Ne poti gasi si pe:

Proiecte

Archives

Va asteptam pe FORUM!

Nicio intrebare nu ramane fara raspuns!

Implicare şi ACŢIUNE colectivă, empatie şi SPRIJIN concret!

Mii de contacte pe retelele sociale, grupuri atent moderate.

Grup FB infertilitate: www.facebook.com/groups/sustinSOSInfertilitatea
Grup FB adopție: www.facebook.com/groups/AdoptieRomania
Grup FB sarcină și parenting:
www.facebook.com/groups/1019468961471102
Pagină FB infertilitate: www.facebook.com/SOSInfertilitatea
Pagină FB adopție:
www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii
Pagina FB a inițiatoarei Asociației:
www.facebook.com/SOSI.Nicoleta.Cristea.Brunel

Sustineti asociatia de voluntari SOS Infertilitatea!

Nici macar cea mai bine-intentionata organizatie din lume nu poate "trai" doar cu aer! Asociatia noastra nu are alte surse de finantare in afara contributiilor membrilor si sustinatorilor sai.

Donatie online, cu cardul, securizata, rapida, FARA COMISION!

Saptamana Nationala de Constienizare

Eveniment anual de awareness & advocacy (din 2012)

SUBPROGRAMUL FIV-ET (din 2011)

Mii de comentarii despre Subprogram, pe forumul si pe FBgrupurile SOS Infertilitatea.

PESTE O MIE DE COPII NASCUTI DEJA!

SFATURI MEDICALE ONLINE

> Sute de raspunsuri personalizate ale medicilor la intrebarile adresate de pacienti pe forum!

Grupurile de Suport SOS Infertilitatea

Grupuri de Suport pentru cupluri hipofertile, sub coordonare psihologica.

Biblioteca SOS Infertilitatea

Carti despre fertilitate, reproducere asistata, adoptie, sarcina, parenting - disponibile spre imprumut.

Vrem sa putem adopta copii!

Campanie de advocacy a Asociatiei SOS Infertilitatea in domeniul adoptiilor.

Special Families Campaign / Familiile Sperantei!

Proiect paneuropean, sute de povesti impresionante ale familiilor care au invins infertilitatea.

Platforma web SOS Infertilitatea

Blog, forum, newsletter, info flash, baze de date, pagini si grupuri pe retele sociale...

Acces universal la tratament impotriva infertilitatii!

Parlamentul European "constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". (Rezolutie a Parlamentului European, 2008)

Inseminarea artificiala

Problemele de infertilitate indreapta din ce in ce mai multe cupluri din Romania catre tehnicile de reproducere asistata. O astfel de tehnica este inseminarea artificiala (IA) – o procedura prin care spermatozoizii (prelevati in prealabil de la partener – IAS sau de la donator – IAD) sunt plasati de catre medic in tractul genital feminin.

Se disting mai multe tipuri de IA, in functie de locul de plasare al spermatozoizilor:

  • IUI – inseminare intrauterina,
  • ICI – inseminare intracervicala,
  • IVI – inseminare intravaginala,
  • ITI – inseminare intratubara.

Cele mai utilizate sunt IUI si ICI.

inseminare artificiala[Sursa foto]

Pentru orice tip de IA se parcurg mai multe etape.
In faza preliminara, medicul specialist in infertilitate solicita analize specifice ale sangelui si secretiilor pentru femeie precum si analiza spermei pentru barbat.
Urmeaza programarea corecta a interventiei pentru ca procedura sa se desfasoare chiar inainte de momentul ovulatiei. Medicul poate recomanda sau nu medicatie de stimulare hormonala si de inducere a ovulatiei, dupa caz. Inainte cu cateva zile de ovulatie incepe monitorizarea ecografica (2-3 ecografii), iar prin masurarea dimensiunilor endometrului si foliculilor se poate previziona ziua ovulatiei. Pentru sporirea sanselor se poate analiza si nivelul hormonului luteinizant – LH, cand atinge maximul se declanseaza ovulatia.
In faza de realizare a procedurii partenerul recolteaza sperma acasa (proba rezista 30-45 minute in recipient steril, la temperatura corpului) sau la direct la clinica, iar proba de sperma este prelucrata in laborator.
Urmeaza procedura in sine ce consta din introducerea probei de catre medic in tractul genital al femeii, cu ajutorul unui cateter de care este legata seringa cu sperma. Procedura este foarte scurta, dupa incheierea ei femeia este rugata sa se odihneasca in pozitie orizontala timp de 20-30 de minute.
Dupa 14 zile, prin testul specific al sangelui se constata daca sarcina s-a instalat.

IA se poate face in mai multe clinici din Romania (cateva dintre clinicile bucurestene: Giulesti, Dacia Medical Center, Gynera, Med New Life) si este cotata cu 15-20% sanse de reusita per ciclu. In spatele acestui procent insa, nu stau cifre statistice simple, ci cupluri care vor cu ardoare sa aiba un copil.

Costurile unei singure IA sunt “suportabile”, fiind ceva mai mici la spitalele de stat si aproximativ duble la clinicile private; in general se incadreaza intre 300 Ron si 600 Ron. In plus, se adauga costurile analizelor, monitorizarilor ecografice si ale medicatiei de stimulare. Dar foarte multe cupluri ajung sa efectueze aceasta procedura de mai multe ori pentru a avea succes, iar in acest caz costurile devin o mare problema, pentru suma necesara cuplurile pot ajunge chiar la imprumuturi de la banci.

Trebuie mentionat faptul ca in celelalte tari europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acorda de catre stat posibilitatea de a efectua un numar gratuit de inseminari artificiale. Daca pentru celelalte state europene cresterea natalitatii este o prioritate si daca cetatenilor lor li se acorda dreptul de a avea acces gratuit la medicina performanta in scopul conceperii unui copil, pentru autoritatile romane cuplurile cu probleme de infertilitate pur si simplu nu prezinta interes – nu exista.

In privinta “costurilor” psihologice ale cuplurilor care recurg la IA, acestea sunt incomesurabile, luna de luna trebuie sa treaca peste momentul traumatizant al esecului si sa reia procedura cu speranta in suflet, cu incredere in medici si complet lipsiti de sprijin din partea statului roman; tot incomensurabila este insa si bucuria celor care reusesc printr-o astfel de procedura sa perpetueze miracolul speciei umane si al vietii: nasterea unui copil!

 

Comments:

  • sensibila Says:

    Vand 3 cutii de Pregnyl 5000 ui cu cate 1 fiola/cutie
    pretul unei cutii este de 50 de lei
    sunt valabile pana in martie 2015
    aduse de 2 zile din germania
    si pastrate la rece conform instructiunilor.

    Daca este cineva interesat sa imi scrie la sensi_bila@yahoo.com

  • ancuta Says:

    am 5 ani de cand incerc sa raman gravida si nu am reusit. am o scurgere pentru care am fost la consult si mi-a dat niste pastile mi-a spus ca nu e nimic grav si ca imi va trece. dar nu a fost adevarat. as dori sa stiu si eu ce as putea face. m-am gandit cu sotul sa fac inseminare artificiala, as avea posibilitati.

  • florina Says:

    Buna,
    Va rog Sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns cat mai urgent posibil. Sunt casatorita si inainte de casatorie sotul a spus ca este de acord sa avem un copil, acum dupa casatorie nu mai vrea ,eu vreau sa divortez ,el nu. EU imi doresc foarte mult un copil si doresc Sa apelez la inseminare artificiala cu donator, legal pot sa fac asta?
    E posibil dupa nastere copilul sa figureze numai al meu, fara tata in acte?

  • Ancuta, pentru a discuta cu persoane in situatii asemanatoare tie, care te pot ghida si consilia, te asteptam pe forum: http://forum.infertilitate.com/index.php

  • Da, poti face inseminare artificala cu donator, ca mama singura. Nu va fi nicio problema in a face copilului certificat de nastere cu numele unui singur parinte / al mamei. Succes!

  • elena Says:

    buna seara,stie cineva daca dupa stimulare (clostilbegyt 2/zi)sun sanse mai mari de a ramane insarcinata?am mai avut 5 inseminari fara stimulare si fara rezulat. poate stimularea sa intarzie ovulatia?

  • gina voicu Says:

    Buna. sunt din targu neamt. am o intrebare: daca am trompele legate mai pot sa fac inseminare? doctorul mi-a spus ca pot face inseminare dar nu sunt sigura. Cat m-ar costa tratamentul?

  • IOANA Says:

    buna seara! am 34 de ani si 2 copii unul de 15 si celalalt de 11 ani. a doua nastere a fost prin cezariana si am fost de acord sa mi se lege trompele. intrebarea mea e: pot ramane insarcinata prin una din metodele urmatoare ? ITI,IUI,ICI sau IVI? va rog frumos sa imi da-ti un raspuns pe adresa de email.sau la nr de tel 0728662908. am mai intrebat odata si nu am primit nici un raspuns.

  • naty Says:

    buna ziua, am o intrebare am facut operatia laparascopie si nu mi-a desfundat trompele, in rest totul e bine. vreau sa stiu cite procente de reusita sunt la insamintarea in vitro.

  • gabi28 Says:

    Buna ziua,statul ajuta cuplurile care fac inseminare artificiala?daca da care sunt procedurile,sau ce trebuie facut?

  • valentina Says:

    Buna. Va urez mult succes tuturor!

  • gabrielaaa Says:

    As dori sa stiu daca PICSI si ICSI sunt inseminari artificiale sau se fac doar la FIV?
    Nu se poate face inseminare in care spermatozoizii sunt injectati direct in ovocit? Mi se pare mai sigur decat doar in uter.Exista asa ceva, se poate cere?
    Multumesc!

  • corina Says:

    buna ziua. eu am facut prin ovocite donate si nu am reusit. m-a costat 5000e sunt la menopauza precoce. ce trebuie sa mai fac?

  • laura Says:

    Buna , am pierdut de curand o sarcina in 21 de saptamani (sept 2014). In decembrie am incercat din nou sa avem un copil prin IA, dar nu a fost reusita IA. Credeti ca este posibil sa fi aparut o problema la trompe, sa fie infundate, in urma sarcinii pierdute. Mentionez ca inainte de sarcina am facut o sonohisterosalpinografie si trompele erau perfecte. Multumesc!

  • Avadanei Constantin Says:

    Buna seara! Am o intrebare ptr dms, daca spermograma arata ca 70% din spermatoizi sunt morti, ce sansa avem sa facem un bebe prin inseminare?

  • dana Says:

    buna. am si eu cam aceeasi problema, am o fetita, am ramas fara probleme are 10 ani. in 2010 am facut operatie laparoscopica, aveam trompele infundate de 5 ani vreau sa raman insarcinata prin partea dreapta se circula normal. as vrea sa incerc IA dar nu stiu: am sanse numai cu o trompa? va multumesc!

  • Raluca Says:

    Buna seara! As dori sa va intreb ce mi-ati recomanda sa fac daca mie mi-au iesit in limite normale toti hormonii ( inclusiv anti Mullerian in ziua 5 era 4,9), nu am trompele infundate iar la eco am avut ovulatie falsa, dupa care am urmat tratament cu profeminie. Sotul meu are nivelele hormonilor in limite normale si a avut azoospermie, dupa care si el a urmat tratament, iar zilele urmatoare trebuie sa-si repete testul. Va multumesc anticipat!

  • Ana maria Says:

    Bună ziua, mă numesc Ana Maria si am o problema: în 4 luni am fost operata de 2 ori, dar din păcate nu mi-a ieșit operatia, mi-au spus ca am uterul foarte strâmt. Singura soluție este sa îmi introducă totul printr-o injecție în burta. Nu știu ce riscuri am eu sau bebele, puteți sa îmi dați un sfat va rog sau dacă știți ceva? Mulțumesc!

  • paula Says:

    buna.am 30 de ani si de 3 incerc sa fac un bebe dar fara reusita.am trecut prin tot felul de analize si eu si sotul…ni se spune ca sunt normale si ca totul e in regula….dar degeaba….ce ma sfatuiti? multumesc

  • Haraga Ana Maria Says:

    Ma numesc Ana Maria, am 36 ani, am trompele legate de 16 ani, as dori sa mai am un copil. cum trebuie sa procedez?

  • Marta Says:

    Bună ziua am si eu o intrebare, dacă nu mai poți face copii din cauza unei probleme medicale, poți apela la mamă sorogat? Cine mă poate ajuta !!!

  • DANA Says:

    Buna ziua!
    am 36 de ani si imi doresc un copil,am facut mai multe analize impreuna cu sotul recomandate de un dr.ce se ocupa de infertilitate,eu am facut de 2ori HSG la cluj si o data la Iasi…totul e bine dar nu pot raman insacinta.Am facut monotorizare ovulatie cateva luni si tot nimic…Mi-a intarziat de cateva ori cu 4-5 zile,dar tot nimic.As vrea sa incerc IUI la cluj ,as dori sa stiu ce analize mi-ar trebui ,ce trebuie sa fac inainte de a face programarea la cluj.
    Multumesc!

  • Anamaris Says:

    Buna seara am 34.ani..îmi doresc un copil…nu am partener si pentru a nu avea obligații fata de cineva..îmi doresc un copil al meu…însă as vrea niște informații…ce condiții trebuie sa îndeplinesc si care sunt procedurile în situația mea de mama singura

  • marius Says:

    Va salut respectuos, am si eu o intrebare , sant barbat de 38 de ani, sant perfect sanatos, am facut tot felul de teste si am cheltuit o gramada de bani aiurea fara sa imi fie gasita cauza de ce numarul meu de spermatozoizi este foarte mic, mentionez ca incercam cu sotia de mai bine de 4 ani sa avem un copil si nu s-a intamplat nimic, sotia si-a facut toate testele si este perfecta din punctul asta de vedere……ce as mai putea sa fac ? multumesc

  • Alex Says:

    Dupa nenumarate teste la sotia mea, nu s-au gasit decat faptul ca are prolactina mare, probleme hormonale. Are probleme cu glanda tiroida. A luat Arefam pt reglare ciclu deasemenea. Eu sunt ok la calitatea spermei. As dori sa recurgem la inseminare artificiala, pt ca nu s-a reusit nimic cu tratamente si analize. Recomandat-mi un centru de inseminare in Cluj sau zona langa. Sunt din Maramures. Daca e musai, ca e mai bine, mergem si in alta parte in tara. Multumesc!

  • mirela Says:

    Dupa o extrauterina am ramas cu o trompa, acum vreau sa fac o inseminare dar nu stiu prea multe despre asta, as dori niste pareri. am facut un test iar trompa ramasa este infundata. ce este de facut? va multumesc.

  • Ionela Says:

    Sotul meu a fost diagnosticat cu oligospermie. Am putea reusi sa avem si noi un bebe prin procedura IUI ? Multumesc!

  • iuliana Says:

    Buna,am fost diagnosticata in urma unei laparascopii in Italia ca am ambele trompe infundate.Asta a fost acum 8 ani.Anul trecut am facut Fiv in Germania si nu am reusit.Doar un embrion de calitate slaba. Anul acesta am facut Icsi si nu am ajuns nici macar la embrioni pentru ca nu s-au fecundat .Din pacate in clinica nu imi dau prea multe explicatii de exemplu ce as putea face pentru calitatea ovulelor mele. Vreau sa mai incerc odata Icsi.Ce sfaturi imi dati? Am 38 de ani si sotul 49

  • Buna seara acum un an jumatate am suferit de o sarcina extrauterina si la sfatul medicului am legat trompele (ligatura tubara dreapta )acum am o noua căsnicie si ne dorim un copil .Eu am 43 ani si nu pot beneficia de fertilizare în vitro. Va rog ajutati-ne cu un sfat vrem un copil nu avem situatie financiara mare. Va rog frumos sa ne ajutati.

  • Roxana Says:

    Buna fetelor! De 3 ani încercam sa facem un copil! Acum 13 ani am avut un chist ovarian iar in urma intervenției chirurgicale au descoperit ca ovarul pe care se formase chistul era atrofiat! De 8 luni am inceput inseminarile IUI . După doua inseminări eșuate medicul mi-a recomandat o operatie la paroscopie pt a vedea dacă avem vre-o problema( Menționez ca analizele celelalte făcute au ieșit perfect). A treia inseminare a fost pozitivă însă la 6 săptămâni de sarcina s-a oprit din evoluție! Acum am făcut a 5 inseminare IUI. Credeți ca voi reuși sa am un bebe??

Leave a Reply or Comment


Cauta In Site

Premii

Castigatori ai CAMPIONATULUI DE BINE 2015:

Locul doi, Bursa Binelui - Campionatul de Bine, 2015:

Gala Nationala a Voluntarilor 2013

Locul intai - Voluntarul anului in domeniul Sanatate:

Gala Oameni pentru Oameni 2013:

Locul al doilea la categoria „Generozitatea care schimba vieti”:

Femeia Anului 2013

Gala Femeia Anului - revista Avantaje, editia 2013


Categoria Apararea si promovarea drepturilor familiei.

Premiu la Gala “Premiile Drepturile Copilului”, 2012

Campania "Copiii Romaniei nu sunt de vanzare"

Sectiunea Jurnalism, premiu pentru echipa Departamentului Social - Antena 1, cu participarea voluntarilor SOS Infertilitatea.

Gala Oameni pentru Oameni, 2012

Sectiunea "Fundraiserul voluntar al anului"

Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2012

Sectiunea PROGRAME

Doua premii intai la Gala Societatii Civile 2011

Categoriile "Apararea drepturilor individuale/colective" & "Buget -/Eficienta +"


Doua Silver Award si un Golden Award

pentru SOS Infertilitatea la Romanian PR Award 2011!


Premiu la Gala Sananatii

Locul doi la categoria "Cea mai activa asociatie de pacienti", 2011

Premiu la Gala Participarii Publice 2011

Singura campanie premiata pentru al doilea an consecutiv.

Campanie premiata

la Gala AVON "125 de femei pentru schimbare", 2011

Campanie premiata

la Gala "Zece Femei Exceptionale", 2011

Silver Award for Excellence

la Romanian PR Award 2010!

Campanie premiata

la Gala Premiilor Participarii Publice 2010.

Campanie premiata

la Gala Premiilor "Carol Davila", 2009.