Infertilitatea poate ucide. In memoriam Corina Matei
In avalansa de relatari din gama “fapt divers” mai mult sau mai putin atroce, stirile ProTV strecoara si vestea sinuciderii unei femei care nu reusea sa devina mama.
Ca de atat de multe ori in presa romaneasca, accentul este pus nu atat pe drama reala a infertilitatii si pe durerea cumplita pe care o provoaca lupta cu aceasta neputinta, cat pe aparentul contrast generator de rating al “cazului” – o viata sociala si profesionala perfecta (tanara, atragatoare, iubita de catre sot si familie, stabila din punct de vedere material, sefa de promotie, doctoranda si universitara apreciata) versus gestul socant si blamabil al sinuciderii, subliniat prin reluarea in scris, pe ecran, cu litere mari, a frazei “sunt o laşă“.
Iar din ziarul local “Bihoreanul” aflam ca:
[…] Tânăra asistentă universitară Corina Matei, în vârstă de 30 de ani, avea o viaţă aproape împlinită: o relaţie foarte bună cu soţul ei, o situaţie financiară liniştitoare şi o carieră apreciată. Singura nemulţumire din viaţa ei era lipsa copiilor, dar nimeni nu îşi imagina că aceasta o va împinge la sinucidere. [s.n.]
[…] tânăra a pierdut trei sarcini, iar această tristeţe îi devenise o povară tot mai grea. “O măcina lucrul ăsta, că a pierdut trei copii, n-a dus sarcina decât patru sau şase luni de fiecare dată…” […]
Cazul tragic al Corinei Matei ar trebui sa fie un semnal ca ceea ce s-a constatat stiintific in studiile de specialitate – si anume ca infertilitatea reprezinta o suferinta psihica uriasa, care poate conduce la depresii severe – nu este o vorba in vant, ci trista realitate. Iar acest fapt nu ar trebui sa mire. Socul traumatic provocat de infertilitate – de neputinta de a ramane insarcinata sau de pierderea sarcinilor – ar trebui sa nu constituie o surpriza pentru apropiatii cuplurilor infertile. Daca le sunt apropiati cu adevarat – adica daca au capacitatea de a asculta, intelege si empatiza.
Depresia provocata de infertilitate este intr-un numar semnificativ de cazuri comparabila cu depresia resimtita in lupta cu cancerul. Iar dupa cum puteti citi pe pagina web a Organizatiei EMMA, suferinta cauzata de un avort spontan sau de moartea in utero a unui copil nu este cu nimic mai prejos decat …moartea unui copil. Adica ceea ce este.
Daca societatea romaneasca – inclusiv presa, care formeaza opinii – ar avea capacitatea de a intelege teoretic proportiile reale ale dramei infertilitatii si de a reactiona in consecinta, fraze precum cea subliniata de noi in articolul de mai sus nu si-ar gasi rostul.
Ceea ce nu inseamna ca am fi de acord cu gestul extrem al Corinei Matei; dimpotriva, ne pare nespus de rau ca nu a mai gasit puterea de a continua lupta. …Dar nu ne permitem sa o judecam.
Nu stim daca a fost o laşă. Dar stim ca a suferit mult. Prea mult!
Infertilitatea poate ucide. Uneori fizic, si atunci “se da la Stirile ProTV”. Dar de cele mai multe ori psihic si sufleteste, mocnit si letal, nestiut.
.
Dumnezeu sa o odihneasca pe Corina, mama de ingeri.
*****
Un articol despre infertilitate si sinucidere puteti citi aici [in limba franceza].
Reproducem doar datele sintetice ale unui studiu britanic din 1999, realizat pe 2000 de cupluri infertile. In lupta cu infertilitatea, acestea au resimtit:
Nevoia de a plange | 97% |
Depresie/izolare | 94 % |
Iritare | 84 % |
Sentiment de imperfectiune | 72 % |
Vinovatie / rusine | 62 % |
Idei de sinucidere |
20 % |
In Romania nu avem statistici clare, publice, nici macar in ceea ce priveste rata de reusita a FIV la nivel national, cu atat mai putin cercetari stiintifice despre impactul psihologic si proportiile dramei cuplurilor care se confrunta cu infertilitatea.
corina matei, in memoriam, infertilitate / hipofertilitate
Mi s-a strans sufletul.
O lacrima si o floare pentru tine, Corina. Dumnezeu sa te odihneasca.