Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Inseminarea artificiala

Problemele de infertilitate indreapta din ce in ce mai multe cupluri din Romania catre tehnicile de reproducere asistata. O astfel de tehnica este inseminarea artificiala (IA) – o procedura prin care spermatozoizii (prelevati in prealabil de la partener – IAS sau de la donator – IAD) sunt plasati de catre medic in tractul genital feminin.

Se disting mai multe tipuri de IA, in functie de locul de plasare al spermatozoizilor:

  • IUI – inseminare intrauterina,
  • ICI – inseminare intracervicala,
  • IVI – inseminare intravaginala,
  • ITI – inseminare intratubara.

Cele mai utilizate sunt IUI si ICI.

inseminare artificiala[Sursa foto]

Pentru orice tip de IA se parcurg mai multe etape.
In faza preliminara, medicul specialist in infertilitate solicita analize specifice ale sangelui si secretiilor pentru femeie precum si analiza spermei pentru barbat.
Urmeaza programarea corecta a interventiei pentru ca procedura sa se desfasoare chiar inainte de momentul ovulatiei. Medicul poate recomanda sau nu medicatie de stimulare hormonala si de inducere a ovulatiei, dupa caz. Inainte cu cateva zile de ovulatie incepe monitorizarea ecografica (2-3 ecografii), iar prin masurarea dimensiunilor endometrului si foliculilor se poate previziona ziua ovulatiei. Pentru sporirea sanselor se poate analiza si nivelul hormonului luteinizant – LH, cand atinge maximul se declanseaza ovulatia.
In faza de realizare a procedurii partenerul recolteaza sperma acasa (proba rezista 30-45 minute in recipient steril, la temperatura corpului) sau la direct la clinica, iar proba de sperma este prelucrata in laborator.
Urmeaza procedura in sine ce consta din introducerea probei de catre medic in tractul genital al femeii, cu ajutorul unui cateter de care este legata seringa cu sperma. Procedura este foarte scurta, dupa incheierea ei femeia este rugata sa se odihneasca in pozitie orizontala timp de 20-30 de minute.
Dupa 14 zile, prin testul specific al sangelui se constata daca sarcina s-a instalat.

IA se poate face in mai multe clinici din Romania (cateva dintre clinicile bucurestene: Giulesti, Dacia Medical Center, Gynera, Med New Life) si este cotata cu 15-20% sanse de reusita per ciclu. In spatele acestui procent insa, nu stau cifre statistice simple, ci cupluri care vor cu ardoare sa aiba un copil.

Costurile unei singure IA sunt “suportabile”, fiind ceva mai mici la spitalele de stat si aproximativ duble la clinicile private; in general se incadreaza intre 300 Ron si 600 Ron. In plus, se adauga costurile analizelor, monitorizarilor ecografice si ale medicatiei de stimulare. Dar foarte multe cupluri ajung sa efectueze aceasta procedura de mai multe ori pentru a avea succes, iar in acest caz costurile devin o mare problema, pentru suma necesara cuplurile pot ajunge chiar la imprumuturi de la banci.

Trebuie mentionat faptul ca in celelalte tari europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acorda de catre stat posibilitatea de a efectua un numar gratuit de inseminari artificiale. Daca pentru celelalte state europene cresterea natalitatii este o prioritate si daca cetatenilor lor li se acorda dreptul de a avea acces gratuit la medicina performanta in scopul conceperii unui copil, pentru autoritatile romane cuplurile cu probleme de infertilitate pur si simplu nu prezinta interes – nu exista.

In privinta “costurilor” psihologice ale cuplurilor care recurg la IA, acestea sunt incomesurabile, luna de luna trebuie sa treaca peste momentul traumatizant al esecului si sa reia procedura cu speranta in suflet, cu incredere in medici si complet lipsiti de sprijin din partea statului roman; tot incomensurabila este insa si bucuria celor care reusesc printr-o astfel de procedura sa perpetueze miracolul speciei umane si al vietii: nasterea unui copil!

 

Comments:

  • marie07 Says:

    Ma bucur ca sunteti niste luptatoare adevarate si este sxtraordinar aceast fapt

    Si eu lupt cu infertilitatea de 10 ani si imi doresc un copil mai presus de orice. De fapt mi-am facut din asta un tel in viata .
    De aceea caut informatii care ne-ar putea ajuta.

    Va imbratisez cu drag.

  • cora Says:

    Buna ziua
    As avea o intrebare . In urma unei operatii laparoscopice am ramas fara trompa stanga si am primit diagnosticul de Endometrioza .
    As putea incerca IA ? Am sanse sa raman tinand cont ca mai am o singura trompa , despre care medicul mi-a zis ca este f buna .
    Multumesc

  • ELENA Says:

    DACA O TROMPA ESTE PERMEABILA SI INDEPLINESTI SI CONDITIA: OVULATIE, ESTE POSIBIL.

  • ingeras Says:

    Buna Cora,

    Eu nu te-as sfatui sa incerci sa ramai insarcinata inainte de a-ti rezolva problemele legate de endometrioza. Daca laparoscopia a fost reparatorie, eu stiu ca dupa indepartarea endometriozei se face un tratament de inducere a menopauzei cateva luni, dupa care opresti, iar dupa primul ciclu incerci sa ramai insarcinata (cat mai repede, pentru ca endometrioza se poate reface).
    Evident, daca trompa este buna, poti ramane natural. Eu am ramas insarcinata cu o singura trompa, dar din pacate am pierdut sarcina.

  • cora Says:

    va multumesc pt raspuns, fetelor.
    da… urmez un tratament, ba mai mult l-am terminat (cu Diphereline), am facut ultima injectie joi 12 febr 2009, …acum astept sa imi vina menstruatia .
    dupa laparo, medicul mi-a zis ca pe partea dreapta sunt f bine! stiu ca din pacate endometrioza se “regenereaza” foarte repede. multumesc pt mesaje!
    ingeras: imi pare rau ca ai pierdut sarcina, ai pierdut trompa tot din cauza endometriozei?

  • VIO Says:

    Buna, si eu ma confrunt cu infertilitate de 6 ani fac multe pentru a putea face un copil .Asa cum scria si mai sus am trecut si eu printr-o IA si a fost nereusita din pacate
    “In privinta “costurilor” psihologice ale cuplurilor care recurg la IA, acestea sunt incomesurabile, luna de luna trebuie sa treaca peste momentul traumatizant ………”si a fost mai mult decat groaznic , am facut o depresie din cauza nereusitei.
    Cred, ca meritam si noi o sansa, mai ales ca peste se spune ca natalitatea este in scadere dar nimeni nu face nimic.De fapt, asa suntem noi romanii, ne plangem dar nu facem nimic sa indreptam lucrurile.PACAT.

  • tashaa Says:

    Buna,si eu ma confrunt cu infertilitate de aproape 3 ani.Anul trecut am pierdut sarcina,o sarcina extrauterina, am ramas cu o singura trompa functionala, dar momentan dupa operatie nu am ramas insarcinata pe cale naturala.M-am gandit sa incerc si FIV,in cazul in care nu se va putea altfel.Sper sa avem si sansa ca statul sa ne sustina in aceasta privinta.Mult noroc si rabdare tuturor!

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Vio, spui cu nonsalanta “asa suntem noi romanii, ne plangem dar nu facem nimic sa indreptam lucrurile.PACAT.” Cei care realizam in regim de voluntariat pagina asta web si campania pe care o mediatizeaza suntem romani (chiar daca unii dintre noi nu mai locuiesc in Romania, ceea ce nu ii impiedica sa se implice). Deci unii romani chiar incearca sa indrepte lucrurile. Pe timpul si energia lor, cu rezultate pentru toti romanii.

    Tashaa, succes mult, asteptam vesti bune!

  • lumi Says:

    Ma numesc Luminita; am 31 de ani si sufar de endometrioza( deja am facut 2 operatii- laparoscopic). Nu am mai scris niciodata … dar am citit foarte mult … si mi-am dat seama ca nu sunt singura.
    In prezent urmez un tratament( cu Diphereline)si nu stiu ce sa fac in continuare. Oare dupa acest tratament o sa raman insarcinata?

  • vio Says:

    Nu am vrut sa bat in voi cand am spus asta, este vorba de altii care sunt mult mai sus , au putere si o folosesc in interesul lor si noi nu insemnam nimic. In ochii lor suntem doar niste paciente si atat.
    Voi faceti foarte multe, imi pare rau ca am batut undeva si am dat in altceva. :-(

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Vio, e ok. :) Pai hai sa nu mai fim “niste paciente si atat”, sa ne constituim ca societate civila, sa ne cerem drepturile, sa luptam pentru ele. Asta facem aici. si uite ca se poate, ca incepem sa fim ascultate.

  • vio Says:

    Ce as putea eu sa fac ca sa vin in ajutorul nostru ??? In afara de a discuta cu fete care sunt in aceeasi situatie si fac parte din cupluri infertile. Vreau sa ajut dar cum ??? Vreau in sfat ….

    Ceea ce este mai rau este ca suferinta mea acum este in interior, nu prea ma mai exteriorizez si toata lumea din jurul meu zice ca sunt “vindecata”.

    Totusi eu sper intr-o minune, incerc sa nu incetez sa mai sper.

  • miha69 Says:

    Am gasit in presa un articol despre infertilitate scris de un psiholog care a incercat intre toate acele can can-uri sa ataseze si probleme cu impact asupra sufletului.
    Cred ca se poate atasa articolelor de pe acest site, pentru ca este o realitate ca suntem usor sau mai mult depresive si triste dupa diverse experiente in acest sens, fara reusite.
    Multumesc tuturor celor care lupta pentru noi, si le doresc din tot sufletul Paste Fericit!!

  • giorgi Says:

    Am un copil, am rams insarcinata foarte repede prima data, insa mi-am pus sterilet pe care l-am scos dupa 3 ani si jumatate. Acum incerc de 2 ani sa raman insarcinata si nu mai raman in cnditiile in care toate sunt ok. Sa incerc inseminare artificiala?? Am sanse mai mare decat in forma clasica?

  • Ioana Says:

    Pt Miha69: da-ne mai multe detalii despre articolul scris de psiholog, cand a aparut si in ce ziar, si daca a aparut si on line poate ne dai link-ul.

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Giorgi, in principiu, da, daca ai probleme, sansele sunt mai mari de a ramane insarcinata prin inseminare artificiala decat natural. Tu spui ca “totul e ok”, dar sigur exista undeva o problema, fie ea numita si “infertilitate inexplicabila”. Insa doar un medic iti poate recomanda inseminarea artificiala. Du-te la medic, vorbeste despre asta. Succes!

  • miha69 Says:

    Pentru Ioana
    Eu cind am spus despre psiholog am scris si link-ul unde scrie el, dar moderatorul probabil a considerat ca nu trebuie publicat acest lucru pentru ca a aparut modificat textul. Asa ca daca acum apare asa cum il scriu macar sa mentionez pentru tine , Dn Dragatoiu si de aici te descurci.

  • edy Says:

    am fost operat de hipospadias balano preputial,de hernie stinga si hidrocel sint casatorit de 15 ani si nu am copii ce sanse sint si ce tratamente exista pentru asta.am contact sexual normal,erectiedar continutul spermei e mai subtire…..

  • infertilitateaesteoboala Says:

    Edy, noi nu suntem medici, nu punem diagnostice – si chiar daca am fi, nu online, “din vorbe”, se recomanda tratamentele. Dar clar sunt probleme daca timp de 15 ani nu ati obtinut o sarcina. Du-te la medic, fa o spermograma si o spermocultura, iar sotia ta sa faca la randu-i investigatii aprofundate. Mult succes!

  • Misha Says:

    Buna. Am facut si eu dimineata inseminare artificiala la Finatropia si acum astept sa treaca timpul sa vad daca se va intampla minunea mult asteptata…Eu am fost destul de multumita si de doctor si de asistente, si de conditii. Si m-a costat 100 ron laboratorul si ce i-am dat doctorului. Mi se pare destul de ok… si nu ma asteptam ca asigurarile noastre sa suporte restul costurilor.

  • claudia Says:

    BUNA !eu nu inteleg,de nu apeleaza femeile,dupa o extrauterina,la aceasta inseminare,fiind destul de ieftina. adica si eu am trecut printr-o extrauterina,dar mi se pare absurd sa mai incerc normal ,adica sa risc foarte mult ? MULT SUCCES.

  • cristina Says:

    Buna! Si eu incerc sa raman insarcinata de 4 ani, dar nimik. Am incercat inclusiv inseminarea artificiala. Si a fost foarte dureros. Pentru voi cum a fost, ma refer la cele care ati facut genul asta de inseminare?

  • Cristina, este un topic despre inseminarea artificiala pe forum: http://forum.infertilitate.com/ – acolo poti schimba opinii cu alte persoane care au experienta in aceasta procedura. Numai bine!

  • nela Says:

    Am 36 de ani si in urma cu un an am fost insarcinata.Copilul mi-a murit cu o zi inainte de operatia de cezariana. Cauza a fost tensiunea arteriala marita. Dupa operatie am aflat ca am trompele legate. As vrea sa fac inseminare artificiala si nu stiu daca se poate sa raman insarcinata din nou . Suntem disperati sa mai avem un copil. Ce inseminare mi se potriveste? va rog sa-mi raspundeti!!

  • Nela, este CUMPLIT ce ti s-a intamplat!! Ne pare foarte rau pentru bebelusul tau! :(

    Dar cum adica “dupa operatie am aflat ca am trompele legate”?! Cine ti le-a legat? Din pacate, daca trompele nu sunt functionale, nu se poate face inseminare, ci doar fertilizare in vitro (care este foarte scumpa).

    Te asteptam pe forum si iti vom raspunde acolo la toate intrebarile: http://forum.infertilitate.com/

  • raluray Says:

    buna ziua! am 30 de ani, sunt o femeie sanatoasa si nu am mai ramas niciodata insarcinata. Problema mea: sotul este impotent, nu poate avea erectie decat cu pastile. Este posibil sa avem un copil? Nu stiu incotro s-o luam, ce am putea face?

  • Raluray, in cazul disfunctiilor erectile intrebarea este daca barbatul ejaculeaza. Daca raspunsul este pozitiv, puteti face apel la reproducerea asistata medical(inseminare arficiala sau FIV). Consultati un medic specialist in infertilitate si/sau un androlog, care sa poata estima situatia. Mult curaj!

  • raluray Says:

    Tot eu va deranjez! Da, ejaculeaza insa mai am o rugaminte: mi-ati putea recomanda va rog mult un medic in Bucuresti la care am putea apela?
    Va multumesc din suflet pentru raspuns!

  • Raluray, tine de tine sa alegi medicul, gasesti aici o lista cu clinicile care ofera servicii de reproducere umana asistata: http://infertilitate.com/clinici-preturi/preturi-fiv/

    Dat fiind ca ejaculeaza, se va proceda la efectuarea unei spermograme, iar daca rezultatele sunt bune, vei face probabil inseminare artificala. Mult succes!

  • vyky Says:

    buna am 28ani sa incerc de 3ani sa raman insarcinata nu s-a intamplat niciodata am facut analize sunt bune si ale mele si ale sotului acum merg la bucuresti la dr mohamed de la giulesti nu stiu ce sa cred daca il cunoaste cineva sa imi spuna si mie multumesc

  • Viki, te rugam sa adresezi intrebarea pe forum: http://forum.infertilitate.com/index.php
    Numai bine!

  • Tatiana Says:

    Locuiesc in Piatra Neamt si va rog sa-mi spuneti in ce oras apropiat se pot face inseminari artificiale. Daca se poate sa imi recomandati si o clinica.

  • Tatiana, baza de date cu toate clinicile acreditate se gaseste aici: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=155

    Mult succes!

  • LUCSA Says:

    Exista posibilitatea de a face transplant de ovar aici in Romania, pt. ca sunt diagnosticata cu menopauza prematura de la varsta de 30 ani si cum nu am un copil acesta ar fi o solutie de a ramane insarcinata.
    Multumec

  • Lucsa, nu, nu se face transplant de ovar in Romania, este o procedura extrem de noua la nivel mondial, experimentala! Dar nu intelegem de ce ai avea nevoie de transplant de ovar, este suficienta donarea de ovocite.
    Te rugam sa scrii pe forum: http://forum.infertilitate.com

  • anca Says:

    buna si eu am o problema de infertilitate de 5 ani si acum dr a zis ca ar trebui sa recurgem la inseminare intrauterina dar nu se face la clinica unde sunt eu. oare unde ar fi mai bine sa ma duc? daca se poate as merge la cluj ca imi este mai aproape.

  • Anca, te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/index.php

  • laurasp80 Says:

    Buna sint laura si as vrea sa stiu unde sa ma duc la ce medic am trompele legate daca stie cineva va rog sa imi scrieti pa adresa de mm marianasainer@yahoo.es

  • val Says:

    Buna ziua!
    Am 33 de ani,am 2 copii,prin cezariana amandoi dupa care la al doilea am decis sa mi leg trompele.Acum mai vreau un copil si nu stiu ce sanse mai am in afara de vitro
    Daca se poate si altfel in afara va rog sa mi spuneti.
    Va multumesc si succes tuturor!

  • Ali Says:

    Buna ziua. Am aproape 40 de ani, sunt singura si nu vad in viitorul apropiat nicio sansa ca mi-as putea gasi un partener. Imi doresc un copil, dar nu vreu sa-l fac cu un barbat pe care nu-l iubesc, asa ca m-am gandit sa apelez la inseminare artificiala cu sperma de la donator. Pot face asa ceva in Romania? Cui sa ma adresez, care banca de sperma e mai de incredere? ceasul ticaie si chiar n-as vrea sa mai astept. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Ali, ai aici toate clinicile acreditate din Romania, suna si intreaba: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=155 Mai poti obtine informatii concrete si pe forum, la topicul de inseminare artificiala. Mult succes!

  • irina Says:

    Buna ziua. Am 32 ani as dori sa stiu daca dupa o extrauterina in 2008 si doar cu o trompa desfundata in 2011 pot face inseminare artificiala? Va multumesc.

  • Irina, asta doar medicul ti-o poate spune, in functie de starea actuala a sistemului tubar. Iti tinem pumnii, mult noroc! Te asteptam pe forum, pe subiectul de inseminare artificiala: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=6

  • Mihaela Says:

    Buna seara, am 28 de ani si as dori sa stiu daca avem vreo sansa cu I.A. daca sotul meu a fost diagnosticat cu teratozoospermie si pentru aceasta face tratament cu proferil si branca ursului 3 luni, iar eu am ovare polichistice si nu am ovulatie…credeti ca I.A ne-ar ajuta sau trebuie sa trecem direct la FIV? Va multumesc!

  • Mihaela, situatia pare destul de complicata, de ambele parti, pentru ca I.A. sa aiba sanse reale de reusita. Te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=6

  • elena Says:

    buna ziua, numele meu este elena si am facut inseminare pe 28 februarie,acum sunt in a 10 zi si ma simt cam ametita de cateva zile.medicul mi-a dat sa-mi pun seara cate un ovul de utrogestan.credeti ca daca fac un test de sarcina aceste ovule imi pot influenta rezultatul.va multumesc mult.

  • ana Says:

    Nu, Elena, e ok sa pui utrogestan dupa inseminare. Mult noroc!

  • eugena Says:

    buna seara. eu trebuie sa incep un tratament cu diphereline si nu stiu care sunt reactiile adverse, daca este cineva care a facut, si cand dimineata, seara ?

  • Eugena, te rugam sa intrebi pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewforum.php?f=6

  • elena Says:

    Buna Eugena,eu am facut 3 injectii cu diphereline adica una pe luna.nu am avut nici o reactie adversa si medicul mi-a recomandat sa le fac seara. curaj ca nu se intampla nimic. poate un bebe pe viitor.Doamne ajuta.

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.