“Sper ca această lege să uşureze suferinţa oamenilor care îşi doresc copii însă aceştia întârzie să apară.”
Asociatia SOS Infertilitatea si-a propus sa va prezinte o serie de scurte interviuri cu persoanele care au contribuit la documentarea si redactarea Proiectului de Lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical, aflat actualmente in proces de aprobare legislativa. Pentru inceput, va propunem sa cititi interviul pe care ni l-a acordat dl. Sabin Guţan, PhD.
1. Stimate domnule Sabin Guţan, sunteti unul dintre contribuitorii esentiali la realizarea proiectului de lege privind reproducerea umana asistata medical in Romania. O sa va rugam sa va prezentati pe scurt pentru cititorii paginii noastre web.
Sunt doctor în drept şi cadru didactic la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
2. Ce v-a determinat sa raspundeti pozitiv apelului lansat de Asociatia SOS Infertilitatea privind necesitatea initierii unui cadru legislativ in domeniul reproducerii umane asistate in Romania si sa contribuiti pro bono la documentarea si redactarea acestui proiect de lege?
In primul rând, interesul comun pentru acest domeniu. Imi amintesc că am intrat in legătura cu Asociaţia dumneavoastra în momentul în care combăteam o iniţiativă legislativă în domeniu care ar fi dus la apariţia unei legi slabe. În al doilea rând, aveaţi parghiile necesare pentru a responsabiliza factorul politic pentru elaborarea unui proiect de lege serios şi cu cât mai puţine scapari. În al treilea rand, eram la finalul muncii mele de cercetare doctorală şi era momentul valorificării rezultatelor, adică oferirea lor către societate.
3. Care a fost «sursa» interesului dvs. pentru reproducerea umana asista medical din punct de vedere juridic, de ce ati ales aceasta tema pentru teza dvs. de doctorat?
Sursa? Îmi amintesc că mi-au parvenit nişte materiale despre acest fenomen şi mi s-a părut interesant. Informându-mă ulterior, am constatat că societatea noastra suferă de lipsa reglementărilor în domeniu.
4. Care sunt cele mai importante schimbari care considerati ca se vor produce in sfera infertilitatii si reproducerii umane asistate medical din Romania dupa intrarea in vigoare a acestei legi?
În sfera infertilităţii nu se vor produce schimbări, legea nu poate vindeca în locul medicinei. Însă persoanele declarate infertile se vor bucura de protecţie specială şi vor putea să aibă urmaşi. De asemenea, acest fenomen va deveni unul organizat şi controlat de stat, iar copiii astfel rezultaţi nu vor trebui ascunşi sau naşterea lor nu va mai trebui trucată pentru a se putea stabili legăturile de filiaţie. Aceasta lege va asigura o mai bună desfăşurare a acestei activităţi, garanţii cu privire la siguranţa şi sănatatea persoanelor implicate, stabilitatea familiilor cu astfel de probleme, egalitatea între toţi copiii, respectarea normelor bioetice şi medicale asumate de ţara noastră prin tratate internaţionale. Nu în ultimul rând, prin modul cum am elaborat proiectul de lege, am încercat să protejăm demnitatea umană, să împiedicăm traficul de celule sexuale, embrioni şi copii şi exploatarea inumană a unor astfel de „resurse”.
5. In incheierea acestui scurt interviu, stimate domnule Sabin Guţan, aveti un mesaj pentru cuplurile hipofertile din Romania?
Sper ca această lege să uşureze suferinţa oamenilor care îşi doresc copii însă aceştia întârzie să apară. Ca orice boală, şi infertilitatea poate transforma viaţa unui om într-o scurgere inutilă de zile şi nopţi. A dărui viaţă şi apoi a te sacrifica pentru acest nou om sunt lucruri nobile. Din pacate, sunt atâţia înzestraţi cu acest dar, însă avortează sau abandoneză copiii, sau îi nasc pentru a-i vinde sau a-i omorî. Nu pot decât să am un deosebit respect pentru cei care, hipofertili fiind, îşi consumă toate resursele pentru a avea un copil. Iar această lege vine şi în sprijinul celor cu mai puţine posibilităţi materiale, prin instituirea sistemului de finanţare publică. În fond, evoluţia demografică, întinerirea şi sporirea populaţiei trebuie să fie o prioritate a politicii de stat, chiar şi în cele mai dificile crize economice.
2% pentru sanatate, advocacy, ajutor pentru cauza luptei cu infertilitatea, Asociatia SOS Infertilitatea, doi la suta 2011, grup de suport infertilitate, politici publice demografie natalitate, Proiect de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical, Sabin Gutan, scaderea fertilitatii si imbatranirea populatiei, Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, tratament compensat infertilitate, voluntariat, www.sosinfertilitatea.ro
Ma bucur ca proiectul de lege este realizat de profesionisti. Felicitari pentru implicare!