Varicocelul
Definitie, frecventa
Varicocelul este o problema cu care se confrunta un procent ridicat dintre barbati (intre 15-20%), iar prezenta lui este incriminata ca fiind un factor patogen in infertilitate. Intre 15-40% dintre barbatii infertili au avut o forma clinica de varicocel netratat. Varicocelul este un grup de vene dilatate si contorsionate (venelor plexului pampiniform spermatic). Din cauza existentei unor particularitati anatomice ale vaselor de sange, varicocelul este mai frecvent pe partea stanga (in 85% din cazuri). Se pare ca o importanta deosebita o reprezinta in acest sens faptul ca vena spermatica stanga este mai lunga decat cea dreapta (cu aproximativ 8-10 cm), iar valvele semilunare ce ar trebui sa captusesca interiorul venelor sunt insuficiente pe partea stanga. Din start, trebuie mentionat faptul ca multe cazuri de varicocel se intalnesc si la barbati fertili, varicocelul nu este in sine o cauza de infertilitate, ci doar poate conduce la scaderea fertilitatii.
Cauze ale aparitiei varicocelului
Varicocelul apare mai ales in timpul adolescentei, cand organismul este in crestere. Cresterea testiculelor duce la o nevoie sporita de oxigen si substante nutritive, care sunt aduse de sange. In unele cazuri, sangele care ajunge in scrot prin artere, nu mai ajunge sa fie transportat inapoi prin vene, o parte ramanand, in exces, in scrot. Arterele au pereti musculari care pompeaza sangele de la inima. Venele nu au pereti musculari. Ele au un sistem de valve prin care sangele ce vine de la inima prin artere, se reintoarce la inima, aceste valve impiedicand sangele sa “curga invers”. Daca aceste valve nu functioneaza corect, atunci sangele nu mai ajunge in aceeasi cantitate inapoi la inima, o mica parte din el “curge invers” si se aduna in zonele cele mai coborate ale corpului – scrot, picioare. Asa apar aceste vene dilatate in care sangele este in exces. Statul in picioare mult timp sporeste acest efect. Se pot compara cu varicele la picioare, doar ca localizarea este la scrot. Dupa unele studii, desi nu s-a stabilit cu certitudine modul in care prezenta varicocelului influenteaza fertilitatea, exista urmatoarele cauze ale influentei negative asupra fertilitatii:
– varicocelul creste temperatura in bursa scrotala (si implicit in testicule);
– prezenta varicocelului determina cresterea nivelului de oxid nitric, o substanta cu efecte vasodilatatoare benefice asupra circulatiei sangvine, dar care, in exces, poate afecta spermatogeneza;
– varicocelul poate interfera cu aportul de oxigen spre celulele spermatogenice.
Existenta varicocelului a fost asociata cu prezenta anomaliilor genetice in materialul celular continut in sperma. Un studiu sugereaza chiar ca unii barbati cu probleme de fertilitate au de fapt modificari cromozomiale ce stau la baza aparitiei atat a varicocelului, cat si a spermatozoizilor neviabili. Aparitia varicocelului nu poate fi preintampinata, tot ce se poate face este sa se controleze factorii de mediu care o pot agrava – sedentarismul si statul in picioare timp indelungat. Recomandarile se refera la o igiena a vietii prin exercitii fizice si cat mai putin stat in picioare.
Tipuri de varicocel
Varicocelul este clasificat clinic in trei grade, aceasta clasificare si gradare influentand decisiv modul de tratament si indicand, de fapt, gravitatea problemei in sine:
– mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale;
– mediu (gradul 2) – se poate palpa in decubit dorsal (cu pacientul intins pe spate);
– mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpeaza, dar este si vizibil, putand fi identificat si prin inspectie de catre bolnav (acest grad asociaza un prognostic nefavorabil pentru fertilitatea pacientului).
Simptome
De obicei, pacientul cu varicocel nu are nici un simptom si este descoperit atunci cand merge la o evaluare pentru infertilitate. Dar uneori poate exista durere locala si senzatia de greutate. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca “le-a crescut ceva” in scrot, un fel de formatiune comparabila cu o “punga cu rame”, iar intre cele doua testicule exista o diferenta importanta de volum. Varicocelul debuteaza de obicei in adolescenta si trebuie tratat cat mai repede deoarece este o leziune evolutiva, a carei reparare previne infertilitatea.
Tratamentul
Fiindca este vorba de o anomalie anatomica, nu exista alta solutie decat cea chirurgicala. Totusi nu orice varicocel are indicatie operatorie. Acest lucru poate fi stabilit numai de catre specialistul in urologie. Nu este o interventie chirugicala de mare amploare, iar tehnicile moderne permit externarea pacientului dupa doua zile de la operatie. Timp de doua saptamani nu are voie sa faca activitati fizic obositoare, insa isi poate continua viata ca un om normal. Dupa cele doua saptamani poate relua treptat activitatea sportiva, inclusiv antrenamentul de forta, dar numai dupa ce a fost la un control medical si a primit acordul chirurgului. Activitatea sexuala poate fi reluata la o saptamana dupa operatie.
Influente
In cazul unui varicocel nu exista influente negative asupra actului sexual. Varicelul nu influenteaza negativ erectia. Varicelul poate influenta negativa dezvoltarea testicolului, productia de sperma si de aici rezulta infertilitatea. Influenta negativa pe care o poate avea varicocelul este asupra fertilitatii. Capacitatea de a sustine un act sexual si fertilitatea sunt doua aspecte diferite – pentru cei care fac astfel de confuzii primare, recomandam articolul nostru despre perle si prejudecati despre infertilitate.
Rezultate dupa tratament / Recidiva
Multi ani s-a crezut ca daca se trateaza varicocelul in cazul unui barbat infertil se pot creste sansele de a deveni fertil. Studiile au aratat ca dupa tratare, numarul spermatozoizilor se poate imbunatati, iar acest lucru a fost considerat drept o crestere a fertilitatii. Unele studii axate pe rata de ameliorare a fertilitatii post cura chirurgicala a varicocelului au demonstrat ca operatia chirurgicala nu influenteaza in mod spectaculos capacitatea de conceptie a barbatului, in ciuda faptului ca s-a inregistrat o imbunatatire a calitatii spermei in aproximativ 50% din cazuri. Observatiile de pana acum au aratat ca varicocelul a reaparut la o parte dintre pacientii tratati, procentul fiind pana la 20 %. Pentru fiecare pacient in parte, medicul ii va spune care sunt sansele re-aparitiei varicocelului. Uneori, dupa un tratament de success, totusi unii barbati au o recidiva a varicocelului dupa luni sau chiar ani de la interventia chirurgicala. Acest lucru este cauzat de faptul ca venele care au ramas sa transporte sangele de la testicole s-au dilatat cu extra-sangele pe care trebuie sa il transporte. In cazul recidivei, se poate interveni chirurgical ca si prima oara.
Salut , am 17 ani jumate si sunt operat de varicocel de app 3 saptamani si tot mai sunt cateva vene umflate dar nu cum au fost inainte , inainte erau multe si groase acum mai sunt vro 3 si putin mai groase si am facut si un ofort am impins de o masina acum 2 zile si sa lasat iar … am obs acum 20 de minute ca este lasat in jos cum era inainte sa ma operez o sa treaca sau ramane asa?