Bilant. Trei luni de blog si de campanie.
Acest blog (si campania pe care o mediatizeaza) este realizat de o echipa al carei nucleu permanent este format din cateva persoane, care s-au “cunoscut” in virtual. Suntem un grup de femei, cu media de varsta de 31 de ani, toate confruntandu-ne cu infertilitatea de cuplu; una dintre noi este deja mama, o alta este insarcinata cu gemeni, o a treia nu locuieste in Romania, ci intr-o tara in care beneficiaza de tratament si proceduri 100% rambursate de asigurarile sociale. Cu toate acestea, toate ne dorim – nu atat pentru noi, cat pentru …Romania, pentru miile de familii care sufera in tacere – o schimbare in felul in care este peceputa si tratata infertilitatea.
Infertilitatea este un subiect tabu, un handicap tacut si o problema ignorata la nivel social-politic in Romania. Ne-am propus, in urma cu trei luni, sa schimbam, atat cat ne sta in putinta, aceasta stare de fapt. Sa tragem un semnal de alarma si sa luptam pentru drepturile noastre.
Dupa doar trei luni, rezultatele incep sa se vada. Chiar avem sentimentul ca nu am «furat» degeaba din timpul dedicat familiilor, joburilor, lecturilor sau frecatului aleatoriu al netului – pentru a investi in aceasta campanie. O sinteza cronologica a evolutiei campaniei gasiti aici, in acest articol vom face un bilant.
Am lansat blogul pe 13 noiembrie 2008, in plina campanie electorala pentru parlamentare. Simultan, am inceput «ploaia» de mesaje peste candidati, dar nu spam, ci mesaje civilizate, personalizate, in functie de profilul si promisiunile fiecaruia. Sulfina Barbu (PDL), Vasile Blaga (PDL), Anca Boagiu (PDL), Catalin Croitoru (PDL), Andrei Gerea (PNL)
Tot in noiembrie 2008, am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si am solicitat oficial investigarea cazului de discriminare la care sunt supuse persoanele suferind de infertilitate in Romania. Corespondenta cu acest organism a continuat de-a lungul acestor trei luni, am prezentat argumente si am trimis puncte de vedere scrise, asteptam deciziile finale la sfarsitul lunii februarie.
In plan extern, pe langa organizatii de tipul O.M.S. sau asociatii in domeniul infertilitatii, am scris tuturor europarlamentarilor romani. Cea mai notabila colaborare o avem cu dna Gabriela Cretu, europarlamentar din partea PSD, cu care reprezentanti ai grupului nostru de initiativa au avut o intalnire la Bucuresti in luna decembrie. Ulterior, dna eurodeputat Cretu, in colaborare cu Grupul nostru de initiativa, a adresat oficial Consiliului si Comisiei Europene o intrebare cu solicitare de raspuns scris privind garantarea dreptului la acces universal la tratament impotriva infertilitatii in statele-membre ale U.E. si la care asteptam raspuns.
o delegatie agrupului nostru de initiativa a fost primita in audienta pe tema finantarii infertilitatii de catre dna Sulfina Barbu, parlamentar PDL. Dna Barbu ne acorda sprijinul sau politic si ne-a promis initierea legii, o noua intrevedere urmand a avea loc in cursul lunii februarie, timp necesar pentru realizarea documentarii pe subiect de catre expertii parlamentari.
Si-au exprimat sustinerea oficiala pentru un proiect de lege senatorii Doina Silistru (PSD) si Iulian Orban (PDL).De asemenea, am primit recent mesaje incurajatoare de la parlamentarii Daniel Geanta (PDL), Sonia Draghici (PSD), Iulian Badescu (PDL), Luminita Iordache (PSD), Ioan Botis (PDL), Tudor Ciuhodaru (PSD).
Presedintia Romaniei nu ne-a raspuns la petitiile individuale, desi termenele legale s-au scurs de mult. In schimb, am primit un raspuns incurajator din partea recent-infiintatei ComisiiPrezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania.
Intre timp, ne-am construit baze de date specifice ariei noastre de interes si am scris mesaje catre numeroase organizatii, asociatii, fundatii, comitete si comitii. De multe ori nu am primit raspuns, dar de fiecare data cand am primit, reactiile au fost incurajatoare.
In ciuda unei mediatizari minimale, petitia noastra online a trecut de 3600 de semnaturi. Si se adauga zilnic.
Petitia colectiva a fost trimisa tuturor institutiilor nationale si internationale de la care asteptam sprijin: Presedintiei Romaniei, dlui Presedinte Traian Basescu; Guvernului Romaniei, Dlui Prim Ministru Emil Boc; Secretariatului General al Guvernului; Compartimentului Social-Sanatate din cadrul Cancelariei Primului Ministru; Ministerului Sanatatii; Casei Nationale de Asigurari de Sanatate; Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale; Ministerului Tineretului; comisiilor de specialitate ale celor doua camere ale Parlamentului. Termenul legal de primire a raspunsurilor se apropie de limita, deci speram sa primim in curand reactii, sa culegem ce am semanat. De la Parlamentul European am primit deja numarul de inregistare a petitiei, asteptam dezbaterea si raspunsul.
In plan mediatic, campania a beneficiat de un reportaj cu o durata de 12 minute duminica in prime time la ProTV, o aparitie pe prima pagina a realitatea.net, o emisiune la Radio Romania Actualitati, un articol amplu in Evenimentul Zilei, articole specifice in presa centrala si locala, pe paginile web cu profil de sanatate / familie, pe blogurile unor politicieni, dar nu numai (cf. blogroll). Le multumim tuturor pentru sprijin si pentru ca au contribuit la vizibilitatea campaniei!
Consideram ca au fost trei luni pline, pentru o campanie realizata «in timpul liber» [care n-a mai fost liber:]. Blogul nostru a depasit deja 10.000 de views, numarul de vizitatori zilnici fiind in crestere constanta, iar la cautare via google cu termenul-generic “infertilitate / infertilitatea” aparem pe prima pagina de rezultate, inaintea multor portaluri cu experienta din nisa sanatate / maternitate / familie.
Le multumim tuturor celor care, alaturi de nucleul permanent al campaniei, au adus punctual contributii esentiale: articole pentru blog sau intermedieri de articole in presa, participari la intalniri, trimitere de mesaje etc. Speram sa continuam sa atragem voluntari, care sa vina cu idei si energie pentru continuarea acestei campanii. Ideea e nobila, lupta e lunga. :) Ca actiuni pe termen scurt, mentionam ca in aceasta saptamana sunt programate alte doua intalniri importante – cu dl. dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, si cu dna deputat Sulfina Barbu, in vederea initierii proiectului de lege in domeniu.
campanie de responsabilizare, infertilitate / hipofertilitate, reproducere umana asistata medical
Felicitari, ati realizat foarte multe in cele 3 luni!
Daca mai aveti nevoie de voluntare ma ofer si eu!
Sper sa va ajute cat mai multa lume, fiecare dupa posibilitati.