Despre stadiul de blastocist
Voluntarele Asociatiei SOS Infertilitatea continua sa traduca si sa adapteze in vederea publicarii pe blog informatii de interes din sfera infertilitatii si reproducerii umane asistate medical. Sursele informatiilor si fotografiilor sunt mentionate la finalul articolului.
*****
Embrionul cultivat si plasat intr-un mediu propice isi poate urma dezvoltarea pana la stadiul de blastocist; acesta se caracterizeaza prin prezenta unei cavitati centrale, a unui nucleu embrionar si a unei coroane de celule periferice.
Evaluarea calitatii
In functie de aspectul morfologic al diferitelor elemente ale blastocistului, cum ar fi: dimensiunea cavitatii, numarul de celule care formeaza nucleul embrionar, aspectul dantelat sau nu al celulelor periferice, s-au propus mai multe clasificari (LA da Motta, 1998). Blastocistul ideal trebuie sa prezinte o cavitate vasta care sa ocupe mai mult de 50% din volumul embrionar, celulele periferice sa fie netede si dantelate, nucleul embrionar trebuie sa fie foarte compact si sa prezinte un numar suficient de celule, iar zona pellucida trebuie subtiata si dimensiunea globala a embrionului marita.
Modul de obtinere a blastocistului
De la inceputul anilor ’90 au fost propuse diferite sisteme de cultura in vederea dezvoltarii embrionului uman pana la stadiul de blastocist […] Cititi continuarea articolului aici.
ajutor pentru cauza luptei cu infertilitatea, Asociatia SOS Infertilitatea, blastocist, campanie de informare, infertilitate, infertilitate / hipofertilitate, reproducere umana asistata medical, SOS Infertilitatea, www.infertilitate.com
Interesant. In romana nu prea gasesti informatii despre blastocisti, adica apare la search, toata lumea vorbeste despre blastociti dar nimeni nu explica exact.