Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

P-ICSI si IMSI

Acest articol isi propune sa va prezinte cateva detalii despre doua noi tehnici folosite  de catre clinicile din strainatate in cazurile in care este necesara folosirea ICSI – injectie intra-citoplasmatica de sperma –, in principal in cazurile de infertilitate masculina. Informatiile pe care le prezentam sunt traduceri si adaptari de pe site-uri straine de specialitate (conform surselor indicate).

Din informatiile pe care le detinem, in cadrul unui ciclu FIV se poate folosi doar una din cele doua metode prezentate – fie P-ICSI, fie IMSI.

Va reamintim ca, pana de curand, singura tehnica disponibila pentru embriologi in selectarea spermatozoizilor era observarea vizuala la microscop, iar tehnica ICSI consta in selectarea unui spermatozoid si injectatarea acestuia intr-un ovocit.

P-ICSI = ICSI insotit de un test de selectie a spermatozoizilor

.

P-ICSI este o noua tehnica de selectie a spermei folosita deja in mai multe clinici din strainatate  si care a demonstrat imbunatatirea semnificativa a procentului de fertilizare si de sarcini obtinute, in comparatie cu ICSI standard. P-ICSI inseamna aplicarea metodei ICSI, insa in plus se face un test de selectie a celor mai buni spermatozoizi.

In P-ICSI, spermatozoizii sunt pusi in contact cu un polimer natural, acidul hialuronic, care se intalneste in celule umane, inclusiv in stratul de gel care inconjoara ovocitul, dar si in capul spermatozoizilor maturi. Spermatozoizii maturi, biochimic competenti, se unesc cu acidul hialuronic si in acest fel pot fi izolati pentru a fi folositi  pe cale injectabila. Numai spermatozoizii maturi si genetic viabili produc aceasta enzima, care este localizata in capul spermatozoidului. Prezenta acesteia ofera certitudinea ca, atunci cand spematozoidul va intalni ovulul, tegumentul exterior al invelisului ovulului se va dizolva si astfel spermatozoidul va fi apt sa penetreze ovulul.

Prin testul HBA (testul de fixare hialuronica), spermatozoizii sunt alesi in vederea ICSI  in functie de proprietatile lor de fixare. Toti acesti spermatozoizi sunt maturi si nu prezinta degradari ale ADN-ului. Ca atare, spermatozoizii selectati  fac parte dintre cei care au sanse de succes in procesul reproductiv natural.

Inventatorul tehnicii PICSI este dr. Gabor Huszar de la Universitatea Yale. Cercetarile sale au demonstrat faptul ca spermatozoizii selectati prin testul de fixare hialuronica sunt, in marea majoritate a cazurilor, mai maturi si au mai putine anomalii cromozomiale. De asemenea, Dr. Huszar declara ca

la spermatozoizii identificati prin folosirea tehnicii PICSI nu s-a identificat nici un efect advers de la contactul cu acidul hialuronic.

Pentru metoda conventionala ICSI numai mobilitatea, aspectul si forma spermatozoidului sunt luate in considerare. Dar cu aparitia noii tehnici P-ICSI, se tine cont de o alta caracteristica importanta a spermatozoilor in procesul de selectie: capacitatea de uniune cu acidul hialuronic.

Datele unui studiu efectuat pe 240 de pacienti, in care s-au comparat rezultatele FIV-urilor realizate cu P-ICSI si ICSI, arata ca: in cazul utilizarii tehnicii P-ICSI procentul de fertilizare a fost usor mai mare (62% versus 61% in cazul ICSI), fragmentarea procentuala a fost mai mica (6,8% versus 8,4%), procentul de sarcini clinice obtinute a fost mai mare (50% versus 40%), iar procentul de oprire din evolutie a sarcinii a fost mai mic in cazul sarcinilor obtinute prin folosirea tehnicii P-ICSI. Cercetatorii aprecieaza ca rezultatele sint incurajatoare si ca vor continua studiile in domeniu.

Pe termen lung se considera ca folosirea noii tehnici PICSI va imbunatati ratele de obtinere a sarcinii si va reduce numarul de pierderi de sarcini obtinute prin FIV.

Netografie: Sursa 1. Sursa 2. Sursa 3. Sursa 4.

.

*****

.

IMSI – injectie intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic

Science thinks big for better IVF

afirma incurajator titlul unui articol din ziarul in The Times, aparut in vara anului 2008.

O noua tehnica numita “intra-cytoplasmic morphologically-selected sperm injection” (IMSI) – injectie intracitoplasmatica de sperma selectata morfologic poate dubla sansele de obtinere a unei sarcini prin FIV, indeosebi in cazurile de infertilitate masculina.

Metoda IMSI, dezvoltata in 2004 de o echipa de medici condusa de dr. Benjamin Bartoov, de la Universitatea BarIlan din Israel, implica examinarea spermei cu un microscop cu o foarte mare capacitate de marire (de aproape cinci ori mai puternic decat echipamentul standard de laborator), pentru a selecta spermatozoizii cu forma si marime care indica o buna calitate din punct de vedere genetic. Apoi, acestia sunt injectati in ovocite prin metoda ICSI clasica.

.

imsi

[Sursa foto]

S

.

IMSI versus ICSI

Un studiu realizat intre ianuarie 2006 si iunie 2007 a avut drept subiecti 446 de cupluri impartite in doua grupuri, pentru un grup folosindu-se tehnica IMSI, iar pentru celalalt ICSI. Femeile aveau maxim 35 de ani, iar infertilitatea cuplurilor era  de origine masculina – OATS (oligoastenoteratospermie), fiecare dintre cupluri avand la activ incercari de a obtine o sarcina de minimum trei ani.

Cercetatorii au constatat, comparand cele doua grupuri, ca “ratele de sarcina si de implantare dupa IMSI sunt semnificativ mai mari decat cele prin ICSI”. Rata de sarcina pentru IMSI a fost 39,2% fata de 26,5% pentru ICSI, iar rata de implantare pentru IMSI a fost 17,3% fata de 11,3% pentru ICSI.

Nota: rata de implantare este sansa pentru un singur embrion de implantare, definita prin numarul de saci gestationali la 100 de embrioni transferati; aceasta este diferita de rata de obtinere a sarcinii per embrio transfer, pentru ca de obicei se transfera mai mult decat un embrion per ET.

Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca rata de obtinere a unei sarcini a diferit intre IMSI si ICSI pentru cuplurile care aveau la activ doua sau mai multe incercari FIV nereusite, comparativ cu cele care aveau doar una (12,9% fata de 29,9%). Totodata, nu a fost constatata vreo diferenta statistica intre subgrupuri, intre ratele de sarcina sau ratele de pierderi de sarcina.

In concluzie, ca urmare a rezultatelor obtinute, cercetatorii s-au declarat in favoarea metodei IMSI. Conform declaratiileor acestora,

in viitorul apropiat, IMSI va putea fi recomandat ca o tehnica de rutina FIV pentru a rezolva cazurile complicate de infertilitate masculina din prima incercare.

Aceasta noua tehnica este promitatoare si poate oferi speranta cresterii sanselor de a obtine o sarcina pentru cuplurile infertile, indeosebi pentru cele a caror infertilitate este cauzata de factorul masculin.

Netografie: Sursa 1. Sursa 2.

*

*

Pe masura ce vom afla mai multe amanunte despre tehnicile IMSI si PICSI sau studii comparative ale acestora cu ICSI, va vom tine la curent.

 

Comments:

  • Lili Marleen Says:

    Felicitari pentru articol! Bine documentat si structurat, cu siguranta foarte util pentru cuplurile cu probleme de infertilitate masculina. Acest blog a devenit o sursa importanta de informatii, nu doar pentru pacienti, dar si pentru corpul medical.

  • Diana Says:

    Un articol foarte interesant. Eu cu ajutorul procedurii IMSI am ramas insarcinata. Am reusit sa invingem un diagnostic de Astenoteratospermie severa.
    E bine ca se fac cunoscute aceste proceduri si cuplurilor infertile din Romania.
    Felicitari SOS Infertiliatea.

  • maya Says:

    buna diana . unde ai facut imsi ?

  • liliana Says:

    IMSI este suportata de stat- gratuita???

  • Liliana, nici macar nu se face IMSI in Romania.

  • andreea si armand Says:

    ne dorim un copil enorm de mult sotul meu a fost depistat cu oligo spermie 98%sunt atipici si 2% sunt normali sansele sunt mici dar noi mai speram c o sa gasim o rezolvare

  • andreea si armand Says:

    stie cineva un tratament pentru inbunatatire sa reusim pe cale naturala

  • Maria Says:

    Am facut fiv de curand,si astept rezultatul peste 2 saptamani

  • Succes, Maria! Sa fie cu ochisori!

  • alice Says:

    buna seara . sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie . ne dorim sa facem ICSI .stiti cat costa la clinica ginatal timisoara o astfel de procedura cu toate analizele , as dori un total de tot ce inplica aceasta procedura. va multumesc anticipat pt raspunsul dumneavoastra

  • ana Says:

    Buna ziua,
    Proiectul de lege privind FIV-ul cu ovocite donate, este aprobat sau in curs de aprobare, in tara noastra? Cum pot afla acest lucru, de unde mai exact, deoarece sunt interesata. In alte tari se poate realiza, dar si costurile-s pe masura.Ms!

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.