa ce toate tratamentele clasice au esuat (inclusiv cealalta procedura de reproducere umana asistata, mai putin invaziva – inseminarea artificiala) sau in cazuri de infertilitate mai grave, unde se recomanda din start fertilizarea in vitro (lipsa trompe, infertilitate masculina grava).

fiv

[Sursa foto]

Fertilizarea in vitro (FIV) inseamna crearea embrionului in afara corpului uman. Fertilizarea nu intervine cu nimic in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii. Dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele (celulele germinative feminine) sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii partenerului intr-o eprubeta (in vitro). Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde, in cazul fericit, acestia vor continua sa se dezvolte, rezultand sarcina. Sansele de reusita a acestei proceduri (obtinerea unei sarcini viabile) sunt insa destul de mici, procentele estimate de majoritatea clinicilor fiind in jur de 30-35%.

Procedura FIV consta in trei pasi majori:

  • inducerea stimularii ovariene
  • punctia ovariana (extragerea ovocitelor)
  • embrio-transferul.

Stimularea ovariana controlata – inducerea cresterii mai multor foliculi

Acest pas consta in doua faze: prima- este pre-tratamentul, cand functia ovaraiana este temporar suspendata fie cu pastile contraceptive., fie cu injectii. Acest pre-tratament conduce la rezultate mai bune ale stimularii si, de asemenea, la o programare flexibila a ciclurilor. Dupa acest pre-tratament, daca totul este in regula, se poate incepe stimularea ovariana, de obicei prin tratament diferentiat in functie de pacienta si de profilul hormonal al acesteia. Totul se face sub monitorizare ecografica, la interval de cateva zile. Lungimea medie a stimularii este de 10-12 zile. Atunci cand foliculii cei mai mari ating 17-18 mm, incepe pregatirea pentru extragerea ovocitelor. Urmeaza o injectie care declanseaza faza finala de maturare a ovocitelor, iar punctia este programata dupa 36 de ore.

Riscurile stimularii ovariene:

In cca. 10% din cazuri, in ciuda stimularii, pot sa apara foarte putini foliculi sau chiar deloc. In aceste cazuri, este necesara intreruperea procedurii si startul uneia noi, unde se recomanda o stimulare diferita.

Aproape toate pacientele care sunt sub tratamentul de stimulare ovariana resimt anumite dureri abdominale, crampe, balonari. In cca 1% din cazuri aceste simptome sunt mai grave si se dezvolta hiperstimularea ovariana, caz in care ovarele se maresc, dureri abdominale mai acute sunt prezente. Iar in cele mai severe cazuri, lichidul se acumuleaza in abdomen si etse cazul sa fie drenat. Daca aceste simptome sunt prezente deja in timpul stimularii, incetarea procedurii sau congelarea tuturor embrionilor poate fi deveni necesara.

Punctia ovariana

La 36 de ore dupa  injectia cu  hormon Hcg (pregnyl, ovitrelle), se face punctia ovariana, procedura care se efectueaza sub anestezie. In timpul punctiei, un ac fin este introdus in ovare ca sa absoarba foliculii si sa obtina ovocitele.

In aceeasi zi, ovocitele sunt fertilizate fie prin fertilizare directa, fie (indeosebi in cazul unei hipofertilitati masculine) prin injectie introcitoplasmatica a spermatozoidului direct in ovocit (ICSI).

Ovocitele nu pot fi extrase din toti foliculii, rata de extragere fiind de 80%

ICSI (injectia introcitoplasmatica de sperma)

Daca parametrii spermei sunt slabi sau daca exista alta indicatie (de ex. fertilizare nereusita in cazuri anterioare) ovocitele sunt fertilizate cu ICSI in loc de fertilizarea clasica. In timpul ICSI, sperma selectata este trecuta prin stratul protector ce inconjoara ovocitul cu un ac foarte fin de sticla. In 1-2% din cazuri, acest proces dauneaza embrionului si in consecinta, nu se va dezvolta un embrion normal din acel ovocit. Folosirea ICSI nu are alte efecte adverse asupra embrionului sau fatului. Rata anomaliiilor congenitale nu este mai mare decat la fertilizarile obisnuite.

fiv

[Sursa foto]

Asisted hatching

In anumite cazuri, inainte de embrio-transfer, invelisul care inconjoara embrionul este perforat fie cu un laser, fie cu uacid, procedura numita assited hatching. Aceasta procedura poate ajuta la implantarea cu succes a embrionului. Procedura nu dauneaza embrionului, nu creste riscul malformatiilor. Creste usor riscul obtinerii de gemeni monozigoti.

Embrio-transferul

Transferul a unu,  doi sau trei embrioni (mai rar patru) este programat a doua sau a treia zi de la punctie, iar la unele clinici chiar a cincea zi (in cazul dezvoltarii de blastocisti). In timpul transferului, mai intai un cateter gol este trecut prin cervix, pentru a se vedea daca transferul este usor sau dificil. Odata ce este confirmat accesul la cavitatea uterina, embrionii sunt absorbiti intr-un cateter similar si transferati in cavitatea uterina.

Riscuri referitoare la sarcina

Exista posibilitatea aparitiei unei sarcini ectopice (extrauterine) dupa FIV, riscul fiind  de 2-3%. Este de asemena posibil ca o persoana sa dezvolta o sarcina in trompe si una in uter (riscul este de la 1: 5000  la 1: 30000). Riscul de avort spontan este crescut in cazurile de sarcina obtinuta prin FIV, acesta fiind cauzat in principal de problemele care stau la baza apelarii la FIV, nu de procedura in sine.

Riscul anormalitatilor genetice sau congenitale nu este crescut in cazul acestei proceduri, este acelasi ca si pentru sarcinile obisnuite (2-3%). Folosirea echipamentelor/metodelor de laborator nu cresc riscurile de defecte la nastere.

Rata de obtinere a sarcinii

In general, rata de obtinere a unei sarcini (de reusita a unui ciclu FIV) este de 30-35% (estimata de clinici). Aceasta depinde si de varsta femeii, este mai mare cu cat femeia este mai tanara. Cca. 20% din sarcini sunt multiple, majoritatea acestora fiind gemeni.

Despre esecul in FIV (in lb. engleza):
http://www.drmalpani.com/failedivf.htm


Costurile FIV

Costul unei fertilizari in vitro in Romania variaza intre 1400-3000 euro, la care se adauga costul medicamentelor necesare – care pot ajunge, in functie de tratamentul prescris, la 2000 euro (fara analizele premergatoare pe care cuplul trebuie sa le efectueze, care ajung si ele la cca. 1000 RON). In concluzie, pentru o singura incercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie sa dispuna de 3000- 5000 euro.

Trebuie mentionat faptul ca in celelalte tari europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acorda de catre stat posibilitatea de a efectua un numar gratuit de fertilizari in vitro. In tari precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. statul sustine financiar tehnicile de reproducere umana asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu).

In privinta “costurilor” psihologice ale cuplurilor a caror unica sansa de a avea un copil este fertilizarea in vitro, …aici ar fi foarte multe de zis  si asteptam de la voi marturii. De asemenea, daca aveti intrebari despre FIV, ni le puteti adresa si va vom raspunde, in masura in care cunoastem aceste raspunsuri.

Cititi si:


 

 

Comments:

  • Gabriela Says:

    Buna. As dori sa fac si eu o inseminare artificiala cu donator, imi puteti recomanda o clinica ?

  • Vero Says:

    Buna. Si eu tot la Gynera m-am ,,tratat de infertilitate”, dar la dr. Laura Dracea. Am avut norocul sa o vad intr-o emisiune la tv si m-a convins sa vin la clinica pentru investigatii. Am doar cuvinte de lauda la adresa dumneaei si mi-a placut modul dansei de a discuta cu pacientii. Dupa 2 ani de la nastere, merg periodic impreuna cu gemenele mele in vizita la dumneaei la cabinet, deoarece chiar s-a creat o legatura. De inseminarea cu donator nu stiu ce sa spun, dar putei suna la clinica pentru a cere informatii. Personalul este foarte prietenos, amabil si te ajuta cu indicati si sfaturi, iti raspund la orice intrebare ai legata de infertilitate si fertilizare. Recomand cu sinceritate gynera si ii respect pentru profesionalism. Toate bune!

  • oana Says:

    Buna ziua…. eu si sotul meu, ne confruntam cu aceasta problema de multi ani, iar din dorinta de a avea copii am facut si 2 fiv uri, la utimul am obtinut mai multi embrioni, pe care i am congelat si am mai facut 2 embrio transferuri….rezultatele….negative … totul absolut s a facut doar pe cheltuiala noastra, clinica nu ne a spus nici macar, ca o parte din cheltuiala o putea sustine staul, daca noi ne am fi incadrat in anumite criterii, rugamintea mea ar fi, daca se poate, nu stiu unde ar trebuii sa ma interesez, as vrea sa stiu daca nu cumva, dupa tot ceea ce noi am platit, clinica nu cumva a decontat si de la stat o parte din bani. Daca cinea ma poate ajuta cu o informatie, unde anume as putea sa ma interesez…. va rog, astept un raspuns.

  • […] Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere umana asistata, la care se apeleaza dupa ce toate tratamentele clasice au esuat (inclusiv cealalta procedura de reproducere umana asistata, mai putin invaziva – inseminarea artificiala) sau in cazuri de infertilitate mai grave, unde se recomanda din start fertilizarea in vitro (lipsa trompe, infertilitate masculina grava). Procedura de fertilizarea in vitro consta in trei pasi majori: inducerea stimularii ovariene, punctia ovariana (extragerea ovocitelor), embrio-transferul. In general, rata de obtinere a unei sarcini (de reusita a unui ciclu FIV) este de 30-35% (estimata de clinici). Aceasta depinde si de varsta femeii, este mai mare cu cat femeia este mai tanara, arata infertilitate.com. […]

  • rodi Says:

    Buna seara. Sunt noua pe aici si am cateva intrebari. In urma cu 5 ani avut o sarcina extrauterina pe stânga si mi-a fost tăiată trompa, după aproximativ 3 ani am facut-o pe cea de-a doua pe partea dreaptă pe care am eliminat-o cu metotrexat iar anul trecut 2015 am facut iar extrauterina tot pe dreapta si am încercat sa o elimin tot cu injecții dar nu am reusit si in cele din urma mi-a fost tăiată si trompa dreapta. Acum îmi doresc foarte tare un bebe si urmează sa fac procedura de fertilizare in vitro. Vreau sa ma ajutați cu un raspuns: pot rămâne însărcinată după procedură? Am sanse sa rămân având in vedere ca sansele sunt undeva la 30% pt orice femeie. Ce ar trebui suplimentar sa fac pt a spori sansele pt a concepe copilul si pt a duce la sfârsit sarcina? Sunt sanse sa pierd sarcina si ce ar trebui sa fac pt a evita acest lucru? Ce analize pot efectua pt a vedea daca sunt predispusă sa pierd sarcina? Din cate am inteles una din cauze pt pierderea sarcinii este lipsa unei vitamine din corp. Daca asa este spuneti-mi va rog ce vitamina este si daca pot verifica cumva daca îmi lipseste? Multumesc anticipat.

  • Elena Says:

    Buna seara!
    Am un spray on”Suprefact nasal 0,1 si nu mai am nevoie de el. Este cineva interesată? (Ofer gratis)
    Multumesc!

  • Dorinela Says:

    Buna ziua. Am o prietenă care a facut un embriotransfer cu embrioni congelati si rezultatul testului beta hcg a fost 298, repetat la 2 zile a iesit 333. Va rog, nu stim ce se intampla, de ce nu se dublează. Va rog, astept un raspuns.

  • Anca Says:

    Buna, am si eu o problema,nu am ovulatie si am o trompa infundata.Se poate apele la Fiv?

  • Mirela Says:

    Buna seara daca se poate face fiv cu doar 3%forme normale la sperograma?

  • […] Fertilizarea in vitro este o alta modalitate prin care o femeie poate ramane insarcinata. Aceasta tehnica este recomandata cuplurilor in care si partenerul are probleme de fertilitate (prea putini spermatozoizi, mobilitate redusa a acestora, etc.). Practic, se recolteaza ovule de la femeie si lichid seminal de la barbat, iar in laborator, ovulul se fecundeaza cu spermatozoizii partenerului. […]

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.