Cercetari recente
O noua abordare a infertilitatii masculine
Problemele sistemului de reproducere masculin sunt potenţial la fel de grave ca si cele produse de încălzirea globală.
Ne-am obisnuit din pacate sa tot citim in ziarele avide dupa audienta informatii ridicole, absurde sau catastrofiste, publicate sub cliseul “cercetatorii britanici au descoperit ca…”. Si sa nu le mai acordam atentie. Insa cercetarea este un domeniu serios, indispensabil avansarii societatii umane, rezolvarii problemelor si anticiparii pericolelor. De curand, prestigiosul post de televiziune ARTE a realizat un reportaj traumatizant despre fenomenul de “demasculinizare” care se petrece in societatea contemporana si a carui cauza este poluarea. Reportajul a fost urmat de o dezbatere cu invitati de prestigiu, printre care ministrul francez al Ecologiei.
Emisiunii – al carei ecou a fost amplu si care a primit premiul Europa la categoria “Cel mai bun program TV de actualitate” – i-a fost dedicata de catre ARTE o pagina web complexa, cu multe informatii, pe care o puteti accesa aici.
Traducere a informatiilor generale:
Problemele sistemului de reproducere masculin sunt potenţial la fel de grave ca si cele produse de încălzirea globală.
In ultimii 50 de ani, producerea de sperma de catre specia umana a scăzut in medie cu 50%. De ce?
În ţările occidentale, numărul de cazuri de cancer testicular este în creştere. În Danemarca, se inregistrează o cota vertiginoasa de 400% în şaizeci de ani. De ce?
Numărul de anomalii congenitale ale sistemului de reproducere masculin creşte, de asemenea. De ce?
Populatia de peşti din unele râuri se feminizeaza. Din ce in ce mai multe malformatii sexuale şi cazuri de infertilitate sunt observate la foci, păsări, crocodili, broaste… Studii asupra faunei sălbatice indică o creştere a demasculinizarii. De ce?
Feminizare a naturii, pe de o parte, reducerea numarului de spermatozoizi la bărbaţi pe de altă parte. Evenimente bizare si perturbatoare intre care nimeni nu s-ar fi gandit sa faca vreo legatura.
Şi dacă toate aceste observatii au o origine comună?
Este ipoteza indrazneata a unui numar mare de oameni de ştiinţă atât in SUA, cat şi in Europa. Ei sunt convinsi de faptul că factorii de mediu sunt responsabili pentru aceste condiţii şi aceste malformaţii. In banca acuzatilor, numeroase molecule trimise spre pietele de consum de către industria chimică: PCB-uri, DDT, ftalaţi, pesticide… listă non-exhaustivă de compuşi chimici care acţionează asupra sistemului hormonal (“perturbatori endocrini”) şi care ar provoca astfel o feminizare a lumii. Gravitatea faptelor raportate impune acordarea a mai multa atentie acestui subiect, pentru ca fertilitatea si viitorul umanităţii sunt in joc… Dacă acesti oameni de stiinta au dreptate, trebuie sa regândim multe aspecte ale felului nostru de a consuma.
O adevarata sfidare in fata puternicului lobby industrial, o dezbatere care se mută pe terenul politic.
Extrase video din reportajul difuzat de ARTE (in limba franceza):
- O scadere alarmanta a numarului spermatozoizilor
- O natura care se feminizeaza
- Perturbatorii endocrini sunt peste tot
- Ftalaţi in sangele uman
Practic, ftalatii – perturbatori endocrini – sunt prezenti in aproape toate articolele pe care le utilizam: obiecte din plastic, cutii de conserve, sticle de apa, haine, cosmetice, chiar biberoane si aparatura medicala! Informatii mai ample despre ftalati, aici (in lb. franceza).
Femeile însărcinate expuse la ftalaţi, care se găsesc în produsele cosmetice, parfumuri, vopsele şi materiale plastice, prezintă un risc crescut de a da viaţă unor copii cu malformaţii genitale, de genul diferenţierii incomplete a testiculelor şi organe genitale insuficient dezvoltate, dupa cum relateaza si jurnalul Environmental Health Perspectives, USA Today.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Rochester, măsurând nivelul de ftalaţi din urina femeilor însărcinate şi urmărind nou născuţii până la vârsta de 15 luni, au observat că cei 134 de băieţi care s-au născut din mame cu nivel urinar de ftalaţi crescut au avut o rată a malformaţiilor genitale (criptorhidrie, organe genitale externe mici) mult mai crescută.
”Markerul” cel mai semnificativ era distanţa anogenitală (distanţa dintre anus şi organe genitale), care la 9 din 10 băieţi expuşi la ftalaţi a fost mai redusă faţă de valoarea corespunzătoare acelei vârste. La animale distanţa anogenitală mică se asociază cu un nivel mai scăzut de testosteron.
Cercetatorii de la Institutul National al Sanatatii si Cercetarii Medicale, din Franta, au constatat, in urma unor experiente “in vitro”, ca respectiva substanta are un efect negativ asupra celulelor care din care provin spermatozoizii. Astfel de celule umane au fost supuse, in eprubeta, actiunii subtantei numite DEHP, folosita in procesul de productie al unui mare numar de obiecte de uz comun, cum ar fi furtunurile de gradina sau folia de plastic alimentara. Substanta a avut nevoie de numai trei zile pentru a distruge celulele!
Informatii pe aceeasi tema au fost preluate si de presa romaneasca, insa, consideram noi, fara a li se acorda importanta reala pe care o merita astfel de informatii dramatice:
Jurnalul National: “Apocalipsa la masculin: poluarea face din barbati femei”
Gandul: “Obiectele de plastic provoaca infertilitate”
Gandul: Pesticidele si infertilitatea
Evenimentul zilei “Infertilitatea, provocata si de cosmetice”
Evenimentul Zilei: “Reduceti drastic expunerea la plastic!”
Ne intrebam cati dintre noi tin seama de aceste informatii si, mai ales, daca exista solutii, dat fiind ca aceste substante sunt, practic, inevitabile in viata de zi cu zi!
PS: Greenpeace a conceput un spot pe acesta tema, mai mult decat elocvent:
[Traducerea mesajului scris pe ecran la final: “toxic chemicals harm your sperm”]
[…] Un articol interesant despre actiunea ftalatilor asupra (in)fertilitatii masculine pe blogul grupului de initiativa “SOS Infertilitatea”. […]