Reportaj Realitatea TV, despre continuarea Subprogramului FIV
Asociatia SOS Infertilitatea a participat la realizarea unui reportaj despre situatia actuala a Subprogramului FIV, dat fiind ca la 31 decembrie 2012 existau 250 de dosare “aprobate, in asteptare” iar zilele acestea se decid bugetele programelor nationale de sanatate.
“Unul din cinci cupluri din România are probleme de fertilitate. Andreea are 33 de ani şi suferă de endometrioză, o afecţiune care nu îi permite să devină mamă pe cale naturală. Anul trecut, i-a fost aprobat dosarul pentru a intra în programul naţional de fertilizare in vitro, finanţat de ministerul sănătăţii. Nu a primit niciun ban.
“Dacă programul nu va continua, pentru mine va înseamna o dezamăgire pentru că plătesc contribuţiile la sănătate. Investigaţiile costă câteva mii de euro bune. Avem şi credite, banii de care v-am spus că i-am folosit pentru investigaţii au fost din credite”, a spus Andreea, una dintre beneficiarele programului.
Alte câteva sute de persoane se află pe aceeaşi listă de aşteptare.
“Trebuie să continue, pentru că altfel am fi singura ţară unde Europa nu există niciun sprijin pentru pacienţii hiperfertili care sunt contributori la asigurările de sănătate. În România, această finanţare este parţială si este cea mai slabă din întreaga Uniune Europeană”, spune Nicoleta Cristea-Brunel, preşedinte asociaţia SOS Infertilitatea.
“Suntem în faza de revizuire a programelor. Când ele vor fi gata la 1 aprilie, atunci o să vedeţi dacă sunt sau nu sunt bani”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Ajutorul statului înseamnă 1.500 de euro din costul procedurii de fertilizare. Analizele, ecografiile şi tratamentul medicamentos sunt suportate din buzunarul pacienţilor.
“Suntem singura ţară din Europa unde se asigură un singur ciclu şi la care la momentul ăsta programul e nefuncţional. Inclusiv în Polonia, unde au fost diverse dispute cu Biserica Catolică legate acest program, la momentul ăsta sunt trei cicluri acoperite de fertilizare in vitro”, a spus Dragoş Albu, medic primar obstetrică ginecologie.
Din 2011, de când a debutat programul de fertilizare s-au născut 101 bebeluşi iar alţi 150 urmează să vină pe lume în lunile următoare.”
Urmariti reportajul aici.
2% pentru sanatate, advocacy, Asociatia SOS Infertilitatea, costuri fertilizare in vitro, dosare aprobate FIV, fertilizare in vitro, fiv gratuit, fiv suportat de asigurari, realitatea.net, reproducere umana asistata medical, tratament infertilitate
Felicitari pentru tot ce faceti ! Foarte bun reportajul ! Sper sa continue subprogramul , in el imi este speranta !