Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

PCOS

Important: Existenta unor chisturi ovariene nu implica neaparat PCOS.

La nivel mondial,  PCOS (sindromul ovarelor polichistice) este una din principalele cauze ale infertilitatii feminine.

Este destul de dificil de diagonosticat, cel putin eu am schimbat cativa medici pana am primit acest diagnostic.

pcos

[sursa foto]

Simptome posibile ale PCOS:

  • Cicluri menstruale neregulate (in unele cazuri, chiar lipsa totala)

  • Hirsutism (par in exces pe fata si corp)

  • Chisturi ovariene

  • Tendinta spre alopecie (pierderea parului pe model masculin)

  • Obezitate

  • Niveluri crescute ale insulinei sau Diabet de tip II

  • Niveluri crescute ale colesterolului

  • Acnee

  • Infertilitate

  • Sindrom premenstrual accentuat
  • Depresie

Poate si pentru ca lista simptomelor posibile este foarte cuprinzatoare, fiecare caz in parte are particularitatile lui. De fapt, eu, si in mod sigur si alte femei, am aflat ca am PCOS doar in momentul in care dupa o perioada de timp nu reuseam sa raman insarcinata.

Cum se pune diagnosticul? Cum spuneam, simptomele variaza de la caz la caz si nu exista un set precis de analize care se pot face. Unii medici vor dori sa excluda dintre cauze posibile tumori ovariene sau tiroidiene si alte tipuri de formatiuni care pot duce la hiperproductie de hormoni.

pcos2

[sursa foto]

Testele cele mai uzuale, alaturi de ecografii, sunt:

  • FSH, de obicei valorile sunt normale.
  • LH, valori crescute. Daca raportul LH/FSH in ziua a 3-a a ciclului este mai mare de 2, este una dintre caracteristicile cele mai frecvente ale PCOS. Raportul normal in ziua 3-a a ciclului este aproximativ 1
  • Testosteronul total sau liber, valori crescute
  • Prolactina, valori normale dar sunt unele cazuri cand are valori crescute
  • DHEAS, de obicei usor crescuta in PCOS
  • Estrogeni, valori normale sau crescute
  • SHBG, valori scazute, in special asociat cu obezitatea
  • Colesterol, trigliceride, de obicei valori crescute.
  • Glicemia si/sau pe nemancate sau testul de toleranta la glucoza, posibil valori crescute
  • Insulina, valori crescute
  • TSH, posibil unele cazuri de PCOS sunt asociate cu hipotiroida.

Ecografic, de obicei, ovarele sunt usor marite si au mai mult de 8 foliculi pe ovar, toti avand insa dimensiuni reduse (mai putin de 10 mm). Ecografia singura nu este relevanta totusi, deoarece astfel de ovare pot avea la un moment si femei care NU sufera de PCOS.

Din experienta mea si discutiile cu alte fete afectate, unii medici pun diagnosticul doar pe baza unor ecografii, iar altii din pacate nici nu au auzit de acest sindrom. Singura lor reactie la vederea unor chisturi fiind prescrierea de anticonceptionale si eventual indemnul “fa un copil si se rezolva problemele”.

Principala cauza a PCOS (sindromul ovarelor polichistice) este rezistenta la insulina a organismului, care determina un dezechilibru hormonal. Rezistenta la insulina este o “boala” specifica societatilor moderne. Aparent, societatea a evoluat cu o viteza mai mare decat a reusit corpul uman sa se adapteze. In trecut stilul de viata era mult mai activ din punct de vedere al exercitiului fizic, spre deosebire de societatea noastra preponderent sedentara. De altfel, si alimentatia moderna, bogata in carbohidrati rafinati, este un factor important in declansarea sindromului. Desigur, unele persoane au o inclinatie genetica spre a dezvolta rezistenta la insulina, dar in alte cazuri este declansata de stilul de viata mai putin sanatos, iar aici includem si stressul excesiv.

Cum afecteaza rezistenta la insulina corpul uman? Dupa ce insulina este produsa de catre pancreas ar trebui sa fie folosita la pastrarea unui nivel corespunzator al glucozei. In timp sindromul distruge capacitatea celulelor de a transforma glucoza in energie. In primul rand, glucoza nu mai reuseste sa treaca de peretii celulelor ramand “agatata” in organism si ajugand in final sa fie procesata de ficat. Aici este transformata in grasimi si stocata in corp.

Pancreasul incearca sa ajute la procesarea glucozei, dar nu reuseste decat sa produca si mai multa insulina  pe care celulele, in mod similar, nu o recunosc.

Ce inseamna asta din punctul de vedere al fertilitatii? Excesul de insulina determina ovarele sa produca hormoni masculini (testosteron) in exces, care vor impieda ovulatia. De asemenea, nivelurile ridicate ale insulinei determina conversia testosteronului in hormoni estrogeni, dezechilibrand si mai tare balanta hormonala, neexistand productie de progesteron (din cauza lipsei ovulatiei) pentru a restabili echilibrul.

Astfel pot trece luni de zile pana la un nou ciclu menstrual, cel mai probabil anovulatoriu, si am intrat intr-un cerc vicios.

pcos[sursa foto]

RISCURI:

  • Hiperplazie endometriala sau cancer endometrial. Din cauza lipsei ciclurilor menstruale, a lipsei de progesteron si a unei stimulari excesive a cresterii celulelor endometriale cauzata de excesul de estrogeni.
  • Rezistenta la insulina/Diabet de tip II
  • Tensiune crescuta
  • Boli cardiovasculare pe fondul colesterolului crescut, inclusiv infarct
  • Obezitate
  • Pierderea repetata a sarcinilor. Posibile cauze, valorile mici ale progesteronului sau ovocite de proasta calitate, din cauza ovulatiei tarzii.
  • Risc de hiperstimulare ovariana ca raspuns la tratamentele de stimulare. In cazurile grave, poate duce chiar la deces.

Posibile tratamente.

Nu toate femeile care sufera de PCOS au probleme in a ramane insarcinate, probabil depinde si de severitatea sindromului. In restul cazurilor, anovulatia este cauza principala, presupunand ca nu mai exista alte probleme (spermograma partenerului, starea trompelor etc.) Testele de ovulatie nu sunt de ajutor, deoarece acestea testeaza nivelul LH-ului care, in cazul PCOS, este intotdeauna crescut.

Nici alte metode “clasice”, cum ar fi graficul temperaturii bazale sau mucusul cervical, nu sunt de mare ajutor.

Se pare ca persoanele supraponderale afectate de PCOS au sanse mult mai mari sa ramana insarcinate daca slabesc, comparativ cu persoanele normoponderale afectate de sindrom. Explicatia ar fi ca slabind, se imbunatateste rezistenta la insulina, rezultand ovulatii spontane.

Medicii endrocrinologi recomanda tratamente pentru scadea nivelul insulinei cum ar fi Metformin (cunoscut si sub alte nume: Siofor, Glucophage). In multe cazuri, dupa cateva luni de administrare a reaparut ovulatia. Desigur, exista si efecte secundare ale metforminului, ale caror intesitate variaza de la caz la caz, cum ar fi greata, ametelile, deranjamentele stomacale, probleme ale ficatului. Tratamentul trebuie urmat sub stricta supraveghere a unui medic.

De asemenea, este foarte important sa fie urmata o dieta corespunzatoare, preferand alimentele cu index glicemic mic si exercitiul fizic.

Pentru femeile slabe sau pentru cele care au slabit dar in continuare nu ovuleaza, exista posibilitatea tratamentelor. Cel mai putin agresiv ar fi cel cu clomifen (acesta este numele substantei active). Este importanta monitorizarea in timpul tratamentului, la momentul oportun medicul va decide administrarea unei substante care va sparge foliculul dominant si astfel va avea loc ovulatia.

Conform studiilor, multe femei sunt rezistente la clomifen, acesta neavand efectele dorite.

In cazul in care toate posibilitatile de mai sus au esuat, se poate apela la tehnici de reproducere asistata, cum ar fi inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.

Este si cea mai periculoasa solutie dintre toate, deoarece PCOS creste riscul aparitiei hiperstimularii ovariene in timpul procedurilor. Hiperstimularea ovariana poate fi usoara sau poate duce la deces in cazurile extreme.

Este de dorit, daca alegeti aceasta cale, sa aveti o comunicare foarte buna cu medicul si in plus acesta sa aiba experienta cu astfel de cazuri, astfel incat sa fie capabil sa intervina inainte de a se agrava situatia.

Primele semne sunt umflarea cavitatii abdominale, posibil greata. Nu sunt neaparat semnificative, deoarece sunt destul de frecvente in cadrul procedurilor de tipul fertilizarii in vitro. Dar este un semnal ca trebuie sa tineti lucrurile sub control prin monitorizari ecografice si dozari de estradiol.

Daca apar foarte multi foliculi, in genere mai mult de 10 pe fiecare ovar, iar ovarele au aspect marit sunt semne ca poate sa apara o hiperstimulare.

In cazul meu personal, am avut 40 de foliculi, din care s-au extras doar 7 ovocite. Lucrurile s-au deteriorat galopant dupa punctie, astfel ca in 2 zile am ajuns la terapie intesiva, iar dupa inca o zi in spital cu blocaj digestiv, blocaj renal, unul dintre ovare a pocnit si am fost operata de urgenta. Am ramas inca o saptamana la terapie intensiva. Simptomele au continuat si cateva zile dupa operatie, cu apa la plamani, tromboze, alataturi de vechile simptome, dar in general m-am simtit mai bine si intr-o saptamana am fost externata.

Poate nu am dat toate detaliile despre hiperstimulare, dar cred ca e important sa fie cunoscute riscurile.

Poate citesc si cei care considera ca fertilizarea in vitro este un moft, ca este facuta pentru a alege sexul copilului sau ca este facuta de femei pensionare care s-au distrat pana la 60 de ani si acum vor copii (eu aveam 28 de ani la momentul respectiv si ceva ani de mers prin doctori).

Asteptam povestile voastre in lupta cu PCOS (sindromul ovarelor polichistice) si modalitati de tratament.

De asemenea, dupa cum stiti, avand infertilitate de natura hormonala avem teoretic dreptul la tratamente compensate cu 50%. Din pacate, in realitate, acestea sunt aproape imposibil de obtinut.

Povesti-ne ce piedici ati intampinat din partea comisiilor care ar fi trebuit sa aprobe sau, din contra, poate sunteti un caz fericit care obtinut usor aprobarile necesare!

*****

O emisiune tv despre ovarul polichistic cu Dr. Carmen Negoescu, medic primar specialist obstetrica – ginecologie la Spitalul Clinic “Panait Sarbu”, Bucuresti:

 

Comments:

  • elenyka Says:

    As mai adauga ca, pe langa tratamentul medicamentos, pana a face fiv, mai exista 3 tipuri de operatii posibile: metoda clasica chirurgicala, laparoscopica sau cu laser.
    De obicei, prima metoda de tratament pentru PCOS este cea medicamentoasa si numai in cazurile cele mai evoluate se recomanda un tip de operatie.
    Vorbesc din cunostinta de cauza, pentru ca si eu am PCOS. Momentan sunt in faza medicamentoasa, insa mai am inca o alternativa pana a incerca fiv.
    Respect.

  • Laur Says:

    Din nefericire si rezultatele operatiilor sunt limitate, chisturile se refac in cateva luni de obicei si in plus pot aparea aderente mai ales in cazul operatiei clasice. Daca aderentele cuprind si trompele inseamna inca o problema serioasa de infertilitate.

    Tot din experienta vorbesc, din pacate.

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Aveti dreptate, vom adauga curand informatii si despre optiunile chirurgicale in tratamentul PCOS.

  • Miramar Says:

    Eu am beneficiat de operatie laparoscopica cu ignipunctura ovariana bilaterala – operatia a fost considerata reusita in oct. 2006. Din pacate nu s-a soldat cu o sarcina.

  • Laura Says:

    sunt laura din bacau si de vreo 3 ani de la ultima extrauterina iau anticonceptionale din cauza PCOS. m-am saturat sa iau anticonceptionale si am decis de una singura sa urmez doar tratamente naturiste incepand chiar de ieri. refuz sa mai iau anticonceptionale. as vrea sa va intreb daca aceste tincturi si ceaiuri intra in categoria hiperstimularii ovariane care poate duce la deces. Am gasit pe unele forumuri fete care au ramas insarcinate (lucru care il doresc si eu) dupa tratamentul naturist contra pcos decat anticonceptionale. ce ma sfatuiti sa fac?

  • elena Says:

    doar ce am fost diagnosticata cu pcos:(…..in urma unei radiografii. dar urmeaza sa mi fac analize mai amanuntite…..vreau sa stiu daca trebuie sa ma sperii, daca acest sindrom se poate diagnostica in urma doar unei radiografii…sanatate tuturor!

  • gabriela Says:

    si eu am fost diagnosticata cu pcos acum 15 ani si intre timp am descoperit ca am si o trmopa infundata . nu am facut nici un tratament ptr ca nu mi s-a recomandat . credeti ca o operatie laparo ptr a incerca sa se desfunde trompa ma va dece mai aproape de un bb? su ma chinui degeaba?sa incerc direct fertilizare?

    niciodata nu e prea tarziu

  • Va invitam sa adresati aceste intrebari pe forum: http://forum.infertilitate.com/

  • diana Says:

    sunt diana si am si eu o problema,am fosti diagnosticata cu chisturi ovariene.Fac tratament de 2 ani pt a face un bebe cu clostilbegit,duphaston am fost si la sovata si cand am venit am ramas insarcinata dar la7 sapt am pierdut sarcina prin avort menstrual.de chisturi nu am aflat de mult timp si sunt disperata. am fost si la academica bucurestl la domnul vladareanu dar consultatia a constat in 5 min. de discutat si mi-a prescris clostilbegit si m-a dat afara fara sa ma consulte ginecologic. am plecat dezgustata de la bucuresti. va rog sa-mi dati un sfat.

  • Diana, ne pare rau de sarcina pierduta si de experientele neplacute. Te rugam sa scrii pe forum, ti se va raspunde acolo: http://forum.infertilitate.com/

  • cristina Says:

    sunt cristina si am si eu o problema, am fost diagnosticata cu ovare polichistice de ceva timp, anul trecut am pierdut o sarcina (sarcina obtinuta dupa un an de incercari) si tot anul trecut am fost diagnosticata cu mastoza fibrochistica, de atunci tot incerc sa raman din nou insarcinata! Ce pot sa fac? Ajutati-ma si pe mine cu un raspuns! Multumesc!

  • Cristina, te invitam pe forum, unde poti adresa intrebari medicilor specializati in infertilitate: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=2

  • ana-maria Says:

    BUNA,sunt Ana-maria am 26 de ani si in prezent sunt operata de 3 saptamani de o tumora chistica ovariana. In sine operatia a fost usoara,laparascopica dar dupa operatie am dureri f mari, constand in arsuri inauntru si obosesc f repede. Inainte de operatie acum 5 luni, dupa un efort f mare la munca, mi s-au spart 2 chisturi ovariene cu lichid, din pacate acum nu a mai fost asa usor incat a trebuit sa merg la spital. Am avut un chist ovarian de 6 cm. INTREBAREA MEA ESTE: DUPA CAT TIMP CREDETI CA AS MAI PUTEA SA RAMAN INSARCINATA? Exista riscul sa se mai faca aceste chisturi?

  • AnaMaria, la aceste intrebari iti poate raspunde doar un medic, dupa un control si o evaluare aprofundate. Mult succes!

  • Ramona Says:

    Buna, daca am menstruatia regulata 25-28 zile si nu mi s-a intamplat niciodata sa intarzie mai mult pot fi diagnosticata cu SOP …LH, prolactina in limitele inferioare ale intervalului de referinta…

  • Ramona, la aceste intrebari trebuie sa iti raspunda un medic, cu analizele si ecografiile in fata. Numai bine!

  • Sophie88 Says:

    Deci, am ten acneic si ciclu cam la 38-44 de zile. Inseamna ca am PCOS??

  • Florica Says:

    Buna,
    Eu am fost diagnosticata cu endormetrioza la 25 de ani si am fost operata aooi din nou diagnosticata cu ovare polichistice. Acum am 28 de ani si am incercat de mai multe ori sa rama insarcinata fara rezultat din pacate, eu stau in Belgia si am facut deja un ciclu de fertilizare in vitro ( patru incercari) fara nici un rezultat acum urmeaza sa incep al doilea ciclu Fiv. Tratamentul va fi cu duphaston ma intreb imi va de ajutor?

  • Andreea Says:

    Buna
    Am 23 de ani iar la 18 ani si eu am fost diagnosticata cu PCOS. Dupa un set de analize hormonale (relativ bune) mi s-a recomandat Diane35 si atat. Sa iau Diane cativa ani ca o sa fiu bine. Bineinteles dupa ce le-am oprit toate simptomele (acnee, hirsutism, dismenoree) au revenit inzecit. La 20 de ani mi-am refacut setul de analize. Rezultatele au fost groaznice (progesteron 0, estrogen marit, tsh mic-hipertiroidism si culmea LH si FSH absolut normale). Am luat utrogestan si dupa acest medicament am avut am amenoree(6 luni). Ca sa revina c.m am luat duphaston…De atunci ma lupt in continuu cu acneea cumplita, hirsutismul, si oligomenoreea. De 7 luni am trecut pe medicatia naturista dar nu are efecte remarcabile. La copil nu ma gandesc in viitorul apropiat si timpul va trece in defavoarea mea. Medicii nu acorda mare atentie tinerelor care se confrunta cu PCOS care NU doresc sa ramana insarcinate inca, iar mai tarziu se lovesc de paciente care sufera de infertilitate..Trist,eu m-am resemnat cu ideea… :(

  • gabriela Says:

    Buna seara
    Am 27 ani sunt diagnosticata cu SOPC si as vrea sa va rog sa imi spuneti la ce medic ati mers in vederea obtinerii unei sarcini. Va multumesc!

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.