Ministerul Sanatatii ne intoarce spatele!
Later edit (13 februarie 2009): Textul articolului de mai jos este scris in noiembrie 2008; intre timp, conducerea Ministerului Sanatatii s-a schimbat. Am revenit cu petitii catre noua echipa de la Ministerul Sanantatii, insa deocamdata nu avem motive sa schimbam titlul acestui articol (in schimb, anumiti parlamentari si europarlamentari nu ne-au intors spatele, dimpotriva: cooperam foarte bine).
Ministrul Sanatatii Ion BAZAC
Suntem in asteptarea raspunsurilor oficiale la semnalarile noastre pe tema infertilitatii in Romania si avem motive (ultimul paragraf + cometarii) sa credem ca de data aceasta reactia Ministerului Sanatatii va fi mai empatica si mai profesionala. De asemenea, mentionam ca raspunsul discriminatoriu citat mai jos a fost semnalat oficial Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD). Vom reveni cu amanunte in masura in care le vom obtine. Pana atunci, puteti urmari o cronologie a demersurilor grupului nostru de initiativa aici.
*****
Un grup de persoane afectatate de infertilitate a luat initiativa de a se semnala Ministerului Sanatatii problema lipsei de sustinere din partea statului roman pentru cetatenii care sufera de probleme de fertilitate. S-au trimis nu mai putin de 54 de petitii catre aceasta institutie; s-a primit raspuns doar la o parte dintre ele, si mult dupa termenul legal, abia dupa ce petentii au dat telefoane insistente la Minister, referitoare la petitie. Raspunsul, semnat de Directorul General Dr. Adrian Pana, precizeaza: “[…] Procedura de fertilizare in vitro se incadreaza in categoria serviciilor care nu sunt decontate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asa cum este precizat in art. 237, alin. (1), lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Procedura de fertilizare in vitro nu este inclusa in programele nationale de sanatate deoarece, potrivit Art. 45, Titlul II din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acestea reprezinta un ansamblu de actiuni organizate în scopul evaluarii, prevenirii, tratamentului si controlului bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, iar infertilitatea nu reprezinta o afectiune cu o raspandire larga in populatie. ” [sublinierile noastre]
Acest raspuns este o dovada intolerabila de cinism, dat fiind ca vine din partea unui medic (!), si de lipsa de profesionalism, dat fiind ca vine din partea unui director general in Ministerul Sanatatii. Astfel, precizam ca, desi ar fi tocmai de datoria Ministerului Sanatatii sa solicite realizarea unui astfel de studiu sociostatistic, in prezent nu par a exista statistici din care sa reiasa clar numarul cuplurilor afectate de infertilitate in Romania. La nivel european insa, acesta este estimat la cca. 15% din totalul cuplurilor aflate la varsta de a procrea; foarte probabil, Romania se afla, la randu-i, undeva in media europeana, cu precizarea ca in Romania exista numerosi alti factori care conduc la o imbatranire rapida a populatiei, estimarile referitoare la acest subiect fiind sumbre pentru urmatoarele decenii. Deci, raspunsul conform caruia infertilitatea nu ar fi o “boala cu impact major” si nu ar reprezenta o “afectiune cu o raspandire larga in populatie” [sic!] este – dincolo de cinismul sau – nejustificat statistic si, o spunem cu tarie: FALS!
Ii sugeram dlui director general un exercitiu simplu: sa isi aduca aminte ca este medic si sa mearga pe holurile clinicilor specializate in probleme de fertilitate din Bucuresti sau din tara si sa vada cozile infernale care se formeaza zilnic la usile cabinetelor. Si sa tina cont de faptul ca acolo ajung doar aceia – putini! – care isi permit financiar sa intre in lupta pentru o procedura de tip IA/FIV, adesea dupa ce au fost nevoiti sa faca apel la un credit bancar pe mai multi ani. Dupa o astfel de incursiune – ipotetica, nu ne facem iluzii -, poate dl. doctor ar ezita un pic inainte de a emite astfel de raspunsuri oficiale. Caci nu putem sa nu ne intrebam – retoric, desigur: oare crunta neputinta de a avea copilul dorit chiar sa nu fie o problema de sanatate cu un “impact major”? Si oare cam cate procente din populatia aflata la varsta reproductiva ar trebui sa fie afectate de infertilitate pentru ca acesta sa fie considerata “o afectiune cu o larga raspandire in randul populatiei”? 50%? …96,32%?! Mai putin decat cancerul, mai mult decat HIV-ul, la fel de mult ca alcoolismul?? Care sa fie criteriul acestui pat al lui Procust? Sa se fixeze prin lege, macar. Neaparat cu zecimale!
campanie de responsabilizare, fertilizare in vitro FIV, inseminare artificiala, reproducere umana asistata medical
Cum gasim adresa de mail a doctorului Pana? Sa il invitam aici, sa ne explice, ca eu nu am inteles.