Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Observatii pe marginea proiectului de lege

Catre: Ministerul Sanatatii Publice

Observatii si propuneri pe marginea Proiectului de Lege privind Reproducerea Umana Asistata si Embriologia

Asociatia Embriologilor AER a propus o varianta de proiect de lege privind Reproducerea Umana Asistata si Embriologia, text publicat pe pagina web a Ministerului Sanatatii in data de 20 octombrie 2009 si aflat actualmente in dezbatere publica.

In calitatea sa de unica asociatie de pacienti activa ce reuneste cupluri cu probleme de fertilitate din Romania, Asociatia “SOS Infertilitatea” si-a manifestat public satisfactia ca un astfel de proiect, atat de necesar, a fost initiat in Romania, exprimandu-si intreaga disponibilitate de a coopera. Insa lectura atenta a textului propunerii legislative ne-a dezamagit, iar pe alocuri chiar ne-a socat; mentionam ca am solicitat consultanta juridica in randul voluntarilor nostri dar si din partea unor colaboratori, printre care si un jurist ce detine titlul de doctor in stiinte juridice cu o teza in care a cercetat exact sistemul legislativ in domeniul reproducerii umane asistate medical in toate tarile Europei, deci are o viziune comparatista globala confirmata asupra realitatilor juridice din domeniu.

O prima precizare este ca textul propus este, in mare parte, o traducere (de o calitate pe alocuri indoielnica) a celei mai contestate legi in domeniu din intreaga Europa – “Human Fertilisation and Embryology Act”, respectiv legea din Marea Britanie, tara ce nu este semnatara a Conventiei privind Drepturile Omului si Biomedicina, semnata la Oviedo la data de 4 aprilie 1997 (cunoscuta sub numele de “Conventia de la Oviedo”).

Spre deosebire de Marea Britanie – unde oricum respectivul proiect de lege a fost foarte contestat de catre opinia publica si de catre specialisti -, Romania a adoptat Legea nr. 17 din 22 februarie 2001, privind ratificarea Conventiei europene pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, Conventia privind drepturile omului si biomedicina si Protocolul aditional la Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei, referitor la interzicerea clonarii fiintelor umane, semnat la Paris la 12 ianuarie 1998; deci acest proiect de lege, preluat dupa modelul britanic, contine o multitudine de prevederi si reglementari ilegale in Romania.

De asemenea, continutul proiectului de lege propus si structura sa incalca prevederile Legii nr. 24/2000, republicata in 2004 – Lege privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative. Nu am putut sa nu remarcam numeroase exprimari ambigue sau pe alocuri hilare, care contravin cu exigentele si rigoarea unui text de lege, citam doar cateva exemple: «„animal” înseamnă orice animal în afara de om» (pagina 11 din proiectul de lege), «nicio persoană nu va introduce spermă şi ovule într-o femeie […]» (pagina 10), «aceasta a fost inseminată artificială pe parcursul serviciilor de reproducere umana asistata furnizate ei şi unui barbat impreuna cu ea» (pagina 34), «crearea embrionului purtat de aceasta nu a fost cauzata cu sperma celeilalte parti a mariajului» (pagina 33) etc.

Pe fond, desi sunt invocate, prin acest proiect de lege nu se respecta prevederile directivelor europene 2004/23/EC, 2006/86/EC si 2006/17/EC, ci le incalca grav.

Proiectul propune reglementarea prelevarii de embrioni de la femei:

(1)             Un embrion recoltat de la o femeie nu poate fi utilizat în niciun scop dacă aceasta nu şi-a exprimat consimţământul efectiv pentru utilizarea embrionului în acel scop şi embrionul nu este utilizat în conformitate cu consimţământul.

(2)             Un embrion recoltat de la o femeie nu poate fi primit de nicio persoană pentru utilizare în niciun scop dacă aceasta nu şi-a exprimat consimţământul efectiv pentru utilizarea embrionului în acel scop. [art. 8, alin. (1) si (2), pagina 69 din proiectul de lege]

Proiectul propune reglementarea posibilitatatii de a face prelevare de gameti de la minori (fete sau baieti) in varsta de 16 ani, daca au acordul unui tutore:

Condiţia A este ca gameţii să fie prelevaţi în mod legal de la P sau furnizaţi de P după ce P împlineşte vârsta de 16 ani.” [art. 11, alin. (2), pagina 71 din proiectul de lege]

Proiectul propune (la pagina 71 din proiectul de lege) nici mai mult nici mai putin decat reglementarea embrionilor umani hibrizi (om+animal), precum si izolarea de linii celulare de celule stem prelevate de la embrioni, propunand intrarea in legalitate a activitatii de cercetare in acest sens in Romania  – ceea ce contravine grav Conventiei de la Oviedo.

Ne rezumam, in aceasta prima luare de pozitie, la a sublinia doar aceste cateva aspecte grave (care sunt insa departe de a fi singurele). Asociatia „SOS Infertilitatea” se pronunta ferm impotriva prevederii intr-un proiect de lege a unor aspecte ce incalca grav principiile de bioetica, precum cele amintite, si propune eliminarea acestora, precum si adaptarea intregului text al Proiectului de Lege in conformitate cu prevederile conventiilor internationale pe care tara noastra le-a ratificat. Sistemul juridic si de sanatate, practicienii in domeniu, cuplurile infertile din Romania au cu totii nevoie de o lege in domeniul reproducerii umane asistate medical, insa au nevoie de o lege constitutionala si care sa respecte viata si demnitatea fiintei umane!

Asociatia „SOS Infertilitatea”                                                 29 octombrie 2009

Asociatia SOS Infertilitatea, infertilitate / hipofertilitate, initiativa legislativa, reproducere umana asistata medical

 

Comments:

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.