Polipii cervicali
Polipii uterini / cervicali sunt excrescente carnoase de dimensiuni mici crescute in peretele uterului. Ei se dezvolta incet si tind sa ramana la dimensiuni mici (1-5 cm maximum). Polipii pot fi unici sau multipli, cu doua localizari: fie în interiorul cervixului (endocervicali), fie – cel mai frecvent – în afara acestuia (exocervicali).
Polipii cervicali apar de obicei în perioada activa sexual, dupa mai multe nasteri, dar si la menopauza. Ei pot fi consecinta unui exces de hormoni estrogeni sau pot fi rezultatul unor infectii si inflamatii cronice (prelungite). Sarcina, care provoaca o congestie a colului uterin, poate fi o alta cauza de aparitie a polipilor.
Simptomele polipilor uterini sunt destul de dificil de identificat, in sensul ca sunt simptome comune mai multor afectiuni, cel mai adesea existand cicluri menstruale neregulate, sangerari usoare intre menstre si crampe abdominale. Daca se inflameaza si se infecteaza, polipii cervicali provoaca secretii vaginale.
Polipii uterini interfereaza cu procesul de conceptie actionand ca un inel de obstructie. Acestia afecteaza mucoasa uterina, devenind un mediu nesanatos si instabil pentru implantarea embrionului si crescand astfel riscul de pierdere a sarcinii. Polipii endocervicali sunt asimptomatici pana cresc în dimensiuni. Daca ajung sa blocheze colul uterin, polipii fac dificila fertilizarea ovulului, provocand astfel infertilitate. Ei pot, de asemenea, sa blocheze fluxul menstrual.
Indepartarea polipilor este necesara, fiindca în 1% dintre cazuri se malignizeaza. Cei exocervicali se îndeparteaza în cadrul consultatiei ginecologice, prin rasucirea lor cu pensa, iar procedura nu este dureroasa. Cei din interiorul cervixului se îndeparteaza histeroscopic. Majoritatea polipilor sunt benigni, dar se recomanda totusi biopsia, din cauza riscului de malignizare.