Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Endometrioza

Endometrioza reprezinta o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin. Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

endometriose2

[sursa foto]

Cauzele aparitiei endometrizei.

Se stie ca la fiecare ciclu menstrual ovarele femeii elibereaza hormoni care stimuleaza cresterea endometrului in vederea instalarii unei eventuale sarcini.

Celulele care alcatuiesc endometrul in mod normal sunt eliminate la fiecare menstruatie nou aparuta. Insa in cazul celulelor endometriale aflate in afara uterului acestea raman in acelasi loc si cu fiecare menstruatie nou aparuta sangereaza si tind sa creasca in timp. Aceste celule sunt active de aici si definitia de tesut endometrial functional. De obicei tind sa se vindece pana la urmatoarea menstruatie cand redevnin active (sangereaza si ele), insa incep sa formeze leziuni si aderente in cavitatea pelvina.

In prezent, cauzele endometriozei au ramas necunoscute. S-au emis numeroase ipoteze insa exista cateva teorii acceptate.

Metaplazia reprezinta schimbarea unui tip de tesut normal intr-un alt tip de tesut normal. Astfel, este posibil ca in unele cazuri tesutul endometrial sa posede capacitatea de a inlocui alte tipuri de tesuturi din afara uterului. Aceste transformari au loc fie inca din viata embrionara, odata cu formarea uterului, fie în viata adulta, prin pastrarea capacitatilor embrionare ale unor celule adulte de a se transforma în tesut reproductiv.

Menstruatia retrograda. Aceasta teorie a fost promovata de Dr. John Sampson în anii 1920. Conform acestei teorii tesutul menstrual cuge retrograd prin trompele uterine (“flux retrograd”) si se depune pe organele pelvine unde se inmulteste si creste. S-a demonstrat insa ca aprox. 90 % din femei prezinta flux menstrual retrograd. Prin urmare s-a emis ipoteza ca acele femei care dezvolta endometrioza prezinta asociat si o problema a sistemului imunitar sau o disfunctie hormonala.

Predispozitia genetica. Rudele de gradul intai ale femeilor cu endometrioza sunt predispuse la dezvoltarea endometriozei, cu manifestari mai severe la generatiile urmatoare.In anul 2005 s-a descoperit legatura cu un locus genetic pentru endometrioza.

Distributia limfatica sau vasculara. Fragmente endometriale pot migra prin vasele sangvine sau sistemul limfatic în alte regiuni ale corpului. Aceasta teorie ar explica localizarea endometriozei in regiuni indepartate, cum sunt plamanii, creierul, pielea sau ochii.

Disfunctii ale sistemului imun. Numeroase femei cu endometrioza prezinta anumite deficite sau disfunctii imunologice.

Influentele din mediu.Se incrimineaza influenta factorilor de mediu asupra dezvoltarii endometriozei, in mod specific legatura cu efectul toxinelor din mediu asupra hormonilor reproductivi si raspunsului sistemului imun. Aceasta teorie nu a fost demonstrate si ramane controversata.Amintim aici studiile legate de efectu doxinei asupra endometriozei.

Simptome.


Simptomele in endometrioza nu urmeaza un tipar anume. Exista femei care nu prezinta simptomele clasice de endometrioza care ar putea sa ajute la diagnosticarea corecta a afectiunii. Exista paciente care pot prezenta doua sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai jos. De obicei, o pacienta este diagnosticata ca suferind de endometrioza in urma unor investiigatii pentru eluciadarea cauzelor infertilitatii sau ale altor afectiuni.

Si nu de putine ori simptomele ei pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni -chisturi ovariene, sarcina extrauterina, Sindromul Intestinului Iritabil (SII), Boala Inflamatorie Pelvina (BIP), cancerul ovarian, cancerul de colon, apendicite, etc.

Insa cele mai cunoscute simptome sunt:

– durere pelvina cronica, situata in etajul abdominal inferior (pelvis) sau la nivelul regiunii lombare sacrate;

– dismenoree (durere in momentul menstruatiei). Aceasta este de obicei bilaterala (poate aparea si unilateral, in functie de localizarea leziunilor endometriozice), apare cu 24-48 de ore inainte de menstruatia propriu-zisa si scade in intensitate imediat dupa aceasta, insa uneori poate sa persiste pe toata durata menstruatiei;

– dureri la ovulatie;

– infertilitate primara, endometrioza fiind una din cauzele cel mai des intalnite de infertilitate la femei;

– dispareunie (durere in timpul contactului sexual);

– tulburari de mictiune in timpul menstruatiei (urinari frecvente, dureroase), asemanatoare celor din infectiile urinare joase (cistite);

– balonare, crampe abdominale dureroase, tranzit intestinal accelerat cu diaree sau diminuat cu constipatie instalate odata cu menstruatia;

– metroragii (sangerari anormale aparute pe parcusul ciclului menstrual), apar la aproximativ 15-20% dintre femeile cu endometrioza;

– menoragia (mentruatie cu durata prelungita);

Alte simptome: oboseala, febra usoara, depresie, anxietate, suscebilitate la infectii si alergii, etc. Simptomele depind in mare masura dar nefiind o conditie necesara de locurile in care sunt situate celulele endometriale.

In stadiile mai avansate ale afectiunii aderentele pot lipi organele pelvine intre ele afectand buna functionare a acestora si cauzand obstructii intestinale, probleme de transiit,dureri exacerbate chiar si la urinare.

Studiile arata ca femeile care sufera de endometrioza sunt predispuse la alte grave afectiuni:
– Sindromul Oboselii Cronice (de 100 de ori mai crescut la pacientele cu endometrioza);

– Hipotiroidie (de 7 ori mai frecventa la pacientele cu endometrioza);

– Fibromyalgie;

– Poliartrita reumatoida;

– Sindromul Intestinului Iritabil;

– Nu in ultimul rand, risc crescut de a prezenta tumori maligne (ovar, san, piele)

Suspectata ca fiind boala autoimuna,endometrioza poate fii insotita de boli autoimune sau poate genera la randul ei boli autoimune,cu consecinte devastatoare in sarcina dar si pentru sanatatea pacientelor.

endometrioza

[sursa foto]

Ce trebuie retinut este ca in acceptiunea unui numar mare de specialisti, endometrioza este o boala grava de tip benign, dar cu toate caracteristicile malignitati i(“infiltratie locala, invazivitate, putere de diseminare remarcabila”), fara a fi terminala, aparent cronica, dar odata ce este instalata menopauza aceasta tinde sa se opreasca din evolutie. De asemenea endometrioza este cauzata de doua mari disfunctii: hormonala si imunitara. Fertilitatea este afectata de dereglari hormonale, insuficienta estrogenica, insuficienta progesteronica, dereglarea secretiei de LH, hiperprolectinimie (cca. 30% dintre pacientele cu endometrioza), dar si de proasta calitate ovocitara, de incapacitatea ovulului fecundat de a se implanta, de incapacitatea corpului mamei de a recunoaste sarcina ca fiind Self, de fagocitoza spermatozoilor (care intampina un mediu ostil), de nefunctionalitatea tubara, etc. Desigur ca, printre cele enumerate, disfunctia imunitara are un cuvant major de spus. Insa vor fi investigatii ce tin de obicei de cultura generala a pacientei si de posibilitatea financiara a acesteia, dar si de cea a laboratorelor care pot efectua astfel de analize (putine in tara, de obicei putand fi efectuate doar in Bucuresti!)


Diagnosticare. Din pacate la ora actuala sunt foarte putini medicii care cunosc aceasta boala. Pacientelor din Romania le ia foarte mult timp pana cand afla exact de ceea ce sufera. Pentru un medic experientat, durerile premenstruale NU vor fi considerate normale si poate sa suspicioneze aproape cu certitudine afectiunea. Insa in afara ultrasonografiilor, in special a celor endovaginale – in cazul in care ovarele prezinta chisturi (care pot fi determinate corect ca natura, de obicei au culoare ciocolatie si nu scad in timp sau de la un ciclu mestrual la altul), a RMN-urilor si a unei infertilitati inexplicabile, LAPAROSCOPIA este la ora actuala singura metoda care diagnosticheaza cu certitudine endometrioza. Medicul va observa puncte sub forma de formatiuni tipicie sau atipice de endometrioza, leziuni, aderente, chisturi sanguinolente, dar si lichid crescut in cavitatea pelvina. Laparoscopia urmata de investigatii de biopsie ale tesutului prelevat certifica diagnosticul.
O alta forma de investigare poate fi analiza markerului tumoral CA 125, folosit in diagnosticarea cancerului ovarian. Din pacate, nu este o pista sigura de investigatie deoarece ar trebui ca endometrioza sa se gaseasca pe ovare. Si este nevoie sa se intruneasca anumite conditii speciale pentru efectuarea ei: amintim ca pacienta nu trebuie sa se afle in perioada menstrutiei. Dar poate sa sperie foarte mult aceasta analiza, daca nu este corect (cu grija) manageriata de catre medical specialist. Pentru ca la fel de bine poate sa suspicioneze existenta cancerului ovarian.


Tratament. Este paliativ si reparator. Aceasta inseamna ca sunt tratate efectele nu si cauzele. Din pacate, in prezent poate si datorita unei diagnosticari tardive, dar, chiar si diagnosticata fiind, endometrioza este tratata de catre unii medici cu anticonceptionale. Pentru ca unii medici sunt multumiti doar cu investigatii superficial efectuate sau prescrise, iar in cazul acelora care stiu cu ce au de-a face scuza folosita este “punerea ovarelor in pauza”. DA, in sfera medicala de pe mapamond exista aceasta tendinta de a incerca suprimarea functiei ovariene, dar NU prin anticonceptionale, sau oricum nu cu cele care contin estrogen in cantitati normale pentru o femeie sanatoasa ori in cantitati mari asa cum este estrogenul la unele pastile contraceptieve gen Diane35. De obicei, se merge sau ar trebui sa se mearga pe progestative: Utrogestan, Duphaston, Cezarette, Orgametril etc. Si tot din pacate, in Romania nu se gaseste progesteron natural. Insa, acest tratament este cu efecte secundare suficient de neplacute: retentie hidrica, ingrasare ,hirsuitism, pierderea podoabei capilar etc.

Laparoscopia poate fi diagnostica, dar si reparatorie. Medicul va incerca sa cauterizeze focarele de endometrioza, chisturile de pe ovare care sunt endometrozoice, va face drilling ovarian unde este cazul (pacientele cu endometrioza pot prezenta ovare polichistice, fibroame, PCOS), va incerca sa rezolve obstructiile tubare si sa verifice implicit fuctionalitatea lor, va apela la adenoliza (procedura de indepartare a aderentelor) si nu in ultimul rand va verifica toata cavitatea pelvina, iar daca laparoscopia nu permite efectuarea acestor procedee pentru ca endometrioza este mult mai invaziva, se va trece la operatie clasica.

Exista si cateva cazuri mai severe de endometrioza care negestionate corect pot invalida pacienta. Este vorba de prezenta endometriozei pe intestine, a nodulilor aflati intre rect si fundul de Sac Douglass ori a ADENOMIOZEI, care este considerata o forma de endometrioza mai aparte, datorata situarii ei in peretii muschiului uterin (endometrioza fiind considerata exclusiv o boala extrauterina). Din pacate in ultimul caz este si mai greu de diagnosticat acest lucru, datorita situarii tesutului endometrial afectat. In mod normal, ar trebui prelevat tesut endometrial afectat din cavitatea uterina pentru efectuarea unei biopsii, fapt deosebit de dificil si care necesita o experienta aparte a medicului specialist dar si posiblitatea prelevarii lui. Si nu in ultimul rand singurul mod care poate aduce certitudine in diagnosticul adenomiozei este histeroctomia, ceea ce face mult mai dificila afectiunea pentru o pacienta care urmareste sa obtina o sarcina.

De obicei, endometrioza este clasificata pe stadii de gravitate. Se cunosc patru stadii, cel mai grav fiind stadiul 4. Si de obicei pacientele nu-si cunosc stadiile, ramanand la aprecierea medicului curant sa specifice pe foaia de externare. De altfel, pacientele nu vor fi privite ca suferinde de aceasta afectiune… chiar daca viata lor este data cu totul peste cap – nu figureaza nicaieri ca fiind bolnave, ci “doar” infertile, mai exact prezentand sterilitate primara sau secundara,dupa caz. Acest fapt duce la o alta problema destul de grava si anume aceea de a-si suporta integral sau compensat cu 50% tratamentul recomandat de catre medicul specialist si anume DIPHERELINUL, care se prescrie postoperator si in Romania nu doar in lumea larga intr-o incercare disperata de a intarzia reaparitia efectelor distrugtive ale endometriozei. Si in prezent exista numeroase paciente care intampina probleme in a obtine compensarea Dipherelinului, renuntand la acest drept in favoarea inlaturarii unui stres suplimentar, dar ceea ce irita mai tare este faptul ca medicamentul a devenit mai scump intr-un mod nejustificat si incalificabil fix cu procentajul care ar fi fost compensat (tarile vecine il au in continuare la pretul avut si de tara noastra anterior compensarii). Sa intelegem prin aceasta ca pacientele care nu dispun de resurse financiare consistente nu vor putea apela la tratamentul prescris, luandu-li-se si cea mai vaga sansa de a se trata. De obicei, acest GnHR se recomanda pe o perioada de trei pana la sase luni, in functie tot de aprecierea medicului specialist si presupune o menopauza artificiala si temporara. S-a descoperit ca un astfel de tratament cu tot cu efectele sale secundare inerente si neplacute (pentru multe greu de suportat, dar dispuse sa incerce orice li se recomanda) poate face o diferenta majora in cresterea sansei de reusita in cazul reproducerii asistate si anume fertilizarea in vitro, care este de obicei mai dificila pentru pacientele bolnave de endometrioza. Se mai prescriu pe acelasi principiu: Danazol, Zoladex, Decapeptyl.

Pentru dureri sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidine:Ibuprofen, Diclofenac, No-spa, Ketonal, Indometacin, Voltaren etc. La ele se pare ca raspund bine prostaglandinele responsabile cu durerea nu doar leziunile si aderentele care trag organele pe care s-au format. O deosebita importanta o au hepatoprotectoarele: Silimarina, Liv52. In ficat se metabolizeaza hormonii. Exista numeroase studii care au confirmat insa terapia prin mijloace traditionale – suplimentarea cu vitamine si minerale in special doze de calciu, magneziu, toata grupa B-lor, Zn (majoritatea pacientelor cu endometrioza au deficit de Zn), aminoacizi grasi Omega3, flavonoidelor (care insa pentru a avea un efect concret ar trebui urmate cure prelungite cu suplimente de tipul Flavin 7 sau Medox – deosebit de scumpe, fitohormoni continuti de numeroase plante medicinale, etc.), cat si unei diete echilbrate bazate pe vegetale, excluderea prajelilor si a grasimilor animale, dar si a numeoraselor produse comercializate care nu sunt bio ori organice. Cu toata multitudinea de simptome invalidante, pacientele nu beneficiaza de programe terapeutice (balneare, chinetoterapie, psiholog, etc) si nici de prescrierea si admnistarearea corecta a unor antiinflamatoare, a unor antidepresive usoare dar poate necesare, totul ramanand la capacitatea pacientei de a intelege ceea cu ce se confrunta, de a fi dispusa sa devina autodiacta si de avea timp si resurse pentru informare.


“Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

– fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

– emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

– mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

– alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor. ” (Dr. Dan Tutunaru.)

Endometrioza, pentru a cita un specialist, este o “Cenusareasa” pentru sistemul medical romanesc, chiar daca numarul pacientelor este in crestere. Ceea ce nu face sa speram ca poate numarul specialistilor capabili sa diagnoscheze aceasta afectiune va creste. Pentru ca endometrioza nu asteapta. Cu timpul, ea tinde sa se agraveze.

 

Comments:

  • roxana Says:

    frumos articol ! cred ca ar trebui sa dau linkul si majoritatii ginecologilor la care am umblat in ultimii 8 ani de cand ma lupt cu infertilitatea… poate ar invata si ei ceva, si poate n’ar mai chinui si alte femei…
    pana la prima operatie (pana acu’ am 2 la activ), nimeni nu si’a pus problema ca as putea avea endometrioza, cu toate ca ma incadram perfect la majoritatea simptomelor. diagnosticul era “sterilitate primara”, iar abordarea… clasica: stimulari peste stimulari, inseminari, alte stimulari, monitorizare…
    cand m’au operat prima data, efectiv s’au blocat cand au vazut abdomenul pur si simplu invadat. din cate am inteles, am fost extrem de norocoasa ca am scapat: operatia a durat extrem de mult (din cauza ca nu erau pregatiti pentru asa ceva), am pierdut foarte mult sange…
    ma rog. m’am lungit inutil.
    ideea e ca demersul vostru este ABSOLUT MINUNAT si extrem de necesar !!! va multumesc pentru ceea ce faceti !

  • bya_2009 Says:

    si eu am facut o laparoscopie anul trecut in aprilie,si 3 injectii diphereline,si totusi dupa aceea nu am ramas,oare sunt sanse sa raman insarcinata?am 30 ani si nici un copil

  • iulica Says:

    Buna ziua,

    Problema noastra este endometrioza operata urmata de tratament cu Diphereline (4 fiole) si din pacate a recidivat pe ambele ovare. Am dori sa stim daca sunt sanse de a ramane insarcinata atat natural cat si cu FIV sau inseminare artificiala.
    Multumim.

  • Alina Berdei Says:

    Buna ziua,
    Am fost diagnosticata cu endometrioaza in urma unei laparascopii facuta la CFR 2 in 29 nov. 2009. Problema mea este clar infertilitatea si intrebarea daca sunt sanse de a avea copii prin inseminare artifiala sau fertilizare in vitro si care sunt sansele de a duce o eventuala sarcina pina la final?
    Multumesc!

  • Buna Alina,
    noi nu suntem medici dar in perioada imediat urmatoare vei putea adresa intrebari unor cunoscuti medici ginecologi direct pe forumul nostru. Cred ca dansii vor fi cei mai in masura sa te sfatuiasca.
    Din experienta iti pot spune ca am cunoscut mamici care au reusit sa ramana insarcinate chiar daca erau afectate de endometrioza.

  • Doina Says:

    Buna ziua,
    Sufar de endometrioza gr. 4, de 11 ani.
    Din pacate boala s-a agravat enorm din cauza medicilor incompetenti din tara si a lipsei tratamentului adecvat. Am facut 4 operatii si 3 FIV (la ultimul am avut 1% sanse de a ramane insarcinata, dar am mers pana la capat!).
    In prezent urmez un tratament (de 5 ani de zile) prescris in Franta, la Clermont-Ferrand, acolo exista un spital specializat pe boala noastra, endometrioza. Datorita acestuia nu mai am durerile atroce pe care le-am suportat zi de zi, aproape 7 ani.
    Le doresc multa sanatate tuturor bolnavelor care sufera de aceasta boala invalidanta!

  • Va invitam sa discutati despre endometrioza cu alte paciente sau sa adresati intrebari medicilor si embriologilor pe forum: http://forum.infertilitate.com/

  • Doina Says:

    In stirile aparute astazi pe mediafax.ro,apare informatia conform careia cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit o legatura intre consumul de biscuiti si prajituri, si endometrioza, respectiv infertilitatea la femei.
    Endometrioza este definita, total eronat, ca fiind “o inflamatie a endometrului, adica a mucoasei uterine”.
    Aceasta confuzie, din pacate, o fac si unii medici care nu deosebesc endometrioza de endometrita. Acest lucru este foarte grav, fiind vorba despre doua boli diferite, cu diferite abordari ale diagnosticului si a tratamentului…

  • lucialu Says:

    Doina te-as ruga din suflet dc poti fi un pic mai detaliata in ceea ce priveste acel tratament impotriva durerilor /clinica din Franta . Sau cumva sa luam legatura. Iti multumesc!

  • Doina Says:

    Scuze pentru intarziere, astazi am intrat pe site.
    Poti sa-mi scrii pe mailul meu:
    drusneac@gmail.com

  • daniela Says:

    Eu m-am operat in Italia de endometrioza si mi-au spus ca ultima sansa de a avea copii este FIV. As vrea sa stiu daca este cineva care a facut Fiv in Italia? Cum functioneaza la spitalele de aici? Multumesc.

  • Daniela, adreseaza intrebarea pe forum http://forum.infertilitate.com/ (desi ai mai multe sanse sa obtii un raspuns concret daca intrebi pe un forum din Italia, totusi)

  • MadalinaP Says:

    Buna ziua! Din octombrie 2011 incerc sa raman insarcinata si am consultat un medic ginecolog si un medic endocrinolog. Mi s-au descoperit 2 chisturi de 2,5 cm si 2 cm, care au aspect endometriozic. Am un ciclu menstrual f neregulat, adica in decursul anului 2011 am avut 2 perioade de intrerupere, respectiv din ianuarie pana in aprilie (cand a venit provocat cu duphaston pe care am continuat sa-l iau pana in luna iunie si atunci menstruatia a aparut lunar, dar nu la o perioada exacta, ma refer la nr. de zile)si din august pana in octombrie(cand din nou, l-am provocat cu duphaston) si tot din aprilie medicul endocrinolog m-a diagnosticat cu SOPC si mi-a dat metformin sa-l iau pana raman gravida.
    Din luna octombrie cu duphaston 1/zi in zilele 14->23 si metformin ciclul menstrual a fost astfel:
    19 octombrie
    19 noiembrie
    18 decembrie
    12 ianuarie
    1 februarie
    Luna aceasta la reconandarea medicului endocrinolog din ziua a 5-a a c.m iau clomifen (clostibegyt|) 1/zi- timp de 5 zile, astazi este a 3-a. Astazi am simtit intepaturi pe ovarul stang.
    As vrea sa stiu, dupa cate zile se produce ovulatia, cand ar trebui sa incep sa fac testele de ovulatie, cam in ce perioada pot fi fertila! Se poate produce ovulatia in aceste zile in care iau clomifen? Cand ar trebui sa opresc administrarea de metformin, n-as vrea sa afecteze sarcina daca voi reusi s-o obtin! Trebuie sa specific ca ieri a fost ultima zi de menstruatie.
    Va doresc o zi minunata!
    Multumesc!

  • Madalina, te asteptam pe forum.

  • mihaela Says:

    Buna
    Si eu sunt printre “norocoasele posesoare de endometrioza” stadiul 3. Prima operatie am facut-o in 2006 la timisoara (ovar drept si extinsa pe intestine), urmata de 6 luni de dipherelin de 3,75. Din 2006 pina in 2011 am tot fost pe la diversi “doctori” din Craiova, care habar nu au de aceasta boala. In martie 2011 am ajuns la Bucuresti, unde mi s-a recomandat o alta operatie, asa ca in aprilie am facut cea de-a 2 a operatie de aceasta data la ovarul stang (chist endometriozic).
    Operatia a fost urmata de diverse analize in urma carora am aflat ca AMH-ul meu este aproape inexistent (0.13), dar am primit sperante de la doctora mea ca as putea avea succes cu o fertilizare.

    Pina la fertilizare a mai fost nevoie de o a 3 a interventie, pt. ca din aprilie si pina in septembrie se formasera fff. multe aderente, care au tras de trompe si le-au infasurat in jurul ovarelor, asa ca a trebuit sa imi lege si trompele (cica pt. mai multe sanse la fertilizare).

    In decembrie 2011 am facut si fertilizarea, bineinteles soldata cu un mare esec. Abia apoi am aflat ca femeile cu amh-ul mic sunt producatoare doar de chisturi nicidecum de ovocite viabile.

    Sfatul meu este Doamnelor inainte de a face fertilizarea incercati sa aflati de la medicul dumneavoastra ce sanse reale aveti.

  • Mihaela, da, medicul care ti-a dat sperante in conditii de AMH 0,1 a procedat gresit! Despre AMH poti citi pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=211

  • Marilena Says:

    Buna,
    Mi-am facut de curand RMN-ul si analizele hormonale.
    Concluzia RMN:leziuni de endometrioza la nivelul ambelor ovare.
    Ovare paucifoliculare.
    Iar analizele recomandate:
    TSH=1,71,FT4=0.934,FT3=3.27,LH=3.1,
    Estradiol=95.7,Prolactina=11.1,
    Progesteronul=0.11,FSH=12.3

  • Marilena Says:

    Ce sanse am oare pt o sarcina?
    Mentionez ca am 35ani si o sarcina oprita din evolutie acum 5 ani.
    multumesc anticipat

  • Marilena, te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/index.php , unde poti completa si o fisa pentru a primi raspuns personalizat de la medici.

  • DIA Says:

    SI EU AM FOST OPERATĂ ÎN URMA UNOR DURERI PELVINE ŞI SÂNGERĂRI PERMANENTE. MI S-A SCOS UTERUL ÎN TOTALITATE, COLUL, OVARUL STÂNG ŞI TROMPA LUI. AVEAM ŞI ENDOMETRIOZĂ MULT EXTINSĂ (PE VEZICĂ, INTESTINE, ÎN TOT PERITONEUL). NU MAI SÂNGEREZ, DAR AM ÎN CONTINUARE DURERI ÎN PARTREA INFERIOARĂ A ABDOMENULUI.

  • miky Says:

    buna…de 2 ani citesc despre aceasta boala si nici un rezultat…sunt la a 2a operatie si simt ca nu mai am putere de a merge mai departe:((( acum 2 ani, in 2010, am facut laparo si nu aveam leziuni… chist 8 cm pe uter si aderente… boala a recidivat si acum am avut chist de 5 cm care apasa pe ovar, si trompa s-a lipit de intestin… plus ca boala s-a extins pe intestin :(((… se pare ca partea stinga a fost ff afectata.. si trompa au legat-o sa nu fac cumva sarcina extrauterina… trebuie sa fac 4 luni tratament cu diphereline…. vreau sa stiu daca exista sanse de a ramine insarcinata dupa acest tratament…((

  • Miky, exista subiect „endometrioza” pe forum, te asteptam acolo http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=329 Numai bine!

  • diana Says:

    Si eu am avut endometrioza, m-am operat si am facut tratament hormonal. Acest tratament mi-a indus o depresie in asa hal incat nu am mai avut puterea sa ma ridic din pat dupa un timp. Nu va recomand tratamentele hormonale, ce va recomand in schimb este alimentatia vegetariana excusiv, lipsa zaharului – zaharul cauzeaza tumori (vedeti cartea Vindecare si purificare prin alimentatie si post) si excluderea totala a carnii – fie ea si de la tara. Multa sanatate!

  • roxana Says:

    Am endometrioza descoperita in 2011 pe muschiul drept abdominal operata,acum dupa 2 ani a reaparut

  • cami Says:

    Am endometrioza in septul recto-vaginal, pe care o suspicionez ca era aparuta inca din 2005 (aveam o data sau de doua ori pe an ceva dureri perianale). In 2010 am facut o laparoscopie in scop de diagnostic, pt ca imi doream un copil si nu aparea, la acea laparoscopie nu s-a intervenit asupra nodulului respectiv, de fapt medicul nici nu l-a sesizat. Apoi au inceput durerile lunare. De cate ori sunt la menstruatie am dureri din ce in ce mai mari. Am urmat un tratament cu Dihpereline timp de 4 luni. Apoi am schimbat medical si o d-na dr. de la Spit Militar mi-a recomandat Duphastone pt stimulare ovariana. I-am zis ca imi este teama sa nu creasca nodulul, dar a spus ca nu are cum, ca e o stimulare usoara. Evident ca a crescut, evident ca durerile sunt si mai mari…. uffffffffffffffff, e clar ca acum trebuie sa ma operez. Nu prea stiu in ce parte sa ma mai indrept….. dr. care m-a operat initial s-a mutat in sistemul privat, unde e clar ca trebuie sa ai o gramada de bani pt aceasta interventie si in plus mi-e frica de fistula sau anus iliac.

  • Cami, ne pare rau ca te chinuie endometrioza. Iti uram sa gasesti medicul in care sa ai deplina incredere si sa gasesti solutia optima. Numai bine, te asteptam pe forum!

  • mindru costel Says:

    sotia mea are endometrioza, medicul i-a recomandat sa ia VISSANE un medicament produs si gasit numai in Germania.
    Noi l-am cumparat printr-o cunostinta care locueste acolo. Din cauza altor probleme medicale sotia nu poate sa ia acest medicament. Cine este interesat de acest medicament ma poate contacta pe adresa de mail.Medicamentul are termen de garantie pana in 2018 si il voi vinde la prtul cu care a fost achizitionat.

  • Costel, exista un topic dedicat pe forum: http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=6&t=60

  • Liza Says:

    Draga Cami si eu ma confrunt cu aceeasi situatie ( endometrioza in fund de sac vaginal ) din anul 2008 , as dori sa vorbim in privat daca se poate.Spune-mi te rog cum pot lua legatura cu tine.

  • ramona Says:

    Ai eu am această boală și încerc sa rămân însărcinată.
    Fetelor imi recomandați un medic bun, specializat pe asa ceva, care pe voi v a ajutat?
    Mulțumesc

  • Teodora Says:

    Buna ziua. Ma numesc Teodora si am 22 de ani. De curand am aflat ca am un chist endometriozic de 11/9 cm, iar medicul mi-a spus ca singura solutie e interventia chirurgicala clasica. Chistul porneste de la ovarul drept si imi acopera tot uterul. As vrea sa va intreb daca dupa interventia chirurgicala voi mai putea avea copii?

  • Mhaela Oprea Says:

    Este o boala ticaloasa…eu sunt daramata psihic…ma lupt de 4 ani cu a..2 operatii..urmeaza a 3 a…nu exista tratament!?…oare?..eu cred ca exista…inposibil…oare de ce trebuie sa suferim zilnic…dureri zilnice???? ((((

  • simona29 Says:

    Buna fetelor,am fost diagnosticata cu endometrioza si am suferit o laparoscopie pe 5 martie la dc Tutunaru,mi s a recomandat diphereline 3.75 pe care nu l am inceput deorece locuiesc in Londra si medicii de aici nu au vrut sa mi faca tratamentul .mi a venit ciclul deja de 2 ori dupa operatie si vreau sa stiu daca mai pot face tratamentulsau trebuie inceput imediat dupa operatie .

  • Andreea L Says:

    Buna tuturor
    Ca medic v-o recomand pe doamna Florescu Fulga de la clinica Gynia din Cluj-Napoca.

  • Stefi Says:

    Buna seara!
    Am endometrioza,si vreau sa va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari.Sunt asistenta medicala.M-am operat in 2010 laparoscopic .Anul acesta(luna asta) m-am operat din nou, pt ca endometrioza a ajuns la colon.Ginecologul mi-a dat reteta pt aceste fiole
    Cum pot lua compensat fiolele de Decapeptil pt 6 luni?
    Cum sa procedez pt a intra in programul infertilitatea in vitro pt anul 2015 ?
    Unde sa-mi depun dosarul?Ce acte imi trebuiesc?
    Nu stiu daca Dvs stiti,si daca m-am adresat unde trebuie.
    Va multumesc!

  • crina Says:

    Pentru o sansa consultati clinica polisano doctor ispasoiu florin

  • Dana Says:

    Bună ziua! Am 36 de ani și acum 7 ani am fost operata laparoscopic de endometrioza. Peste 4 ani de la operație am dat naștere unui băiețel perfect sănătos. Nimic nu se putea rezolva dacă în acest timp nu mergeam și la biserică, urmând sfaturile unui preot.Deci, endometrioza poate fi învinsă, dar mergeți și la doctor, dar și la biserica.Sanatate Multă!

  • Ella Says:

    Buna ziua!

    In februarie 2013, vrand sa ma operez de un fibrom intramural embolizat in 2008, am suferit o dubla operatie laparoscopica si clasica prin care mi-a fost extirpat ovarul stang, diagnosticul fiind endometrioza gradul IV.
    Am urmat 3 luni cu diphereline si am indus menopauza, pentru a ajuta corpul sa se vindece putin.
    Am trecut prin toate simptomele menopauzei, a fost groaznic, dar faceam totul pentru a incerca sa fac un copil.
    Dupa tratamentul cu diphereline, medicul mi-a spus ca am sanse foarte slabe sa raman insarcinata si ca trebuie sa vin din nou la operatie, sa scoata fibromul si mai vedem, dupa. ca aceasta boala va recidiva.
    nu vreau sa va spun ce am simtit atunci…Ala a fost totusi momentul cand am decis ca ideea de a adopta un copil trebuie sa devina realitate.asa ca in anul 2014, am facut demersurile necesare si am primit atestatul de parinti adoptivi.a trecut insa un an si nu ne-a chemat nimeni.
    Am refacut actele pentru adoptie, pentru urmatorul dosar si am zis ca nu ar strica daca as stii totusi care sunt sansele mele clare de a face un copil.
    Am facut AMH si mi-a iesit 0,39.
    Intrebarea mea pentru cunoscatori este, exista sanse sa incerc fertilizare in vitro cu AMH 0.39 si cu endometrioza grad 4?Ce ar trebui sa fac? sa scot fibromul,sa curat endometrioza si sa incerc FIv?Dar daca pierd uterul la operatie?Fibromul meu are 10 cm, e bine incapsulat de la embolizare.
    Va multumesc!

  • Alina Says:

    Buna ziua. am si eu o intrebare: de 13 su casatorita si nu am ramas insarcinata niciodata, se poate sa am si eu endometrioza?

  • Alexandra Says:

    Buna ziua, am fost si eu diagnosticata cu endometrioza si mi s-a spus ca trebuie sa ma operez din cauza ca s-a extins la intestine. As avea o intrebare pt doamnele care s-au operat in strainatate, daca imi pot spune cat costa o operatie in Italia si in Franta?
    Multumesc mult!

  • Nicoleta Says:

    Bună! Anul trecut (2015) am fost diagnosticata cu o endometrioza. Am fost operata clasic, mi-a scos ovarul stâng împreună cu trompa stânga, am fost operata și la ovarul drept laparoscopic in aceeași zi. Dr doctor mi-a recomandat duphaston, am luat vreo 6 luni, am făcut pauză și în decembrie 2015 s-a întâmplat minunea: am rămas însărcinată. Acum am 5 luni jumătate. Ce vreau eu să vă spun este: Nu va pierdeți speranța, minuni există!

  • Carmen Says:

    Buna ziua ,recent am fost diagnosticata cu endometrioza ,va trebui sa mi fac analizele recomandate atat eu cat si sotul insa exista sansa de a ramane insarcinata? Multumesc

  • Diana Says:

    E deranjant faptul ca toate titlurile asociaza endometrioza doar cu infertilitatea, cand endometrioza este o boala mult mai grava decat atat. Nu cred ca cineva se poate gandi doar la copii si nu si la cum ii vor creste. Eu sunt tot prin spitale cu fel si fel de complicatii. Imi doresc un copil din tot sufletul, dar nu pot fi nici egoista. Un copil nu poate sta langa o mama care tot timpul este bolnava. Intai trebuie sa va tratati dragele mele si pe urma sa va ganditi sa ramaneti gravide

  • Pop Claudia Says:

    Am 26 de ani, iar anul trecut in septembrie am fost diagnosticata cu endometrioza in stadiul 3 cu extindere de 1 cm pe rect. Am aflat de un medic specialist roman din Franta , Dr. Horatiu Roman, am luat legatura cu dansul si mi-a dat sa fac o serie de analize aici in Romania, dupa care mi-a dar sa urmez un tratament cu o injectie Diphereline si cu o pastila/ zi de Androcur timp de 3 luni. Am urmat acest tratament ca sa stopez boala si ca sa micsorez chistul care il aveam pe ovarul stang de aproape 9 cm. Dupa 3 luni de tratament am mers in Franta la clinica din Rouen unde studiaza aceasta boala de foarte multi ani, si m-am operat. Dupa operatie am urmat tratamentul cu Androcur, il iau chiar si in ziua de astazi la 4 luni de la operatie , dar am inceput sa retin foarte multa apa si sa iau in greutate, am inceput sa imi schimb stilul de viata imediat dupa operatie mancand mult mai sanatos si facand sport ( la doar doua luni dupa operatie) . Mi s-a recomandat sa fac copil la 6 luni dupa operatie, pt ca altfel va trebui sa urmez acest tratament cu Androcur pana voi intra la menopauza. Tratamentul este pt a impiedica boala sa recidiveze. Problema este ca de 2 saptamani incep sa am din nou disconfort la intestine dupa ce mananc si stare de balonare. Asa ca nu stiu ce sa va mai sfatuiesc! Mi-e tare teama sa nu imi recidiveze boala chiar si dupa operatie si atata tratament :(. Va doresc multa sanatate tuturor!

  • Stefania Maria Matala Says:

    Am fost operată acum 3 ani de endometrioza insa am aceleasi simtome din nou si unde este cicatricea mi s-a întărit din nou ce tratatament exista pt asta si cum pt sa stiu daca este o problema de infertilitate avand numai un ovar după intervenție multumesc astept un raspuns

  • NiA Says:

    Buna, a facut cineva tratament cu zoladex?

  • Andreea Lavinia Says:

    Pop Claudia cum te mai simti? Am fost și eu îndrumată spre același medic și as aprecia daca ai putea să îmi dai in privat mai multe detalii.

  • mihai Says:

    sotia mea a fost operata de endometrioza la cj de d-na fulga florescu. Nu o recomand,desi a fost singura care i.a salvat ovarul sotiei cu un chist endo de 9 cm, deoarece a gresit ca a operat-O. Aceasta boala nu se opereaza pt ca recidiveaza si la operatie se imprastie. Am ajuns in Viena, unde bola se trateaza cu antiinflamatoare homeopate: belladona, lachesis mutus, sepia la farmacia roten krebs de p str. Hoher markt… Daca ii chisturile mari, se opreste menstruatia asa cum scrie in articol cu decapeptyl…injectii ce nu se gasesc in tara, doar in viena….la sotie, dupa ce a reaparut pe ambele ovare, chisturile noi de 9 cm, au fost scazute cu decapeptyl la 4 cm… .apoi se mentin cu tratam homeopat.. Am gresit ca ne.am operat in cj… Nu va operatti. Luati visanne si faceti fiv cat timp aveti rezerva ovariana…se intampla si minuni sa ramai insarcinata…rugati-va la sf. Efrem.. Nu aveti sanse in tara sa va luptati cu endom… In viena in preturi k la noi..si au specializare unii medici doar pe endo si doar unii opereaza endo…nu ca la noi… Dr. Hudelist ii cel mai bun… doamne ajuta

  • Alexandrina Stanculeanu Says:

    Dupa 4 operatii din cauza endometriozei, dupa injectii cu diphereline si inca nu sunt vindecata,mi s-a recomandat si mie dr. Horace Roman. Mi s-a oferit adresa lui de mail, asa ati luat toate legatura cu el?

  • Mary Says:

    Am fost operata in 2012 la Timisoara de endometrioza pe ovarul drept, dupa ce am pierdut o sarcina. Nu am reusit sa mai raman insarcinata. In 2016 am gasit al medic, si am fost operata din nou la ovarul stang de aceasta data tot de endometrioza. Dupa doua luni de la operatie am luat doua injectii de dipherline de 11, 25 la o perioada de 3 luni una de alta. Dupa prima injectie nu mi s-a oprit menstruatia, decat dupa a doua injectie cand mi s-a oprit pe o perioada de 7 luni. Apoi am avut 2 luni ciclu, m-am prezentat la medicul meu si mi-a dat niste plicuri – MYO SUN PLUS – dimineata si seara le beam dizolvate in apa. Dupa o luna am avut surpriza sa raman insarcinata, dar am uitat sa va spun ca in 2013 AMH-ul a fost 0,87.

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.