Medicamente FIV
Pe forum: Donatii medicamente pentru infertilitate.
Va oferim o prezentare sumara a celor mai frecvente medicamente utilizate in tratarea infertilitatii.
Medicamentele folosite pentru stimulare sunt de patru tipuri:
– FSH 50/75/.. UI (unitati internationale): GONAL F, PUREGON
– FSH/LH in proportie de 1/1, adica 75 UI FSH + 75 UI LH: MENOPUR,
MENOGON, MERIONAL, HUMEGON
– FSH/LH in proportie de 2/1, adica 150 UI FSH + 75 UI LH: PERGOVERIS
– LH 75 ui: LUVERIS.
FSH este un hormon cu rol in selectia foliculilor primari, iar LH are rol in dezvoltarea si maturarea ovocitelor.
.
Medicamentele folosite pentru inhibare sunt de doua tipuri:
– Analogi GNRH: DIPHERELINE, DECAPEPTYL, SUPREFACT
– Antagonisti GNRH: CETROTIDE, ORGALUTRAN
Analogii se utilizeaza pe intreg parcursul stimularii pentru inhibarea ovulatiei inainte de punctia ovocitara, pe cand antagonistii se utilizeaza, in doza unica sau in multiminidoze, numai cand foliculii ating anumite dimensiuni, in acelasi scop: inhibarea maturarii foliculare inainte de punctie.
.
Medicamentele folosite pt maturarea ovocitelor sunt: PREGNYL, OVITRELLE PROFASI si contin gonadotropina corionica (hormon similar cu LH). Acestea se administreaza in doza unica pe parcursul tratamentului 5000/10000 UI, atunci cand foliculii au ajuns la dimensiunea optima >18 mm, inainte cu 36 ore de punctia ovocitara.
****
I. Stimularea ovariana controlata. Scopul stimularii ovariene controlate este de a determina ovarele sa produca mai mult decat un ovocit, cum se intampla in ciclurile naturale. Preparatele folosite pentru stimulare ovariana sunt de trei tipuri:
1.1. Analogi GnRH ( de tipul Dipherelin)
Sunt analogi ai hormonului eliberator de gonadotrofine. Imbunatatesc recrutarea foliculilor ovarieni care se vor dezvolta sub stimulare si previn ovulatia prematura. In esenta, folosirea acestor medicamente are ca scop un mai bun control asupra stimularii ovariene. Efectele adverse sunt pe termen scurt. Pot aparea, temporar, bufeuri, dar in principiu acestea dispar cand incepe stimularea propriu zisa. Ocazional, s-au semnalat dureri de cap. Exista doua variante principale de tratament:
a. Protocolul lung, in care se administreaza o doza unica intramuscular sau doze zilnice subcutanat din ziua 21-23 a ciclului precedent stimularii. Dupa 14 zile se dozeaza estradiolul din sange, in functie de care se incepe stimularea propriu-zisa.
b. Protocolul scurt, in care administreaza zilnic subcutanat, la aceeasi ora, cate o injectie, incepand cu prima zi a menstruatiei, pana la declansarea ovuluatiei.
1.2. Antagonisti GnRH (Orgalutran, Cetrotide)
Sunt mai recent introdusi pe piata, in scopul reducerii duratei tratamentului si efectelor adverse. Se folosesc In acelasi scop.
*****
2. Medicatia de stimulare ovariana propriu-zisa (de tipul Puregon, Gonal-F)
Sunt preparate care contin combinatii de FSH (hormon de stimulare foliculara) si LH (hormon luteinizant) sau numai FSH si care, administrate zilnic, determina recrutarea si dezvoltarea foliculilor ovarieni.
Efectele adverse ce pot aparea la folosirea unor doze mari de hormoni sunt: dureri de cap, indispozitie, disconfort abdominal, lipsa apetitului, oboseala, disconfort la locul injectiei. De obicei, dispar dupa recoltarea ovocitelor. Riscul principal al tratamentului hormonal este hiperstimularea ovariana. Aceasta poate fi, in principiu, prevenita prin monitorizarea atenta a reactiei organismului si adecvarea dozelor pentru fiecare caz. Daca totusi raspunsul la tratament este exagerat (foarte multi foliculi, estradiol mare), uneori se recomanda intreruperea completa a tratamentului.
*****
3. Gonadotrofina chorionica umana, hCG (de tipul Pregnyl, Ovitrelle)
Este un preparat hormonal similar LH, care in mod natural induce ovulatia.
Se administreaza atunci cand foliculii ovarieni au atins anumite dimensiuni, pentru a determina maturarea ovocitelor si modificarile foliculare premergatoare ovulatiei. Dupa cca. 36 de ore de la administrarea sa, are loc ovulatia. Recoltarea ovocitelor trebuie sa se faca inainte, astfel foliculii vor fi goliti. HCG este un hormon util si in mentinerea sarcinii, fiind secretat de catre o placenta, odata cu formarea acesteia (testul de sange betaHCG care confirma sarcina identifica tocmai existenta acestui hormon, secretat de catre placenta, semn ca embrionul a nidat si ca sarcina s-a instalat; din cauza existentei hcg in pregnyl/ovitrelle in cazul FIV nu se recomanda efectuarea unui test de sange la un interval mai scurt de 10-12 zile de la punctie, intrucat prezenta hormonului poate fi datorata medicamentului si nu placentei, ceea ce poate induce rezultate fals pozitive).
*****
II. Transferul de sustinere hormonala
In primele 10-12 saptamani de sarcina, se recomanda un tratament estro-progestativ pentru a favoriza implantarea si mentine ulterior sarcina. Medicatia utilizata este de doua tipuri:
a. Progesteron (de tipul Utrogestan), administrat vaginal sau oral;
b. Estrogeni (de tipul Estofem, Progynova).
.
Nota bene: preparatele prezentate pot fi riscante pentru organism daca nu sunt administrate corect, urmati exclusiv indicatiile medicilor in administrarea acestor medicamente!
Buna ziua,
Detin tratament pentru FIV protocolul lung cu Gonapeptyl si Menopur si as vrea sa le donez la cineva care are nevoie din Cluj(tratamentul era pentru mine insa am ramas insarcinata pe cale naturala) si as vrea ca cineva care nu are posibilitate sa-l foloseasca. M-ati putea ajuta sa gasesc o persoana din Jud. Cluj, va rog. Numai bine!