Embrionul
Evaluarea calitatii embrionare
In ceea ce priveste embrionii cultivati/maturizati la 48 de ore dupa punerea in contact a gametilor (cultura in laborator), aprecierea calitatii se stabileste dupa o abordare morfologica bazata pe doua criterii: numarul de blastomeri/celule (ideal intre 2 si 4) si prezenta de fragmente citoplasmice.
Exista cateva clasificari mai mult sau mai putin complicate; cea mai frecvent utilizata distinge cinci categorii de embrioni (Veeck, 1991):
- Categoria A sau 1: embrion cu blastomeri de marime egala, ce nu prezinta fragmente;
- Categoria B sau 2: embrion cu blastomeri de marime egala, cu o cantitate mica de fragmente;
- Categoria C sau 3: embrion cu blastomeri de marime inegala, cu putine fragmente sau deloc;
- Categoria D sau 4: embrion cu blastomeri de marime egala sau inegala, cu o cantitate importanta de fragmente;
- Categoria E sau 5: embrion cu putini blastomeri si fragmentare foarte mare sau totala.
Utilizata de ani buni, aceasta clasificare nu permite decat o estimare aproximativa a calitatii embrionilor: embrionii care au blastomeri de marime egala si care nu prezinta fragmente sau o cantitate mica de fragmente au mai mari sanse de implantare decat celelalte tipuri de embrioni!
In ceea ce priveste embrionii cultivati/maturizati la 72 de ore dupa punerea in contact a gametilor, aprecierea calitatii se stabileste dupa o abordare dubla: la aprecierea morfologica descrisa mai sus se adauga aprecierea dinamicii de dezvoltare embrionara.
Pentru a evalua aceasta dinamica, embrionii in stadiul de zigot (celula) sunt cultivati individual, identificati si monitorizati zilnic. Astfel, dinamica ideala de dezvoltare a unui embrion consta in a trece de la stadiul de 2 pronuclei intr-un interval de 18 ore la stadiul de 2-4 blastomeri in 48 de ore si 6-8 blastomeri in 72 de ore. Aceasta tehnica de observare repetata permite depistarea embrionilor care si-au incetat dezvoltarea si care in consecinta nu vor fi transferati.
Suma acestor doi parametri de evaluare a calitatii embrionare – morfologia + dinamica de dezvolatre – constituie un ajutor considerabil in alegerea embrionilor care urmeaza a fi transferati si a condus la imbunatatirea ratei de succes de implantare embrionara (Dawson, 1995).
In concluzie, criteriile in functie de care se aprecieaza calitatea embrionara la Z3 sunt:
1. numarul de celule
2. % de fragmente
3. regularitatea celulelor
4. precocitatea divizarii
5. cinetica evolutiei de la Z2 la Z3
*****
[…] http://infertilitate.com/proceduri/fertilizare-in-vitro-fiv/embrionii/ […]