La bulgari se poate!
Later edit: Articol in Monitorul de Cluj.
Colegii de la Fundatia “Iskam Bebe” (“Vreau un copil”) din Bulgaria ne-au adus la cunostinta realitatile si realizarile in domeniul finantarii FIV din aceasta tara.
[In imagine: membre – mamici si bunici – ale Fundatiei Iskam Bebe din Bulgaria, impreuna cu copiii, la un eveniment al organizatiei]
Va oferim traducerea adaptata a unei stiri recente publicate de catre novinite.com:
Noul ministru al sanatatii din Bulgaria, Stefan Konstantinov, a anuntat alocarea de resurse suplimentare in valoare de cinci milioane leva (peste 2,5 milioane euro) pentru “Fondul de reproducere asistata”, cunoscut sub numele „Fondul in vitro”. Fondul ofera subventii de pana la 5000 de leva (peste 2500€) pentru cuplurile care au probleme de fertilitate, fiecare femeie avand dreptul la trei incercari de fertilizare in vitro suportate de catre Fond.
La sfarsitul lunii septembrie, Fundatia “Vreau un copil” din Bulgaria si-a exprimat preocuparea in privinta faptului ca Fondul este la limita resurselor iar Ministerul Sanatatii nu transferase inca banii programati in acest scop. Suma suplimentara de cinci milioane leva va garanta functionarea normala a Fondului pana la sfarsitul anului 2010. In prezent exista 9800 cereri inregistrate, dintre care 6421 au fost deja aprobate. Gratie Fondului, 707 femei au ramas insarcinate si s-au nascut 363 copii, ceea ce reprezinta o rata de succes de 27,7% , comparabila cu media Uniunii Europene.
Ministrul Konstantinov a mai declarat ca, in scopul de a isi imbunatati activitatea, Fondul va avea un registru cu realizarile fiecarei clinici FIV anuntate transparent, precum si o pagina web dedicata.
Unul din “reprosurile” pe care le auzim uneori in cadrul demersurilor campaniei noastre este ca ne-am dori ca sistemul de sanatate, respectiv cel de asigurari de sanatate, din Romania sa fie asemenea celor occidentale. Iata insa ca si vecinii nostri, care si ei traverseaza o situatie economica dificila, au gasit vointa politica (caci despre asta este vorba in primul rand, nu atat despre resurse financiare care, raportate la ansamblul sistemului, ar fi infime) de a ajuta cuplurile infertile! Va reamintim ca, daca in Bulgaria sunt suportate de catre asigurari trei tentative de FIV, in Ungaria cuplurile infertile maghiare au dreptul la cinci tentative de fertilizare in vitro!
In acest timp, cetatenii romani care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala, desi sunt contribuitori la asigurarile sociale de sanatate, trebuie sa plateasca integral analizele, procedurile si medicamentele de care au nevoie pentru a isi indeplini visul de a avea un copil.
Reamintim, de asemenea, ca in prezent in Romania nu exista un cadru legal care sa reglementeze reproducerea umana asistata medical.
advocacy, ajutor pentru cauza luptei cu infertilitatea, Asociatia SOS Infertilitatea, campanie de responsabilizare, drepturile pacientilor, Fertility Europe, fertilizare in vitro FIV, fiv gratis, fiv gratuit, Fiv in Bulgaria, fiv in ungaria, fiv in uniunea europeana, fiv suportat de asigurari, forum infertilitate, infertilitate, infertilitate / hipofertilitate, initiativa legislativa, reproducere umana asistata medical, SOS Infertilitatea, tratament compensat infertilitate, tratament infertilitate, tratament infertilitate suportat de asigurari, www.infertilitate.com
Asta arata cam pe unde se situeaza Romania in Europa si nu doar din punctul de vedere al sistemului de sanatate!